kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başarı ve skandallarla dolu bir hayat

Yeni Haber
Maradona 30 Ekim 1960'ta dünyaya geldi. Futbola Boca Juniors takımında başladı ve burada 1981'e kadar oynadı. 1981'de rekor bir ücretle (12 milyon Dolar) Barcelona'ya transfer oldu.


* FOTOĞRAFLARLA MARADONA'NIN HAYATI



Nou Camp'taki ilk maçını 82 dünya kupası açılışında Belçika'ya karşı oynayan Maradona beklenmedik şekilde kötü bir başlangıç yaparak karşılaşmayı izleyen Barca taraftarlarını hayal kırıklığına uğratmıştı. 2 sezon Barca, forması giyen Maradona hastalık ve sakatlıklar dolayısıyla bekleneni tam anlamıyla veremedi. Maradona, kendisini 1978 Dünya Kupası kadrosuna almayan Menotti'nin takımın başına gelmesiyle Barcelona'dan ayrıldı. İtalya'nın Napoli takımıyla sözleşme imzalayan Maradona için altın yıllar başlıyordu.

YEŞİL SAHALARDAN HASTANE KORİDORLARINA

1991 yılında bir İtalya lig maçı sonrası rutin bir doping kontrolünde kokain kullandığı ortaya çıkan Maradona, Arjantin'e dönüşünde de polis tarafından uyuşturucu bulundurduğu gerekçesiyle göz altına alınıyordu. Gözaltı günlerinin ardından evinin önünde bekleyen basın mensuplarına saldıran Maradona, artık çalımlarından çok olaylarıyla manşetlerden düşmüyordu. Bu olaydan sonra Maradona'nın "bittiğini" düşünenler yanılmıştı. 1993 yılında İspanya'da bu kez Sevilla'ya dönen Maradona, 1994 Dünya Kupası için yine iddialıydı.

Ancak 94' Amerika, Maradona için beklenmedik şekilde kısa sürdü. Yasak madde kullandığı tespit edilen Maradona şampiyonadan men edildi ve 15 ay ceza aldı. 15 aylık süre zarfında Deportivo Mandiyu ve Racing Clup'da teknik direktörlük yapan Maradona, cezasının bitmesiyle 1995 yılında yuvam dediği Boca Juniors'a oyuncu olarak döndü. 2 sezon Boca'da oynayan Maradona kariyerini kemiren kokain alışkanlığından kurtulamayınca 37 yaşında aktif futboldan koptu.



Futbolu bıraktıktan sonra sağlık problemleri yaşayan Maradona, uyuşturucuya bağlı olarak kalbiden geçirdiği rahatsızlığın ardından Küba'da 22 aylık bir tedavi gördü. Tedavinin ardından bir trafik kazası geçiren Maradona dizinden ufak bir operasyon geçirdi.
Bu kadar çalkantılı bir hayata rağmen Maradona 2000'de FİFA tarafından Pele ile birlikte yüzyılın futbolcusu seçildi.

11 Aralık 2000'de yapılan bir törenle ödülünü aldı. Fakat törende kendi ödülünü aldıktan hemen sonra Pele'nin ödül almasını beklemeden salonu terketti. Nitekin bir gün sonra yaptığı açıklamada " Kendi bedenime karşı saygısız olsam da işime devamlı saygılıydım; bu yüzden de dünyanın en iyisi benim" diyerek bütün spor kamuoyunun beklediği açıklamayı yapmıştı.


ADIM ADIM MARADONA

5 Aralık 1970 : Argentinos Juniors'ın "Cebollitas" takımında futbola başladı.

20 Ekim 1976 : Arjantin Ligi'ndeki ilk maçını Argentinos Juniors forması altında Talleres de Cordoba'ya karşı oynadı. 16. doğum gününe kısa bir zaman kala Giacobetti'nin yerine ikinci yarı başı 16 numaralı formasıyla oyuna girdi.

14 Kasım 1976 : İlk golünü Lucangioli karşısında San Lorenzo Mar del Plata'ya attı.

27 Şubat 1977 : Macaristan karşısında ilk ulusal maçına çıktı.
Mayıs 1978 : Arjantin Ulusal Takım teknik direktörü Cesar Menotti ünlü oyuncuyu genç yaşında prese dayanamayacağı gerekçesiyle 22 kişilik Dünya Kupası kadrosuna almadı.

2 Haziran 1979 : Ulusal Takım altındaki ilk golünü İskoçya'nın Glasgow kentinde attı.

7 Eylül 1979 : Arjantin'e liderlik ederek Japonya'daki turnuvada takımının final maçında SSCB karşısında kazanmasını sağladı. 3-1 kazandıkları maçı frikikten attığı güzel bir golle tamamladı.

