kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sabit ücret bilmecesi

Yeni Haber
İstanbul Beykoz Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin, Telekom tarafından alınan sabit ücreti ''haksız bulan ve bu paraların abonelere iade edilmesini'' öngören kararına karşılık, Yargıtay'ın benzer bir davada 2006'da TELEKOM'un sabit ücret uygulamasını uygun bulduğu bildirildi.

Tüketici Eğitimi ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Zerçin Ergün Duruk, yaptığı açıklamada, bu konuda açılmış davalar üzerinde yaptığı araştırmalarda, Yargıtay'ın 2006 yılında almış olduğu bir kararla, TELEKOM'un sabit ücret uygulamasını hukuka uygun bulduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

Duruk, Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 2006/4275 sayılı kararında ''alınan sabit ücretin hattın aboneye tesisi ile başlayan ve düzenli şekilde yürütülen asgari hizmetlerin karşılığı ve yasal düzenlemelere uygun olduğu'' hükmüne yer verildiğini belirtti.

Yargıtay'ın bu kararı göz önüne alındığında, mahkemelere başvuran tüketicilerin; 2 yıl geriye dönük olarak isteyecekleri yaklaşık 250 YTL'yi bulan sabit ücretleri geri alamayabileceklerine işaret eden Duruk, hatta tüketicilerin, mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleriyle birlikte 400 YTL'ye varabilecek maddi kayıplara uğramalarının söz konusu olabileceğini bildirdi.

İstanbul Beykoz Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin, Ocak ayında, bir vatandaşın başvurusu üzerine, TELEKOM'un abonelerden aldığı sabit ücreti haksız bulduğu ve başvuruyu yapan tüketicinin sabit ücret olarak ödediği 659 YTL'yi TELEKOM'dan geri aldığını hatırlatan Duruk, bunun üzerine tüketici dernekleri tarafından kararın emsal niteliği taşıdığı belirtilerek, 19 milyon TELEKOM abonesine, sabit ücrete itiraz etme çağrısı yapıldığını kaydetti.

Duruk, ''Yargıtay'ın kararına rağmen, bugüne kadar ödedikleri sabit ücretleri Telekom'dan geri alabilmek için Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuran binlerce aboneyi hüsran bekliyor'' ifadesini kullandı.

AA