kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Konut fiyatları başaşağı gidiyor

Yeni Haber
Antalya, Fethiye, Bodrum ve Marmaris gibi Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinde, yabancılardan gelen talebin azalması üzerine, yazlık konut fiyatlarında 2006'ya göre yüzde 40'a varan oranda düşüş yaşanıyor.

Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, çoğunluğunu İngilizlerin oluşturduğu yabancıların talebinin azalması üzerine, ilçede yazlık konut satışının durma noktasına geldiğini kaydetti.

Fethiye'de bazı müteahhit ve emlakçıların yaptığı hatalar nedeniyle yabancıların konut almak için Güney Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan,
Romanya ve Hırvatistan'a yöneldiğini belirten Tilkici, şöyle konuştu:

''Yabancılardan gelen talebin azalması üzerine yazlık fiyatlarında yüzde 40, dairelerde yüzde 35 ve arsa fiyatlarında ise yüzde 20 oranında düşüş oldu. 2005 ve 2006 yıllarında özellikle İngilizlerin yatırımlarından dolayı sektörde suni bir canlanma vardı. Ancak bazı müteahhit ve emlakçıların mesleki hatalarından dolayı 2006 yazından sonra yabancıların konuta ilgisi azaldı.

Bazı emlakçılar, 100 bin sterlin edecek konutu yabancıya 200-250 bin sterline satarak onları kandırdı. Olmayan evler, varmış gibi gösterilip kağıt üzerinde yabancılara satıldı. Yabancıya iyi konumdaki konut gösterilip kötü konumdaki satıldı.

Bazı müteahhitler ise yasadaki boşluklardan yararlanarak turizme tahsis edilmiş arazilere turistik tesis yerine daha karlı gördüğü için apart ya da villa yapıp yabancılara sattı. Ancak bu yapılara ruhsat alınamadı. Bu nedenlerle yabancıların konuta talebi azaldı. Sektörün eski günlerine dönmesi için öncelikle iş ahlakımızı gözden geçirmeliyiz.''

FETHİYE'DE DURUM

Fethiye'de yazlık konut fiyatlarının 2006'ya göre yaklaşık yüzde 40 oranında düştüğünü belirten Tilkici, 2006'da 100 bin sterline satılan
ortalama bir yazlığın artık 60-65 bin sterline satılabildiğini kaydetti
.

2006 ve öncesinde yıllık ortalama bin 500 villanın yabancıya satıldığını belirten Tilkici, ''Geçen yıl en fazla 500 villa satıldı. Fethiye'de yaklaşık 6 bin konut satışa hazır bekliyor. Bu şekilde devam ederse yazlık konut fiyatları daha da düşebilir'' diye konuştu.

BODRUM'DA DURUM


Bodrum Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Yetkin de ilçede emlak piyasasında durgunluk olduğunu söyledi.Yabancıların Bodrum'a olan ilgisinin azaldığını belirten Yetkin, ilçede satışa hazır çok sayıda konutun satılamadığını bildirdi.

Bodrum'da yazlık fiyatlarının yaklaşık yüzde 25 oranında düştüğünün kaydeden Yetkin, şöyle dedi:''Yabancılara konut satışında belirgin bir düşüş var. Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan diğer ülkelerle rekabet edemiyor. Ülkemizden geçmişte konut alan bazı yabancıların yaşadığı ticari hayal kırıklığı ve yabancılara mülk satışını düzenleyen yasalardaki değişiklikler nedeniyle yabancılar, Balkan ülkelerine yöneldiler. 2006'ya göre yazlık konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 oranında bir düşüş var. Yerine ve niteliğine göre değişmekle beraber daha önce 125-130 bin dolara satılan yazlıkların fiyatı şimdi 100 bin dolarlara kadar düştü.''

Durgunluğun daha da artmasından korktuklarını ifade eden Ömer Yetkin, ''Durgunluk sürerse Bodrum'da yazlık fiyatları daha da düşebilir. İlçede sadece sıcak paraya dönüştürebilmek için mal ettiğinin daha altında fiyatla konut satan müteahhitler var. İnsanlar borçlarını ödeyebilmek için konutlarını satıyorlar. Kapanan ve küçülen emlak ofisi sayısı, her geçen gün artıyor'' diye konuştu.

MARMARİS'TE DURUM


Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş da sektördeki durgunluğun sadece Fethiye, Bodrum ve Marmaris'te değil, yabancılara mülk satışı olan tüm bölgelerde görüldüğünü söyledi.Bunda inşaat firmaları ve emlakçılar kadar bürokratik engellerin de etkili olduğunu öne süren Akkuş, ''Ülkemizden mülk alan bir çok yabancı, Tapu Kanunu'ndaki eksiklikler nedeniyle mağdur oldu'' dedi.

Türkiye'den mülk satın alan çok sayıda yabancıdan dolandırıldığı yönünde şikayet duyduğunu söyleyen Akkuş, şunları kaydetti:''Yabancı, parasını verdiği mülkün tapusunu 1 yıldan önce alamıyor. Bu arada bazı emlakçılar, yabancılar adına, Türk vatandaşı 3. kişiler üzerine tapu alıyor. Ancak bu kişiler kendi üzerine yapılan mülkü satıp kaçıyorlar. Mahkemelerde bu tip çok sayıda dava var. Ülkemizde mülk alan yabancılar kandırıldı.''

