kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İnternette sansür yayılıyor

12.02.2008
Devletler 'özgürlükler' dünyası internette pranga vuruyor. Sıradan vatandaşlar için çok hassas olduğuna kanaat getirilen içeriğe erişim engelleniyor. Çoğu kez devletler, siyasi görüşler, milli güvenlik ve ahlaki değerleri bahane ederek interneti sansürlüyor. İnternet geliştikçe sansür yöntemleri de gelişiyor. Son olarak Türkiye'de de 'youtube'a erişim yasağı gelmesi, sansür tartışmaları alevlendirmişti.

"Access Denied"ın (Erişim Engellendi) kitabının tanıtımı için İstanbul'a gelen Harvard Üniversitesi Hukuk Profesörü John Palfrey, internette sansür ve filtrelemeyi anlattı.

25 SANSÜRCÜ ÜLKE

Palfrey'in kitabında 40 ülkedeki binlerce internet sitesini ve sansür politikalarını mercek altına alınıyor. Prof. Palfrey, sansür uygulayan ülke sayısının 25'i geçtiğini ifade ediyor.

İŞTE SANSÜRCÜ DEVLETLER

Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini kapsayan araştırmaya yer verilen kitapta gözler önüne serilen sansürcü devletlerin listesi şöyle:
Azerbaycan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Burma/Myanmar, Çin, Etiyopya, Fas, Güney Kore, Hindistan, İran, Libya, Özbekistan, Pakistan, Singapur, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tayland, Tunus, Türkmenistan, Umman, Ürdün, Vietnam ve Yemen.

SANSÜR TEKNİKLERİ GELİŞİYOR

Palfrey, araştırmanın Harvard Hukuk Fakültesi Berkman İnternet ve Toplumsal Çalışmalar Merkezi; Toronto Üniversitesi Vatandaşlık Çalışmaları Laboratuvarı; Oxford Üniversitesi, Oxford Internet Enstitüsü ile Cambridge Üniversitesi'nin işbirliğinin ürünü Açıkİnternet Insiyatifi tarafından tamamlandığını vurguluyor.

Harvard Berkman İnternet ve Toplum Merkezi'nin Direktörü John Palfrey, internette devletlerin sansür uygulamalarının teknik açıdan da geliştiğinin altını çiziyor. Prof. Palfrey, "İnternet geliştikçe belli bir düzenleme beklenir, ancak filtreleme ve denetim, özel hayat ve özgürlüklere ciddi şekilde zarar verebilir, dünyada iletişimi engelleyebilir" uyarısını yapıyor.

JOHN PALFREY kimdir?

Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü John Palfrey, aynı zamanda üniversitedeki Berkman İnternet ve Toplumsal Çalışmalar bölümünün başkanı.
Palfrey, İnternet hukuku, fikri mülkiyet ve yeni teknolojilerin kendi ülkesi ve dünyadaki diğer ülkelerdeki demokrasileri güçlendirme potansiyeli üzerinde çalışıyor. Palfrey, 2007-2008 akademik yılında, İsviçre'deki St. Gallen Üniversitesi'nde, konuk profesör olarak Enformasyon Hukuku ve Politikaları konusunda ders veriyor.
Berkman Merkezi'ne Ropes & Gray hukuk firmasından geçen Palfrey, burada fikri mülkiyet, İnternet hukuku ve girişim sermayesi alanlarında çalıştı.
Palfrey, çok sayıda teknoloji şirketinin kurucu ortağı. Ayrıca, Clinton yönetimi sırasında, ABD Çevre Koruma Dairesi'nde Özel Asistan olarak da çalıştı. Harvard Hukuk Fakültesi'ne devam ederken Berkman Merkezi'nde çalıştı ve İnternet Hukuku üzerinde dersler vermenin yanı sıra, Harvard Environmental Law Review dergisinde editörlük yaptı.
Berkman Merkezi haricinde, RSS Investors isimli, sendikasyon teknolojileri konusunda uzmanlaşmış özel bir girişim sermayesi firmasını kuran Palfrey, Top Ten Media, Newsilike Media Group, Noank Media ve My Virtual Model dahil, birçok yeni medya kuruluşunun yönetim kurulunda da yer alıyor.
British-American Project'in üyesi. Aynı zamanda, Mass2020 Vakfı'nın Yönetim Kurulu'nda. Palfrey, Harvard College, Cambridge Universitesi ve Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Cambridge Üniversitesi'nde Rotary Vakfı Elçisi Akademisyen unvanı da bulunan Palfrey, en yüksek ulusal nişan olarak kabul edilen ABD EPA Altın Nişanı sahibi. Palfrey New York ve Massachusetts barolarına kabul edildi.