kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Herkes Buffett gibi bir yatırımcı olabilir mi?

Dünyanın en uzun vadeli hisse senedi yatırımcısı Warren Buffett ilginç teklifiyle yine küresel piyasaların gündemine oturdu. ABD'de sorunlu sigorta şirketlerinin risklerini üstlenmeyi önerince küresel piyasalar önceki gün hızla toparlandı. Dün de açıklanan ABD verisinin etkisiyle bu toparlanma devam etti.
Daha önce 37 milyar dolarlık servetini Bill Gates Vakfı'na bağışlayarak dikkatleri üzerinde toplayan Buffett bir kez daha piyasaların gündemine oturdu. 11 yaşında kola satışıyla iş hayatına başlayan 88 yaşındaki borsacı 55 milyar dolarlık servetini "geleceği olan şirketin hisselerini ucuz fiyattan almak ve uzun vadeli beklemekle" oluşturduğunu söylüyor. Bu yönüyle belki dünyanın en uzun vadeli yatırımcısı. Hisse senetlerini ortalama çevirme hızı 22 yıl.
Sermaye piyasası uzun vadeli bir yatırım alanı ve her şeyden önce de sermaye gücüne dayanıyor. Buffett'te hem fazlasıyla sermaye gücü var, hem de uzun vadeli bekleyecek kadar sabır. Finansal piyasalardaki başarısının sırrı öncelikle sabrında, sermayesinde ve klasik bir yatırımcı olmasındaki tutuculuğunda yatıyor.

Yatırım taktikleri
Warren Buffett'ın Türkçe'ye de çevrilmiş kitabı ve yatırım teknikleri üzerine söylenmiş sözleri var. Bunların önemlilerini şöyle seçtik:
* İş dünyasında dikiz aynası, otomobilin ön camından daha net ve berrak görüntü verir.
* Tarihten aldığımız ders şudur; insanlar tarihten ders almıyorlar.
* Hisse senedi alırken borsanın ertesi gün kapanacağını ve beş yıl boyunca açılmayacağını, bu hissenin beş yıl elimde kalacağını varsayarım.
* Yatırım mantıklı olmak zorundadır. Anlamadığınız şeye yatırım yapmayın.
* Yatırımcı yatırım kararlarında hata yapmamak için tecrübeden yararlanmalı. Ama bu tecrübe hep başkalarının tecrübesi olmalı.
* Yatırımcı zarara uğrarsa bu ekonomik durumdan çok yatırımcının kendisinden kaynaklanan nedenlerdendir.
* Bir Katoliğin evlilik kararı alması gibi yatırım yapın.
* Hisse senedi, sahibinin kim olduğunu bilmez.
* Bugün gölgesinde oturduğun ağacı bir başkası yıllar önce dikmişti.
* Borsadaki dalgalanmayı düşman olarak değil, dost olarak gör. Yanlış fiyatlama yapılıyorsa bu yanlışa katılma ve ondan kâr etmeye bak.
* İçeriden alınan bilgiyle işlem yapmanın (insider trading) bir milyon doları bir yılda sıfır olur.
* Belirsizlik, uzun dönemli yatırımcının dostudur.

Alınacak ders
En ucuz ve aynı zamanda geleceği olan hisseleri toplayarak uzun dönemli elinde tutup dünyanın en zengin üçüncü insanı haline gelen Warren Buffet'in önerilerinden bazıları bunlar. Şüphesiz herkes Buffet gibi olmak, onun kadar olmasa da borsada para kazanmak ister.
Ama herkes Buffett olamaz. Olsa bile aynı parayı kazanamaz. Çünkü piyasada Buffet'ların sayısının çoğalması, kazanacakları paranın da azalması anlamına gelir.
Eğer Buffett bu kadar parayı kazandıysa karşısında kendisi gibi başka yatırımcıların yokluğundan veya azlığından yararlandı.
Ancak Buffett örneğinden yerli yatırımcıların da çıkartacakları önemli sonuçlar olmalı.

Sonuç
"Bütün yanıtları bildiğin anda bütün soruları değiştirirler."
Howard