kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Danimarka'da yine karikatür provakasyonu

Yeni Haber
Danimarka'da Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske Tidende, BT ve Ekstra Bladet gibi gazeteler Müslümanların tepkisi çeken karikatürleri tekrar sayfalarına taşıdı. Jyllands Posten adlı gazetede 2005'te yayımlanan 12 karikatür dünya çapında protesto edilmişti.

Danimarka istihbarat teşkilatı PET'in karikatüristlerden Kurt Vestergaard'a suikast düzenleyeceği iddiasıyla 3 kişiyi gözaltına alması yeni bir karikatür krizine başlangıç oldu.

Gözaltına alınanlardan Danimarka vatandaşı olan serbest bırakılırken, Tunus vatandaşı olan iki kişi sınırdışı kararının tebliğ edilmesi için bugün hakim karşısına çıkartılacak. Suikast iddiasının ortaya çıkmasıyla, Danimarka basını "ifade özgürlüğüne" destek amacıyla hakaret karikatürlerini yayınladı. Aralarında karikatürleri hiç basmayan Berlingske Tidende'nin de bulunduğu 11 gazete 'ifade özgürlüğünden taviz vermeyiz' iddiasıyla karikatürleri yayınladı.

Unutulmaya yüz tutan karikatür krizinin yeniden ısıtılıp, gündeme getirilmesi beraberinde soru işaretleri taşıyor. PET'in suikast yapacaklar iddiasıyla gözaltına aldığı kişileri, hakim karşısına çıkarmadan sorgulayıp serbest bırakması 'iddiaların gerçekliği' konusunda tereddütler oluşturdu. Danimarka vatandaşı olan Faslı serbest bırakılırken, Tunuslu iki kişi "ülke güvenliğini tehdit ettiği" gerekçesiyle yargısız olarak sınırdışı edilecek. Mahkeme huzuruna kendini savunmak veya suçunu öğrenmek için değil, kararın tebliği için çıkarılacak. Danimarka Yabancılar Yasasına eklediği bir madde ile ülke güvenliği için tehdit oluşturanları yargısız sınırdışı ediyor.

"DAYANIŞMA ADINA"

PET'in gerçekleştirdiği operasyonu sorgulamayan Danimarka basını ise "dayanışma adına" yeni bir tahrik kampanyası başlattı.

Ülkenin önde gelen 11 gazetesi hakaret karikatürlerini yeniden bastı. Bu gazeteler arasında Jyllands Posten'i kıyasıya eleştiren Berlingske Tidende, Politiken ve İnformation gazetesi de bulunuyor. Ülkenin en saygın gazetelerinden Politiken, hakaret karikatürleriyle birlikte yayınladığı başyazıda Jyllands Posten gazetesinin iki yıl önce yayınladığı karikatürleri halen "tahrik edici" olarak niteledi. Politiken ayrıca Jyllands Posten'in ifade özgürlüğünü akılsızca ve devamında hasar açacak şekilde kullandığına dikkat çekerek, ifade özgürlüğü adına gazeteye "şartsız dayanışma" verilmesi gerektiğini savundu. Berlingske Tidende gazetesi ilk kez karikatürlere yer verdi. Gazete başyazısında, "İfade özgürlüğü söz konusu olduğunda karikatürleri yayımlamanın iyi ya da kötü bir düşünce olduğu tartışma konusu bile yapılmamalıdır" denildi. İslam ve Müslümanlar konusunda pervasız açıklamalarıyla dikkat çeken ve karikatür krizinin gizli mimarı olarak tanımlanan yazar Kare Bluitgen, yaklaşık bir ay sonra içinde Peygamber Efendimizin tasvirlerinin olduğu yeni bir kitap yayınlayacağını ilan ederek krizden faydalanmaya çalıştı.

Danimarka basının toplu tahrik girişimi Dışişleri Bakanlığı ve iş dünyasını endişeye sevk etti. Bakanlık olası bir krizi önlemek için diplomatik temaslarda bulunmaya başladı. İş dünyası ise uygulanacak bir boykotun milyonlarca dolarlık zarara yol açacağından korkuyor.