19 Şubat 1981 : Boca Juniors ile anlaştı.

22 Şubat 1981 : İlk maçında Talleres de Cordoba ile karşılaşan Maradona maçı attığı iki golle 4-1 kazandırdı.

16 Ağustos 1981 : Takımı Boca Juniors ile ilk lig şampiyonluğunu kazandı.

4 Haziran 1982 : İspanyolların ünlü kulübü Barcelona'ya transfer oldu.

24 Eylül 1983
: Athletic Bilboa'nın defans oyuncusu Andoni Goicoechea ile girdiği ikili mücadelede ayak bileği kırıldı ve lifleri attı. Böylece bugüne kadar en ciddi sakatlığını geçirmiş oluyordu.

30 Haziran 1984
: Rekor denilebilecek bir ücret karşılığında İtalyan ekibi Napoli'ye transfer oldu.

22-29 Haziran 1986 : Dünya Kupası çeyrek finalinde karşılaştıkları İngiltere'ye ünlü "Tanrının Eli" golünü attı. Arjantin'in 2-1 kazandığı maçtaki bir diğer gol ise Maradona'nın topu 60 metre kadar sürükleyip kaleci dahil 10 kadar oyuncuyu geçtiği goldü. Arjantin'i finale kadar taşıyan yıldız oyuncu arkadaşlarıyla birlikte Batı Almanya'yı da 3-2 lik skorla geçerek Dünya Kupası şampiyonluğuna ulaşmasını bildi.

10 Mayıs 1987 : Napoli'ye lider adam durumuna gelen Maradona takımına tarihindeki ilk şampiyonluğu kazandırdı.

17 Mayıs 1989 : Takımı Napoli ile UEFA Kupası'nı kazanarak takımlar bazında ilk önemli uluslararası başarısını elde etti.

29 Nisan 1990 : Takımı Napoli ile bir kez daha lig şampiyonluğu yaşadı.

8 Temmuz 1990 : Batı Almanya ile finalde karşılaştıkları maçta tartışmalı bir penaltı ile 1-0 kaybederek şampiyonluğa uzanamadı

17 Mart 1991: Kanında pozitif doping maddesine rastlanınca 15 ay sahalardan uzaklaştırma cezası aldı.

1992: Doping olayından sonar Napoli'ye dönmeyi reddederek İspanyol temsilcisi Sevilla'ya transfer oldu.

10 Ekim 1993 : Sevilla'dan ayrılarak Arjantin'in Newell's Old Boys kulübünü katıldı. Independiente ile oynadığı ilk maçını 3-1 kaybetti.

31 Ekim 1993 : Ulusal Takım'a geri dönerek 1994 ABD Dünya Kupası eleme maçında Sydney'de Avustralya'ya karşı mükemmel oynadı ve attığı gol ile takımının finallere katılmasını sağladı.

2 Aralık 1993 : Newell's ile son maçını Huracan'a karşı oynadı.

Haziran 1994 : ABD 94 Dünya Kupası'nda iki maç oynadı. Yunanistan'a attığı mükemmel gole karşın bir sonraki maçta doping kullandığı ortaya çıkınca hem kupadan ihraç edildi hemde Yunanistan'a attığı gol sayılmadı.

3 Ekim 1994 : "Deportivo Mandiyu of Corrientes" takımı ile ilk teknik direktörlük deneyimini yaşadı. 2 ay sonra istifa etti.

6 Mayıs 1995 : Racing takımı ile ikinci teknik direktörlük deneyimini yaşayan Maradona 4 ay sonra istifa etti.

7 Ekim 1995 : Boca Juniors'a oyuncu olarak geri döndü. Boca'nın Colon'u 1-0 yendiği maçta Boca taraftarları Bomborena Stadyumu'nda ünlü oyuncu için mükemmel bir hoş geldin partisi hazırladılar.

1996 : Boca Juniors'da oynamaya devam etti.

24 Ağustos 1997 : Takımı Boca Juniors ile birlikte yeni sezona mükemmel bir grafik ile başladı. Boca'nın Argentinos Juniors'u 4-2 yendiği maçta penaltı golü kaydetti. Maçtan sonra kanında yine pozitif bulunan Maradona'ya büyük ihtimalle entrika kurulabilmiş olacağı açıklandı.

25 Ekim 1997 :
Boca Juniors'un ezeli rakibi River Plate karşısında son maçına çıkan Maradona deplasmanda maçı 2-1 lik skorla tamamlayanlardandı.
30 Ekim 1997 : 37. doğum gününde futbolu bırakmaya karar verdiğini açıkladı.

