kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Haber turu

"56 milyar $'dan 1 cent aşağı olmaz"
ABD basını, geçtiğimiz günlerde duyurusu yapılan Yahoo'nun 44.6 milyar dolara Microsoft'a satılma projesinin suya düşebileceğini duyurdu. Verilen bilgilere göre Yahoo yönetim kurulu Microsoft'un hisse başına önerdiği 31 doların şirketin piyasa değerini 12 milyar dolar düşürdüğünü gerekçe göstererek hisse başına 40 doların altında kalan hiçbir teklifi onaylamama kararı aldı. Microsoft'un hisse başına 40 doların üzerinde bir ödemeyi kabul etmesi halinde, Yahoo'ya teklifin yapıldığı günkü hisse değerinin yüzde 109 üzerinde bir fiyata "evet" demiş olacak. Yahoo'nun teklif ile ilgili son kararını bugün ABD borsaları açılmadan yazılı olarak Microsoft'a göndereceği belirtildi.

Yüzde 2.6 büyürsek gelir yarım trilyon $
Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bazında milli geliri, 2007 yılının son çeyreğinde büyüme hızı yüzde 2,6'yı geçerse, ilk kez 500 milyar doları aşacak. 2008 yılı Program ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan hesaplamalara göre, GSYH, son çeyrek büyümesi yüzde sıfır bile olsa 496.9 milyar dolara ulaşacak. Programda 6 bin 625 dolar olacağı tahmin edilen kişi başına yurtiçi gelir de nüfusun beklenenin altında çıkması nedeniyle 7 bin 139 dolara çıkacak.

Türk işçisi bin 152 saat fazla çalışıyor
Hak-İş'in hazırladığı "İşsizlik Kıskacındaki Modern Kölelik: Fazla Çalışma" raporuna göre; Türkiye'de hizmetler, ticaret ve turizm sektörlerinde çalışan bir işçi AB'deki işçiye göre bin 152 saat fazla çalışıyor. Türkiye'de çalışma saatlerinin haftada en fazla 45 saat olarak belirlenmesine rağmen, mesailerle birlikte çalışma süresi 50 saat oluyor. Ancak bu süre bazı sektörlerde 72 saate ulaşıyor. AB standartlarında ise süre fazla mesailer de dahil 48 saati aşamıyor. Verilere göre, AB'de 2 bin 304 saat olan fazla mesailer de dahil yıllık yasal çalışma süresi, Türkiye'de 2 bin 430 saate ulaşıyor. Ancak uygulamada ise yasa dışı ve yasal fazla mesailer de dahil bu süre imalat sanayinde 2 bin 500 saate, hizmetler, ticaret ve turizm gibi sektörlerde ise 3 bin 456 saate ulaşıyor. Buna göre Türkiye'de hizmetler, ticaret ve turizm sektörlerinde çalışan bir işçi AB'deki işçiye göre bin 152 saat fazla çalışıyor.

Bürokrasiden yeni şeyler duymuyoruz
Dünyada sıcak gündem ekonomiyken, başka konuların ön plana çıktığını söyleyen TOBB Başkanvekili Halim Mete, "Ekonomi bürokrasisinden bir şey duymuyoruz" dedi. Başbakan Erdoğan'ın 260 maddelik eylem planı açıkladığını kaydeden Mete, "Bu 260 maddeden yapılanlar arasında göze çarpan bir şey yok. Artık ekonomi ile ilgili ne yapılması gerektiğini konuşmalıyız. Gündemde başka şeyler olmamalı. Her zaman dediğimiz bir şey var. Siyaset ve spor öne geçtiğinde ekonomi bocalıyor" dedi. "Ekonomi bürokrasisinden bir şey duymuyoruz" diyen Halim Mete, ara malı ithalatının arttığını ve fabrikaların kapanmaya başladığı uyarısında bulunarak, "Yapısal reformlar artık hayata geçmeli" şeklinde konuştu.
Haberin fotoğrafları