kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
DİLEK HANİF
Dilek Hanif'in Tarzı

2009 kış modası belli oldu

Hala soğukla boğuşuyor olsak da aslında 2008 kışının sonlarına yaklaşıyoruz. Yakında 2008 baharını karşılıyor olacağız. Moda dünyası açısından ise 2009 kışı başladı bile... Geçen hafta New York ayağı ile başlayan hazır giyim moda haftaları, gelecek haftalarda Paris, Milano ve Londra ile devam edecek. New York Moda Haftası'nda; Oscar De La Renta'dan Donna Karan'a, Marc Jacobs'dan Zac Posen'e kadar eski yeni birçok marka 2009 kış koleksiyonlarını sundu.

BAĞIMSIZLIK ÖN PLANDA

Bu hafta koleksiyonlarını sunanlar arasında, bir moda tasarımcısı olarak, hem vizyonlarına ve yıllar içerisindeki gelişmelerine saygı duyduğum, hem de stilllerini beğendiğim birçok marka vardı. New York'ta sunulan 2009 kış koleksiyonlarına dayanarak; markaların, modanın trendlerinden bağımsız olarak, vizyonları doğrultusunda koleksiyonlar yarattıklarını söyleyebilirim. Buna bağlı olarak stiller ve farklılıklar da ön plana çıkmış. Alternatifler de daha çok. Mesela bir Herve Leger koleksiyonu ile Marc Jacobs koleksiyonu arasındaki fark çok açık ve ikisi de aynı sezon için... Donna Karan defilesinin ilk parçası olan bornozdan yola çıkılarak yapılan saten elbise; basit, rahat ve şık Donna Karan stilinin en güzel örneklerinden biriydi. Ve moda haftasının en çok konuşulan, en akılda kalıcı parçalarından biri olmayı başardı. Defilenin açılış parçası, koleksiyonun özeti olarak da doğru seçilmişti. Marc Jacobs defileleri, biraz haute couture haftasındaki Dior defileleri gibidir. En konuşulan, en çok ünlünün toplandığı, kısacası en parlak defilelerden biri olarak geçer. Marc Jacobs'a, moda haftasında sunduğu koleksiyonun konsepti ve ilham kaynağı sorulduğunda, 'Aslında bu yıl pek de ilham almadım. Sadece yaşadım, yaşadıklarımı birleştirdim' dedi. Tasarımcıların; sezon trendleri gibi bağlardan kopup, yaşadıklarını ve gördüklerini hissederek yansıtmaları bu moda haftasında plana çıktı. New York Moda Haftası koleksiyonlarının resimlerine bakmanızı tavsiye ederim. Bu sene çok başarılı koleksiyonlar olduğunu düşünüyorum.

UMUT VERİYOR...

Dünyanın diğer ucunda senenin en önemli moda haftalarından biri gerçekleşirken, İstanbul da tüm dünyadan moda takipçilerine ev sahiliği yaptı. Geçen hafta gerçekleşen 11. İstanbul Moda Fuarı için dünyadan birçok satın almacı, üç gün için buradaydı. Fuarın açılış defilesini, 'Dünyanın Bütün Sabahları' filminden esinlenerek hazırladığı koleksiyonuyla Özlem Süer yaptı. Amacı; Türk hazır giyimini tanıtmak, marka haline getirmek ve İstanbul'u bir moda merkezi olarak ön plana çıkarmak olan fuarın sürekliliği ve her yıl daha da gelişerek ilerlemesi, daha da çok insanın ilgisini çekmesi, bu ülkenin tasarımcılarına umut veriyor.