Konut satışındaki durgunluğun, inşaata bağlı bir çok sektörü etkilediğini belirten Akkuş, ''İş yapamıyoruz. Marmaris'te bizim tespit edebildiğimiz satışa hazır 700 yapı, üreticinin elinde kaldı. Eğer 700 daireyi satmış olsaydık bugün bin 400 daire yapıyor olacaktık'' diye konuştu.

Akkuş, Marmaris'te 130-140 bin YTL'ye satılan bir yazlığın 110-120 bin YTL'ye düştüğünü belirtti. Yusuf Kenan Akkuş, ''Daha önce aşırı talepten dolayı yüksek fiyatlara satılan yazlıklar, gerçek değerini buldu'' dedi.

ANTALYA'DA DURUM

Antalya'da emlak fiyatlarında yüzde 35-40 oranında düşüş olduğu, bunun alıcılar açısından avantaj olduğu bildirildi. Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam, 2004 yılı sonu ile 2005 yılı başlarında Antalya'da emlak satışı konusunda ciddi bir hareketlilik yaşandığını, banka konut kredileri faiz oranlarının 1 puan seviyelerine kadar düşmesinin, bu hareketliliğin yaşanmasında büyük rol oynadığını söyledi.

2005 yılında bir çok memurun bile kolaylıkla ev satın alabildiğine dikkati çeken Sağlam, faizlerin 1,90 seviyelerine çıkmasının ardından inşaat ve emlak sektörünün neredeyse durma noktasına geldiğini ifade etti. Sağlam, şöyle konuştu:

''Antalya'da konut piyasası, konut kredilerinin 1,90 seviyelerine çıkmasından kaynaklanan bir durgunluğa girdi. Bu durgunluğun alıcı açısından faydası oldu. Rakamların tırmanışı bir anda durdu ve gerilemeye başladı. Şu an emlak fiyatlarında yüzde 35-40 oranlarında düşüş var. Bu, alıcılar açısından avantaj.''

''YABANCIYA SATIŞ DA DURMA NOKTASINDA''

Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara mülk satışını kolaylaştıran yasaya ilişkin verdiği iptal kararının Antalya'da mülk satışına büyük ölçüde etkilediğini de belirten Sağlam, Antalya'nın sadece yurt içinden değil,yurt dışından da göç aldığını hatırlattı. Sağlam, şöyle devam etti:

''Yabancılara emlak satışında da durma noktasına geldik. Antalya çok göç alan bir il. Bu sadece yerli göç değil, yurt dışından da çok sayıda insan Antalya'dan mülk edinmek istiyor. Ancak biz, devlet olarak, yerel yönetimler olarak bu dönemi iyi kullanamadık. Yabancılara konut satışında yüzde 80'lere varan bir düşüş söz konusu. 2005 yılında yüzde 1 faizle 170 bin YTL'ye alınan bir ev, bugün 110-120 bin YTL'ye alınabilir.Ben vatandaşlara bu dönemde konut almalarını tavsiye ediyorum. 2008'in ortalarında piyasa hareketlenecek, fiyatlar eski seviyelerine yükselecek. Bugün mülk almanın en iyi zamanıdır. 6 ay sonra bu rakamları bulamazsınız.''

ALANYA'DA DURUM

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Kerim Balıktay da, ilçedeki konut fiyatlarının geçen yıl ile aynı olduğunu söyledi. Geçen yıl konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 25'lik düşüş olduğunu kaydeden Balıktay, 80-90 metre karelik, 2 1 dairelerin fiyatının yeri ve inşaat kalitesine göre 45 bin ile 80 bin Avro arasında değiştiğini bildirdi.

Gazipaşa Havaalanının açılacak olmasının fiyatların düşmesini engellediğini ifade eden Balıktay, ''Daireler satılmasa bile umutlu bir bekleyiş söz konusu'' dedi.

ALTSO İnşaat Komitesi Başkanı Hüseyin Erkek de, ikinci konut denilen yazlıkların satışında her yıl bu aylar biraz durgunluk yaşandığına işaret ederek, Mart ayının 15'inden sonra artış beklediklerini vurguladı.Alanya'da emlakçılık yapan Seyhan Arabacı ise ilçede konut satışının kötü olmadığını söyledi.

2005 yılındaki furyanın olmadığını biraz duraklama olduğunu ifade eden Arabacı, şöyle konuştu:

''Ama yeni bir çıkış döneminin başlangıcındayız. Özellikle Almanlar'ın ilgisi yeniden artmaya başladı. Almanlar'ın ilgi göstermesi, Alanya'nın marka kalitesinin sürmesi anlamına geliyor. 2+1 daire fiyatları 45-90 bin Avro arasında değişiyor. Ancak Alanya'da pahalı daire ve villalar daha kolay alıcı buluyor. Örneğin 250 bin Avro'ya da daire ve villalar var. Bunları satmak daha kolay...''