kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Migros'tan gelecek para borçlara gidecek

Yeni Haber
Koç Holding Ceo'su Bülent Bulgurlu, önümüzdeki dönemde faaliyet gösterdikleri 4 ana sektör olan dayanıklı tüketim, enerji, otomotiv ve finansal hizmetlere odaklanacaklarını ve yeni yatırımlara hız vereceklerini vurgulayarak, "Bazı özelleştirme projeleri ile yakından ilgilenmekteyiz. Stratejilerimizi sürekli güncelleştirerek, gerektiğinde bundan sonra da radikal adımlar atmaktan çekinmeyeceğiz" dedi.

Koç Holding şemsiyesi altında 1957'den bu yana faaliyet gösteren Migros'un Türk insanının yaşam kalitesine katkıda bulunduğunu, bir alışveriş kültürü yarattığını söyleyen Bulgurlu, Koç Holding'in bu markayı ulusallaştırdığını ve dünya yatırımcılarının ilgi gösterdiği bir şirkete dönüştürdüğünü belirtti. Bulgurlu, gıda perakende sektöründe yüzde 22'lik payı ile lider olan Migros'a kuruluşundan bu yana emek veren başta Vehbi Koç olmak üzere herkese minnetlerini ve teşekkürlerini sundu.


"HEDEF ANA SEKTÖRLERİMİZDE KÜRESEL OYUNCU OLMAK"

Koç Holding'in son yıllarda önemli değişim kararları aldığını, küresel rekabet ortamını değerlendirdiğini ifade eden Bulgurlu, bu kapsamda oluşturdukları yeni strateji ile faaliyet gösterdikleri dört ana sektör olan dayanıklı tüketim, enerji, otomotiv ve finansal hizmetlere odaklanmaya karar verdiklerini kaydetti. Bulgurlu, bu kapsamda sıra organik büyüme, yeni fırsatları değerlendirme, yurtdışı gelirleri artırmak ve liderlik özelliği daha güçlü bir şirketler portföyü oluşturmaya öncelik vereceklerini bildirdi.

Bulgurlu, Koç Holding'in 2007 yılında Fortune Global 500 listesinin 190. sırasında, Avrupa'nın da 50 büyük şirketi arasında yer aldığını hatırlatarak, bundan sonraki hedeflerinin ise çıtayı daha da yükseğe koymak olduğunu söyledi. Bunun için dört ana sektöre odaklandıklarına işaret eden Bulgurlu, "2007 yılında ciromuzun yüzde 87'sini, faaliyet karımızın yüzde 91'ini, son 5 yıldaki büyümemizin yüzde 88'ini bu dört ana sektörden sağladık. Bu sektörlerdeki hemen hemen tüm şirketlerimiz alanlarında Türkiye'de lider konumundadır. Hedefimiz odaklandığımız sektörlerdeki tüm şirketlerimizi dünya çapında şirketler haline getirmektir" diye konuştu.

"MİGROS'UN SATIŞI İLE AÇIK POZİSYONUMUZ KAPANACAK"


Bu sektörler dışındaki Koç Holding şirketlerinin de var olmaya devam edeceğini, büyümelerini ve derinleşmelerini kendi imkanlarıyla yaratmayı sürdüreceklerini vurgulayan Bulgurlu, "Önümüzdeki dönemde de sektör ve şirket bazında yurtiçi ve dışı büyüme potansiyelleri, rekabet güçleri, topluluk neticelerine sağlayacağı katkı ve yaratacağı hissedar değeri gibi kriterleri göz önüne alarak yeni yatırımlara hazırlanmaktayız" dedi.

Bulgurlu, Koç'un Migros'un hisse satışı ile açık pozisyonunu kapatacağını ve mali yapısını daha da güçlendireceğini, buna ilave olarak yeni yatırımlar için önemli bir kaynak sağladığını söyledi. Holding'in Migros satışına rağmen 2007 yılında kombine olarak 74.5 milyar YTL ciro gerçekleşmesi beklediğine dikkat çeken Bulgurlu, cironun 2008 yılında sadece organik büyüme ile 28 milyar YTL'ye çıkmasının planlandığını dile getirdi.

"YENİ ENERJİ YATIRIMLARINA HAZIRLANIYORUZ"

2007 yılında 5.6 milyar YTL olarak gerçekleşmesi beklenen kombine faaliyet karının 2008 yılında 6.5 milyar YTL olarak bütçelendiğini ifade eden Bulgurlu, şunları söyledi:

"Önümüzdeki dönemde topluluk neticelerinde en büyük paya sahip 4 ana sektöre odaklanacak, atılımlarımızı hız kesmeden sürdürecek ve dünya şirketi olma yolunda daha güçlü adımlarla ilerleyeceğiz. Holding kaynaklarını odaklandığımız sektörlerdeki yeni projeler için kullanacağız. Yeni projelerimiz dayanıklı tüketim ve otomotiv sektöründe iç pazarda sürekli büyümenin yanında, yeni pazarlara içermeyi içeriyor. Enerji sektöründe ülkemizin büyüyen enerji ihtiyacı nedeniyle yeni enerji yatırımlarına hazırlanıyoruz. Bankacılık sektöründe iddialı büyüme projelerimiz devam ediyor. Bazı özelleştirme projeleri ile yakından ilgilenmekteyiz. Stratejilerimizi sürekli güncelleştirerek, gerektiğinde bundan sonra da radikal adımlar atmaktan çekinmeyeceğiz."


