kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Metrobüs köprüden geçecek

AA
Yeni Haber
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Avcılar-Topkapı arasında hizmet veren metrobüsü önce Zincirlikuyu'ya, ardından da Göztepe'ye uzatmak için bir çalışmalarının olduğunu, bunun için Boğaz Köprüsü'nden metrobüs için bir şerit talebinde bulunduklarını söyledi.

Topbaş, Gaziosmanpaşa'da prefabrik ek okul binasının açılışının ardından basın mensuplarının metrobüs çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı.

İstanbul'da kaliteli ve hızlı erişim sağlandığında insanların bireysel araç yerine toplu ulaşım araçlarını kullanmaya başladığını belirten Topbaş, yapılan çalışmalar sonucunda toplu ulaşımı kullanan yolcu sayısında günlük 1.5 milyon artış sağladıklarını belirtti. Topbaş, İstanbul'da toplu ulaşımı kullanan yolcu sayısının günlük 5 milyon 400 bin olduğunu, bu sayıyı daha da artırmak için özellikle E-5 aksını toplu ulaşımda iyi bir noktaya getirmek istediklerini anlattı.

Bu aks üzerinde Avcılar-Topkapı arasında hizmete sokulan metrobüsü Zincirlikuyu'ya kadar götürmek için çalışma başlattıklarını bildiren Topbaş, şunları kaydetti:

''Ardından Göztepe'ye geçişle ilgili de projemiz var. Hatta Beylikdüzü'nden itibaren var. Bu çalışmalar sürüyor. Boğaz Köprüsü üzerinden geçiş için de 2 yıldan beri değerlendirmeler yapılıyor. Köprü üzerindeki şerit sayısı 6. Metrobüs için 2 şerit ilavesi mümkün olmuyor. Mevcut şeritler daralıyor. Bunun yerine bir şerit ilave olabilir. Pik saatlerde 4 şerit vermek yerine, yoğun tarafa 5 şerit verme imkanı çıkabilir. Bizim otobüslerimiz de fazla takılmadan geçer. Olmadığı takdirde biz yine Boğaz Köprüsü'nü geçeceğiz ama, karışık düzen geçmek durumundayız. Bu bizim zaman aralığımızı ve yolculuk sürelerini etkileyecek.''

Topbaş, köprünün statiğinin buna müsait olup olmadığına yönelik teknik birimlerin değerlendirme yaptığını, bu değerlendirme sonucunda köprünün ihtiyaca cevap vereceğine inandığını kaydetti. Topbaş, bu hat üzerinde 1 milyon 200 bin insan taşınacağını bildirdi.