kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Bana kankanı söyle...

Bazen, ülkenizi ve devletinizi daha iyi kavramak için, "sert" görünen çatışmalara değil, esas, "geçiştirilen" uzlaşmalara bakmakta yarar olabilir.
Düşüneceksiniz; çatışanlar, çelişenler nelerde, nerelerde, neden uzlaşıyor.
Biliyorsunuz, Türkiye'de "muhafazakar demokrat iktidar" ile "laik cumhuriyetçi ordu" nun uzlaşma mevkilerinden biri, ABD gölgesi.
İçeride ise, aslında harbiden demokrat olmamak ile harbiden cumhuriyetçi olmamak; Her ikisini, öyle sembollerle, mangalda kül bırakmamakla filan değil, hakikaten insana her şeyiyle değer vermek diye kavramamakta derin uzlaşma.
Misal, "köle düzeni" nde, laik (liberal) cumhuriyetçi işadamları ile muhafazakar (liberal) demokrat işadamlarının derin, dipsiz uzlaşması.
Esaslı bir uzlaşma konusu da, onca atıp tutmaya rağmen, İsrail meselesi.
İktidar kanadı arada sert çıkar, arabuluculuklardan bahsedilir, "Filistinli kardeşler" için iki çift laf edilir, azıcık yardım gönderilir.
Ama işin özü değişmez.

Bu iktidar henüz yokken, başta şimdiki Cumhurbaşkanı, kimileri Meclis'te (Ecevit koalisyonuna karşı) muhalefet sıralarındayken, en sıkı muhalefet ettikleri konulardan biri neydi, hatırlar mısınız?
"Dipsiz Kuyu" da ısrarla yazılan, takip edilen, zamanın Başbakanı'nı sıkıştıran, zamanın Genelkurmay Başkanı'nın bizi neredeyse anti-semitizmle suçlamasına vesile mesele:
İsrail'e verilen, tanklarımızın modernizasyonu ihalesi.
Hem ihalenin içindeki kokular, babalar ile oğullar, komisyonlar; hem Filistin'i ezen tanka kanka olunması, hem batık İsrail Savunma Şirketi'nin ayağa kaldırılması, hem yerli malının dışlanması vesaire.
Sonra, eski (günlükçü) bir Hava Kuvvetleri komutanının F16'ya atlayıp İsrail'de "ihale mihale" konuşması da, Dipsiz Kuyu yazılarına, kendisinin öfkesine, AKP kadrolarının eleştirisine neden olmuştu vesaire.
Şimdi nedir durum:
İsrail jetleri Konya'da bizim jetlerle uçtu.
İsrail jetleri Türkiye toprakları üstünden Türkiye'nin komşularına saldırı provası yaptı.
İsrail jetleri Suriye'ye saldırı provası yaparken Türkiye hava sahasına girip Türkiye topraklarına yakıt "tank"ı atıverdi.
N'olacak ki!
Eskiden mangalda kül bırakmayan iktidar, ordu ile birlikte, uzlaşma içindedir bu konuda.
Şimdi de, Filistinliler nefes almak için duvar delerken, İsrail Savunma Bakanı Barak hoş geldi, safa geldi! Elbet gelsin; ama elinde paketle geldi:
Türkiye'ye müze değil, füze! Uyduğu kadar uydu!
İstihbaratta İsrail sistemi; sistemik kankalık!
Bir düşünün bakalım:
Sizinkiler ile ötekiler, o yandakiler ile şu yandakiler bazı konularda nasıl, neden uzlaşır hep!
Ben uzatmayayım...