kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ameliyata birlikte giren Kıvanç çifti, ameliyat sonrasında el ele yemek yedi.

50 yıllık Kıvanç çiftinin aynı anda kalpleri yenilendi

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
11.02.2008
Kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, geçen hafta 50 yıldır evli olan bir çiftin kalplerini yeniledi. Karı-koca Ameliyat masasına aynı anda uzandı, kalpleri aynı anda by-pass edildi. Kıvanç çifti ameliyattan el ele çıktı..
Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölümü'nün Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, geçtiğimiz hafta 50 yıllık evli olan Nursel ve Refik Kıvanç'ın kalplerini yeniledi. Ameliyat masasına birlikte yatan çift, masadan yine birlikte kalktı. Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığında aşkın rolüne ilişkin sorularımızı yanıtladı:

* Birlikte ameliyat olmak için size başvuran çok çift var mı yoksa Kıvanç çifti ilk miydi?
Birlikte ameliyat talepleri aslında olur. İkisinin de kalp kapakçığının değiştirilmesi gereken anne-oğullar, dünürler ya da dayı-yeğenler, zaman zaman bize başvurur. Ama biz çoğunlukla bu talepleri kabul etmeyiz çünkü bu bir aile için aynı anda fazla risk anlamına gelir. Kıvanç Ailesi çok özeldi. İkisinin de aynı anda ameliyatlarını yaptık. Ameliyata el ele girmek istediler, uyandıklarında birbirlerini görmek istediler. Biz de ameliyat programını onlara göre değiştirdik. 50 yıllık evliliklerine saygıdır bizimki. Şimdilik her şey iyi gidiyor. Yoğun bakımda yan yana yataklardalar. Kalpleri aynı anda yenilendi.

AŞIK OLMAK SERBEST!
* Aşık olmak kalbe iyi geliyor mu yoksa kalbi zorluyor mu?
Kalbe iyi gelen cinsel ilişki değil, aşık olmaktır. Aşık olmak endorfin hormonunu salgılar. Endorfin zevk ve mutluluk veren bir hormondur. İyi bir aşk hayatı kalp sağlığı için çok gereklidir. Mutlu yaşayabilmek için sağlıklı bir aşk hayatına ihtiyaç vardır. By-pass ameliyatından sonra insanların ömrünün uzadığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Düzenli bir aşk hayatı olan insanların yaşam kalitelerinin artacağı da kesindir. Biz kalp cerrahları olarak kalp ameliyatı olan herkese, "Aşık olmak serbest" diyoruz. Ama bunun mutlaka bir ölçü çerçevesinde olması gereklidir. By-pass ameliyatı olmuş hastalar öncelikle eşlerine, sonra da çocukları, işleri ve ülkelerine aşık olmalıdır. Bu seviyedeki aşk, kalp hastalarına çok iyi gelecektir.

* By-pass olmak çiftler arasındaki ilişkiyi kötü mü etkiliyor? Neden by-pass'tan sonra boşanmalar oluyor?
Kalp ameliyatı olan hastalarda birkaç değişik psikoloji ortaya çıkmaktadır. Birinci gruptaki hastalar, çok yanlış olarak cinsel hayatlarının ortadan kalktığını düşünerek, 'ben artık bittim, benden hiçbir şey olmaz' endişesine kapılmaktadır. Bu şekilde depresyona giren, özellikle entelektüel seviyesi yüksek olan gruba yönelik ciddi rehabilitasyon çalışmaları yapılmalıdır. Bu hastalara by-pass ameliyatı olduktan sonra normal şartlarda hayatlarını sürdürebilecekleri anlatılmalıdır. İkinci grup by-pass hastaları ise, kendilerini ameliyattan sonra 'biyonik adam' olarak görürler. Geçmişteki özlemlerini gidermeye çalışırlar. Bu tür hastalar ameliyattan sonra eşlerini bir kenara çekerek geçmişte kaçırdıkları her türlü fırsatı değerlendirmeyi isteyip, çok partnerli ilişkileri tercih etmektedirler. Bu bizim uygun bulduğumuz bir davranış değil. Hastaların tüm bunları yaparken bilinçaltlarında yatan neden; ameliyattan sonra çok kısa bir hayatlarının kaldığını düşünmeleri ve yapacakları her şeyin yanlarına kâr kalacağına inanmalarıdır. Sağlam aile bağları böyle bir sorunu kolayca çözecektir. Eğer bu bağlar yeteri kadar güçlü değilse, aile terapistinden yardım alınabilir.

SEKSİN DOZU ÖNEMLİ
* Kalp hastaları ne kadar sıklıkla seks yapmalı? Seks kalbi zorluyor mu?
By-pass ameliyatı olan birçok hasta, cinsel ilişki sırasında ölmekten korkuyor. Ameliyat olduktan sonra da kalbinin emanet olduğunu düşünüp, aynı korkuyu yaşayabiliyor. Hastalara aşk ve beraberinde gelen cinsel ilişkinin dozunu kaçırmamalarını öneriyoruz. Erkeklerin ameliyattan sonra karıları hariç birçok kişiye aşık olmaları da, işin doğru olmayan bir başka yönü. Biz bunu ciddi bir psikolojik bozukluk olarak değerlendiriyoruz.