1998 : Dünya Kupası'na katılmadı fakat takımla Fransa'ya uçup Arjantin TV'si için maç yorumlamaya başladı.

Kasım 1998 : Yedi seneden fazla bir aranın ardından İtalya'yı ziyarete gitti.

1999 : Hayatı hakkında çekilecek film teklifini değerlendirerek bir İtalyan filmi olan "Tifosi" de oynadı.

24 Ağustos 2000 : Napoli kulübü Maradona'nın taşıdığı 10 numaralı formayı emekliye ayırarak hiçbir oyuncunun bu formayı giyemeyeceğini belirtti.

11 Aralık 2000 : Maradona FIFA'nın Yüzyılın Gelmiş Geçmiş En İyi Futbolcusu Ödülü'ne layık görüldü. Maradona ödülünü İtalya'nın başkenti Roma'da kendisi için hazırlanan bir tören eşliğinde aldı.

10 Kasım 2001 : Futbola kendi sahasında veda etmek istediğini açıklayan Maradona'nın onuruna başkent Buenos Aires'te 60.000 kişinin katıldığı ve dünyada milyonlarca kişinin izleme fırsatı yakaladığı bir veda maçı düzenlendi. Efsane 10 numaralı formasıyla sahaya çıkan Maradona kendisine gösterilen ilgi karşı karşısında göz yaşlarına hakim olamadı. Arjantin Ulusal Takımı Dünya Karması'nı 6-3'lük skorla geçti.

19 Temmuz 2002 : Napoli tarihinde ilk defa açık mavi formasını giymeyerek Maradona'nın onuruna 2002-2003 sezonu için mavi-beyaz çizgili Arjantin Ulusal Takımını çokça anımsatan formayı giymeye başladı.

TANRININ DEĞİL DİEGONUN ELİ

1986 Dünya Kupası'nda İngiltere'ye elle attığı gol ve bu gol için yaptığı, "O el, Tanrı'nın eliydi." yorumu çok tartışılmıştır. Aynı maçta attığı, kendi yarı sahasından kale önüne kadar, kaleci dahil tam 8 oyuncuyu çalımlayarak attığı gol de unutulmazlar arasındadır ve Asrın Golü seçilmiştir.



MARADONA'NIN GÖZÜYLE FUTBOLUN YILDIZLARI

Maradona, futbol seyircisinin yeşil sahalarda izlediği en büyük yeteneklerden biriydi. Adeta tek başına bir takım olan Mardona'nın futbol hayatında tatmadığı başarı kalmadı. Futbol tek kişilik bir oyun değil şüphesiz. Futbol seyircisi yeşil sahalarda Maradona'dan başka yıldızları da seyretti elbete. Peki, Maradona bu yıldızlar hakkında ne düşünüyordu?

İşte futbolun diğer yıl Maradona'nın gözüyle futbolun yıldızları

PELE: Futbolcu olarak dünyanın en iyisi. Ancak futbolu bırakınca Brezilya'ya başkan olacağını düşünüp politik arenada boy gösterdi. Futbolcuların haklarını savunan bir organizasyonun içinde olsaydı futbola daha büyük hizmetleri olurdu. Beni hiç bir zaman Pele ile kıyaslamayın. Bunu söylerken gerek saha içinde, gerekse saha dışında yaptığımız faaliyetlerden dolayı pek de kıyas edilemeyecek farklılıklarımız var.

JOHAN CRUYFF: Kariyerinin sonlarına doğru Cruyff'u izleme şansına sahip oldum. Mükemmel bir futbolcu olmasının yanı sıra, gerek fizik, gerekse psikolojik olarak mükemmel biri. Sahanın her tarafına hakim bakışı olan bir futbolcuydu. Onun gibisi zor bulunur.

MICHEL PLATINI: Yüksek kalite. Tamamen özel biri. 0 İtalya'da her türlü başarıyı tattı. Fakat oynarken sanki futboldan yavaş yavaş soğuduğunu hissettim. Artık futboldan zevk almıyor gibiydi.

HRISTO STOITCKOV: Bercelona'da oynarken dünya çapında bir yıldız oldu. Önceleri sadece golcü idi, Bercelona'ya gelince mükemmel oldu. Karakter olarak da mükemmel biriydi.

ZICO: Pele'nin 10 numaralı formasını ezilmeden üzerinde başarıyla taşıdı. Futbolun zirvesindeki isimler arasına adını yazdırdı. Mükemmel bir oyuncuydu.