Danimarka basınının olayı araştırmadan "dayanışma adına" yeni tahriklere başvurması, ülkede yaşayan Müslümanların sağduyulu yaklaşımıyla karşılık bulmadı. İslam İnanç Toplumu ve Müslümanların Ortak Kurulu adına yapılan açıklamalarda, cinayetin İslam'da yerinin kesinlikle bulunmadığına işaret edilerek, kapanmış bir konunun tekrar gündeme getirilmesine anlam veremedikleri ifade edildi.

DANİMARKALI BİR GRUP GENÇ, KARİKATÜRLERE TEPKİLİ

Gazetelerin karikatürleri tekrar sayfalarına taşıması, Danimarkalı bazı gençlerin tepkisini çekti.

Bir grup üniversiteli genç Facebook'ta 'Özür dileriz Muhammed (SAV)' adlı bir grup kurdu. 14 günde 10 bin üyeye ulaşmayı hedefleyen grubun amacı, Danimarka toplumunda herkesin hakaret karikatürlerini basan gazeteler ile aynı görüşte olmadığını ilan etmek. Grup, felsefesini "İfade özgürlüğünün sınırsız olduğunu göstermek için başkalarının inancına saldırmak ve aşağılamak gerekmiyor" şeklinde özetliyor.

Grubunun kurucusu Anders Bötter, grubun kurulmasındaki amacın karikatürlerin tekrar basılmasına tepki olduğunu belirterek, "Karikatürler ilk kez yayınlandığında Danimarkalı olmanın utancını yaşadım. Yurtdışında yaşayan arkadaşlarımdan özür dilemek için oldukça çaba sarfettim. Karikatürler tekrar yayınlanınca artık sadece özür dilemenin yeterli olmadığını görüp, Facebook'ta grup kurmaya karar verdim" dedi.
Amaçlarının 14 günde 10 bin üyeye ulaşmak olduğuna dikkat çeken
Anders Bötter, "Birçok Danimarkalı karikatürlerin gereksiz ve hakaret anlamı taşıdığına inanıyor. Müslümanların büyük tepkisini çeken bu karikatürlere karşı bizimde tepkimizi ortaya koymamız gerekir" diye konuştu. Bötter, yapılan hakarete karşı durmak için facebookta grup kurma kararını 30 dakika içinde aldığını ifade ederek, ilk gün 350 üyeye ulaştıklarını sözlerine ekledi.

Anders Bötter'in Facebookta kurduğu grup kısa sürede 850 üyeye ulaşırken, Danimarka basınının da dikkatini çekti. Aralarında karikatür krizini ateşleyen Jyllands Posten olmak üzere birçok gazete Bötter'in 'onurlu' davranışını haber yaptı.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, DANİMARKA BÜYÜKELÇİSİNİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

Danimarka'da Hz. Muhammed'i (s.a.s) hedef alan çirkin karikatürlerin yeniden yayınlanmasının ardından İran Dışişleri Bakanlığı, Danimarka Büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Bakanlıktan yapılan açıklamada Danimarka'da Hz. Muhammed (S.A.S) ve Müslümanların değerlerine hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmasının devam etmesi üzerine Danimarka büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrılarak bu girişimin kınandığı ve bu tür girişimlerin tekrar edilmemesinin istendiği belirtildi.
Danimarka büyükelçisiyle bakanlıkta görüşen İran Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Bagiri, bütün ilahi dinlerin değerlerine saygı duyulması gerektiğini belirtti. İranlı yetkili, görüşmede düşünce özgürlüğünün başkalarının değerlerine hakaret etme hakkını tanımadığını, bu tür girişimlerin demokrasi anlayışı ve insani değerlere aykırı olduğunu dile getirdi.
Danimarka büyükelçisi de bu görüşmede, bu tür girişimlerin Müslümanların dini hassasiyetlerini yaraladığını ve esefle karşılandığını, gerekli girişimleri hükümeti nezdinde başlatacağını söyledi.

AJANSLAR