kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SAİT GÜRSOY

Farklı katsayı için karar verilecek

Yarın yapılacak olan YÖK Genel Kurulu'nda 2008 ÖSS kılavuzunun içeriği ele alınacak. Kurulda meslek liselerine üniversite kapılarını açacak katsayı değişikliği de görüşülecek. YÖK Başkanlığı, MEB ve ÖSYM'den bugüne kadar yapılan değişiklikler konusunda bilgi istedi. Yarın gelen bilgiler ışığında ya mevcut sistemle sınava gidilmesi, ya da katsayı değişikliği gibi bazı yeniliklerle kılavuzun yeniden hazırlanması yönünde karar alınacak. ÖSYM ise onaylanması durumunda, ÖSS'ye başvuruların, 25 Şubat'ta başlanabileceğini, ancak kapsamlı değişiklik yapılması durumunda yeni bir takvim belirlemek zorunda kalacaklarını belirtti.
Bin kere yazdım, yine yazıyorum. Meslek liselerine farklı katsayı uygulamasına kesinlikle katılmıyorum. Bunu büyük bir haksızlık olarak görüyorum. İnsanların eğitim özgürlüğü olmalı. Siz hangi tür okulda okursanız okuyun, mezun olduğunuzda istediğiniz bölümler olacak. Herkes kendini bu öğrencilerin yerine koysun.Tamam, amaç öğrencileri alanlarına yönlendirmek. Bu düşünceye, ülkemizin kaliteli ara elemana ihtiyacından dolayı da katılıyorum. Ancak üniversiteye giriş sisteminde kullanılan katsayılar neredeyse onlara "Siz 4-5-6 yıllık fakülteleri kazanmayın" mesajını veriyor. Artı şu noktayı kesinlikle atlamayalım. ÖSS bir sıralama sınavı. Kim daha çok net yaparsa, o kazanıyor. Ülkemizin, okul türlerinin yüzde 35'ini meslek liseleri oluşturuyor. Bunun sadece yüzde 4'ü imam hatip liseleri. Meslek lisesinde okuyan gençler sınavlarda sorulan kültür derslerini yeterli görmedikleri için zaten gerekli puanı alamıyor. Bir de ortaöğretim başarı puanından bu çocuklara bir darbe daha vurmanın ne anlamı var? Demokratik şekilde öğrenciyi mutlu edecek bir sistem kurmak istiyorsak, öğrencileri eşit koşullarda sınava sokmalıyız. Bu gençlere yapılan haksızlık değil de nedir?

Bu değişikliği yapmalısınız
Üniversite giriş sisteminde yapılacak değişiklik çok basit. Meslek lisesi öğrencisi; "kendi alanıyla ilgili" 4 yıllık fakülteleri (mesleki ve teknik öğretmenlik gibi...) tercih ettiğinde, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları 1.04 katsayısıyla, "yine kendi alanlarındaki" 4-5-6 yıllık fakülteleri (Bilgisayar alanı Bilgisayar Müh., Muhasebe alanı İşletmeİktisat, Turizm alanı Turizm İşletmeciliği, İletişim alanı Gazetecilik, radyotv gibi...) tercih ettiğinde, Ağırlıklı Ortaöğretim Puanları 0.8 katsayısıyla, "kendi alanı dışındaki" seçimlerinde ise 0.3 katsayısıyla değerlendirilebilir.
Ancak ben burada göz ardı edilen bir noktaya daha açıklık getirmek istiyorum. Bunu ne yazık ki, bugüne kadar YÖK de atladı. Eğer, meslek lisesi öğrencisinin parası varsa, katsayısı düşük uygulansa dahi vakıf üniversitelerinin 4-5-6 yıllık istediği fakültesine girebiliyor. O zaman burada da bana göre bir haksızlık daha var. Peki bu öğrenciler vakıf üniversitelerinin düşük puanlı bölümlerine gittiklerinde kabul ediliyorlar da, neden devlet üniversitelerinin aynı bölümlerine katsayıları düşük olduğu için giremiyorlar? Değerli yetkililer bu sorumu mantık çerçevesinde yanıtlayınız.
YÖK Genel Kurulu'nda 1998'de nasıl bir ortak kararla katsayı değiştirildi ise, bu sefer de katsayı farkına son verilebilir. Yaklaşık 1 milyon 200 bin meslek lisesi öğrencisini ilgilendiren farklı katsayı uygulamasının kaldırılmasını bazı YÖK üyeleri de destekliyor. İş işten geçmeden gençlere yardımcı olmalıyız. Bu tip bir düzenleme çeşitli engellerden dolayı önümüzdeki yıla da kalabilir. Ancak yanlış olur. Bu yıl üniversite giriş sınavına girecek binlerce meslek liseli öğrencinin karşısında yetkililer sorumlu duruma düşecek. Lütfen geç kalmayın.
Meslek liselerinin farklı katsayı sorunu ile yazdığım yazılarım için olumlu ya da olumsuz tepkiler alıyorum. Bazı gençler, "Meslek liselilerinin istediği şey mezun oldukları alanla ilgili fakültelere gitmek değil. Kendisi hangi fakülteyi seçmek istiyorsa o fakülteye gidebilmesidir. Unutmayın. Kimse, kimseye zoraki olarak bu fakültede okumalısın diyemez" şeklinde itiraz ediyor. Kendilerine göre haklı sayılabilirler. Her görüşe saygı duyarım. Ancak bu düşüncenin gerçekleşmesi zor. Bence kendi alanlarını takip eden fakülteleri seçtiklerinde, farklı katsayı uygulaması kaldırılmalı. Bu daha gerçek ve doğru olanıdır.