RONALDO: Bu çocuk iyi bir futbolcu ama popülaritesi futbolculuğunun önüne geçti. Reklam kontratları zirvede olması yönünde baskı yapınca, başaramamanın korkusu altında ezilip kaldı. Ronaldo'nun sakatlığı bana hep acı vermiştir.

MARCO VAN BASTEN: Dünyanın en iyi golcüsü olacakken, gol makinesi maalesef bozulup devre dışı kaldı. Sakatlıktan dolayı futbolu erken bırakması büyük talihsizlikti.

ROMARIO: Onun gibi son vuruşlarda usta birini tanımadım. Beni kendine hayran etmiştir. Romario benim rüya takımımdaki oyunculardan biridir.

PAOLO MALDINI: Futbolcu olamayacak kadar yakışıklı birisi. Artist olsaydı aynen futbolda gösterdiği başarıyı sanatta da gösterirdi.

BATISTUTA: Gerçek bir gol makinesi. Arjantin adına Allah'a şükrediyorum, böyle bir isme sahip olduğumuz için.

ZIDANE: Saha içinde mükemmel bir yönetmenlik yapıyor. Ancak zaman geçtikçe futbol oynama isteği azalıyor gibi.

MATTHAUS: Futbol kariyerimde karşılaştığım en iyi rakibimdi. Ona karşı oynamış olmak büyük bir gurur benim için.

CANTONA: İyi bir partner ve mükemmel bir arkadaş. Benim gibi bazen aptallık yaptı. Tabii bunun cezasını oynarken çok çekti.

BECKHAM: Maldini gibi artist olması gerekirken futbolcu olmuş birisi. Daha çok Spice Girl'den eşi Viktoria'yı düşünse de kendini yeşil sahalarda bulduğunda mükemmele yakın bir grafik çizen ender isimlerden biri.

Kulüplerdeki Başarıları

1981 Arjantin Ligi şampiyonluğu (Boca Juniors)
1982 İspanya Kral Kupası (FC Barcelona)
1982 Kupa Galipleri Kupası (FC Barcelona)
1987 Seri A şampiyonluğu (SSC Napoli)
1987 İtalya Kupası (SSC Napoli)
1988 Seri A Gol Kralı (SSC Napoli)
1989 UEFA Kupası (SSC Napoli)
1990 Seri A şampiyonluğu (SSC Napoli)
1991 İtalya Süper Kupası (SSC Napoli)
2000 Fifa Asrın Futbolcusu ( Pele ile paylaşarak )

ULUSAL TAKIMDAKİ BAŞARILARI

1979 FIFA Dünya Gençler Şampiyonası
1986 FIFA Dünya Kupası Şampiyonluğu
1990 FIFA Dünya Kupası İkinciliği
1993 Artemio Franchi Kupası
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Galatasaray 21 14 6 1 45 17 48
2 Fenerbahçe 21 14 5 2 44 21 47
3 Sivas 21 14 2 5 33 17 44
Tümünü göster...
4 Beşiktaş 21 13 4 4 31 20 43
5 Kayseri 21 10 8 3 32 17 38
6 Denizli 21 8 5 8 28 27 29
7 Trabzon 21 8 4 9 29 27 28
8 G.B. Oftaş 21 7 6 8 23 23 27
9 Ankaragücü 21 6 7 8 21 28 25
10 Gaziantep 21 7 4 10 24 32 25
11 Konya 21 7 4 10 25 37 25
12 İ.B.B. Spor 21 6 6 9 26 28 24
13 Ankaraspor 21 5 8 8 21 23 23
14 Bursa 21 5 8 8 20 24 23
15 G.Birliği 21 5 6 10 26 31 21
16 Ç.Rize 21 6 3 12 22 42 21
17 V.Manisa 21 5 5 11 29 39 20
18 Kasımpaşa 21 2 3 16 15 41 9
Haftanın Maçları
21. Hafta
 İ.B.B. Spor 2  
  Ç.Rize 1  
 Kayseri 2  
  Beşiktaş 0  
 Galatasaray 6  
  V.Manisa 3  
 Denizli 2  
  Konya 1  
 G.Birliği 1  
  Ankaragücü 0  
 Gaziantep 0  
  Sivas 0  
 Ankaraspor 2  
  Kasımpaşa 0  
 Trabzon 2  
  Bursa 1  
 Fenerbahçe 3  
  G.B. Oftaş 1  
Haftanın Maçları
22. Hafta
 Kasımpaşa Denizli  
 Beşiktaş Ankaraspor  
 Konya Galatasaray  
 V.Manisa G.Birliği  
 Ankaragücü Trabzon  
 Ç.Rize Fenerbahçe  
 G.B. Oftaş Sivas  
 Bursa İ.B.B. Spor  
 Kayseri Gaziantep