kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kar kaplanları yollarda

Yeni Haber
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, toplam 4 bin 613 kilometrelik yol güzergahında, 3 bin 557 personel ve 1029 araçla kötü hava koşullarıyla mücadele edeceği bildirildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü hava tahmin raporlarına göre, İstanbul'un bu gece yarısından sonra kar yağışının etkisi altına gireceği ve bunun 18 Şubat Pazartesi sabah saatlerine kadar süreceği kaydedildi.

Meteoroloji yetkililerinin, kar yağışının zaman zaman rüzgarın etkisiyle tipiye dönüşeceği uyarısında bulunduğu ifade edilen açıklamada, Büyükşehir Belediyesinin tüm kötü hava koşullarıyla mücadele planları çerçevesinde tedbirlerini aldığı dile getirildi.

Afet Koordinasyon Merkezinin (AKOM), gelecek hava tahmin raporlarına göre, yağışın başlamasından önce tüm ekiplerini plan çerçevesinde belirlenen noktalarda konuşlandıracağı ifade edilen açıklamada, uzmanların daha rahat ve güvenli bir trafik akışı için kar lastiği kullanılmasını önerdikleri belirtildi.

Açıklamada, kötü hava şartlarına karşı, AKOM, İtfaiye, Ulaşım ve Sağlık daire başkanlıkları ile Trafikten sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı, Trafik Denetleme Şube Müdürü ve yardımcıları, Yol Bakım ve Onarım, Park ve Bahçeler, Atık Yönetim ve Büyükşehir Belediyesi Trafik müdürlükleri, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ, Lojistik Destek Daire Başkanlığı ekiplerinin alarma geçtiği kaydedildi.

Bütün çalışmaların AKOM'dan koordine edileceği, yağış şiddetine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden gerek personel, gerekse araç takviyesi alınacağı ifade edilen açıklamada, gerekli durumlarda Büyükşehir'e hizmet veren müteahhit firmalardan da personel ve araç takviyesi yapılacağı bildirildi.

Açıklamada, köprüler, üst ve alt geçitler, otobüs durakları, vapur iskeleleri, meydanlar, hastaneler ve okul önlerinde ekipler tarafından
kar küremesi yapılacağı dile getirilerek, ayrıca Taksim, Sultanahmet, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Beyazıt, Eminönü, Bakırköy, Eyüp, Kavacık,
Bağlarbaşı, Dudullu, Kadıköy ve Üsküdar meydanlarının Park Bahçeler ve Atık Yönetim Müdürlüğü ekiplerine zimmetlendiği belirtildi.


Açıklamada, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin, bu yıl İsviçre'den alınan ve kar küreyen, süpüren, kurutan ve tuz serpen 6 adet ''Kar Kaplanı'' adı verilen karla mücadele araçlarını kullanacağı, ilk defa İstanbul yollarında hizmet verecek bu araçların 80 kilometre hızla gidebildikleri ve bir seferde 40 kilometrelik tuzlama yapabildikleri kaydedildi. Yengeç yürüyüşü yapabilen Kar Kaplanlarının ilk etapta Avrupa yakasında Boğaz Köprüsü gişeleri-Haliç, O3 Otoyolu-Mahmutbey-İstoç-Vatan Caddedesi-Hadımköy-Büyükçekmece S Virajı-Mimarsinan Kavşağı, Anadolu yakasında da Boğaz Köprüsü gişeler-Fenerbahçe Stadı-Harem-Kartal/Kartal-Gebze arasında görev yapacağı ifade edildi.

Açıklamada, ''Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü sorumluluk alanına giren 4 bin 613 kilometrelik yol güzergahında, 3 Bin
557 personel ve 1029 araçla, 24 saat esasına göre vardiyalı olarak kötü hava koşullarıyla mücadele edilecek'' denildi.Ayrıca Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 160 bin ton tuz ve 2 bin 100 ton buzlanmayı önleyici solüsyon bulunduğu, araçların belirlenen güzergahlarda kar küreme ve yol açma çalışmalarının AKOM'dan araç takip sistemi ile izleneceği, gerekli durumlarda araçların başka bölgelere yönlendirileceği ve karla mücadelede ilk etapta birinci öncelik olan
yollarda çalışılacağı kaydedildi.

Açıklamada, ara arterlerde ise ilçe belediyelerinin kendi ekipleriyle yol açma çalışmaları yapacağı, ana arterlere bağlantı noktalarında ekip bulunduracağı, geçen sene alınan karar gereği köy yollarının ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan ''Traktör Ekipleri'' tarafından açık tutulacağı bildirildi.

Ayrıca, kazalara, TIR devrilmelerine ve benzeri olaylara karşı çeşitli ağırlıkları kaldırabilecek 72 adet vinç hazır bekletilecek, İtfaiye
Daire Başkanlığı da kent genelinde 61 istasyonda 4 bin 298 itfaiye personeli, 443 arama, kurtarma, müdahale aracı, 411 dalgıç pompa ve
motopomp, 33 ambulans, 80 doktor ve 100 sağlık personeli ile çalışmalara destek verecek.

AA