''SATIŞ FİYATI, ŞİRKETİN PİYASA FİYATININ ÜZERİNDEDİR"


Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu, Migros'un satış fiyatının piyasa fiyatının üzerinde gerçekleştiğini belirterek, ''Dolayısıyla beklediğimiz ölçüler seviyesindedir'' dedi.

Migros'un satışı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bulgurlu, global piyasalarda devam eden belirsizliğe rağmen böyle büyük bir satışı nasıl yorumladığının sorulması üzerine, ABD'de başlayan ve Avrupa'ya yayılan, Türkiye'de de pek pozitif olmayan şekilde hissedilen bir ortam yaşandığını ifade etti. Böyle bir ortam içinde Migros'a olan ilginin sadece Migros ile sınırlı kalmadığını dile getiren Bulgurlu, ''Bu, başta Türk ekonomisi, onun
peşinde Koç Holding, onun peşinde de Migros'a olan güvenin bir göstergesidir'' dedi.

Bulgurlu, Koç Holding'in satıştan elde edeceği parayı ne şekilde değerlendireceğine ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:''Koç Holding, alacağı parayı direkt nakit akışının içine dâhil edecek.

Bu, Koç Holding'in taşıdığı borcu yok edeceği gibi, kalan parayı da doğal olarak farklı bir şekilde değerlendirme imkanına sahip olacağımız anlamına geliyor. Bu, yeni atılımlarımız için kullanılacak bir değerdir. Radikal adımlardan kastettiğim de, buradaki yeni ve büyük bir işin alınması da bizim için radikal verilen bir karardır. Her açıdan baktığınız zaman farklı bir sonuç bulabilirsiniz.''

Bülent Bulgurlu, perakendeden tamamıyla çıkıp çıkmadıkları sorusu üzerine de, ''Gıda perakendesinden çıkıyoruz dedim. Dolayısıyla Koçtaş gıda değildir. Gıda olan şirketlerimiz de var. Onlar da perakende değildir. Dolayısıyla gıda perakendesinde faaliyet gösterdiğimiz yegane şirket Migros'tur. Ondan çıkıyoruz'' diye konuştu.

''FİYAT, PİYASA FİYATININ ÜZERİNDE''

Koç Holdingin konsolide cirosu içinde Migros'un payına ilişkin de Bulgurlu, 2007 yılı içinde elde edilen ciroya Migros'un dahil olduğunu, 2008 çalışmalarınındaki ciro tahminlerinin Migros'un ''6 ay var, 6 ay yok'' şeklinde olduğunu kaydetti.

Bulgurlu, ''Buna rağmen oradaki büyüme, Migros'un olmaması halinde dahi bir büyüme ile karşı karşıya kalacağımızın şimdiden çok berrak bir göstergesi. Yaklaşık 3 küsur milyardır. Biz bunun daha da artacağını düşünerek, 2008 yılında 6 ayda 1,8 milyar YTL ciroya ulaşacağını öngördük'' diye konuştu. Bulgurlu, fiyata ilişkin bir soru üzerine de, ''Fiyat da, gayet tabii sizlerin de çok iyi bildiği gibi piyasa fiyatının üzerindedir. Dolayısıyla beklediğimiz ölçüler seviyesindedir'' dedi.

Ödeme planı ile ilgili bir soruya ise Bulgurlu, sözleşmeyi imzaladıklarını hatırlatarak, ''Bundan sonra bizlerin kontrolü altında olmayan bir süreç var. Bu sürecin ana zaman bakımından ağırlığı, Rekabet Kurulu'nun incelemesi ve alacağı karar doğrultusunda... Bizim tahminimiz, 3-4 ay içinde sonuçlanacağı doğrultusundadır'' yanıtını verdi.

''MİGROS'A BAĞLI DİĞER ŞİRKETLER DE DEVREDİLİYOR''

Özelleştirmelere ilişkin soru üzerine de Bulgurlu, zaman zaman özelleştirme projeleriyle ilgili görüşlerini aktardıklarını, ancak bunların hiçbirinin bağlayıcı şartnamelerinin şu an için yayınlanmadığını, yayınlandıktan sonra her birini ayrı ayrı incelemeye alacaklarını söyledi.

Bulgurlu, ''İnceledikten sonra daha kesin bir fikre varabilmek söz konusu olabiliyor. Ondan sonra seçimlerimizi yapmak üzere ilerleyeceğiz. Dört ana sektöre odaklanmış bulunuyoruz. Bu dört ana sektörün faaliyet sahasına düşen işler yakından ilgimizi çekmekte'' diye konuştu.''Migros'un iştiraklerinin satışı da mı söz konusu'' sorusunu da Bulgurlu, ''Gayet tabii... Migros şirketini olduğu gibi devrediyoruz. Migros'a bağlı olan diğer şirketler de doğal olarak devrediliyor''
şeklinde yanıtladı.