kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Etiler'deki kabapçılar, öğle saatlerinde de tıklım tıklım oluyor.

Etiler'de et yeniyor

BURCU ALDİNÇ
Etiler adeta bir kebap diyarına dönüştü. Semtte neredeyse her köşe başında bir kebapçı var. Üstelik sanat camiasından futbolculara kadar kimi arasanız burada bulabilirsiniz. Bölgedeki kebapçıları inceledik ve Etiler neden kebaba doymuyor, işin sırrını araştırdık.....
Dünyaca ünlü restoranlar ülkemizde sırayla şube açıyor. Londra'nın en popüler ve pahalı suşi restoranlarından Zuma, geçtiğimiz hafta bir şubesini Ortaköy'de açtı. Sırada Hakkasan ve Spice Market gibi diğer ünlü restoranlar var. Ama bütün bu restoranların kebabın eline su dökemediği bir gerçek çünkü İstanbul'un en lüks ve en çok tüketen semtlerinden Etiler'de ne Japon ne de İtalyan mutfağı, kebapçılar kadar iş yapamıyor. Adana Yüzevler, Günaydın Et Lokantası, Köşebaşı, Set Kebap, Etiler'de hizmet veren kebap restoranlarından sadece birkaçı. Bu restoranların en büyük özelliği ise sadece akşamları değil, öğle vakitleri de tıklım tıklım dolmaları. Hıncal Uluç, Rauf Tamer, Fatih Terim, Hakan Şükür, Hülya Avşar, Bülent Ersoy gibi isimlerin hepsi bu kebapçılarda. Peki ama Etiler'de artan kebap trafiğinin sebebi ne? Bu soruyu restoran sahiplerine sorduk. Kimi, "Sosyete özüne döndü, kebabı bağrına bastı," diyor, kimi bu durumu çevredeki iş merkezlerinin çokluğuna bağlıyor. Haftanın yedi günü iş yapan kebapçılarla işin sırrını konuştuk...

Günaydın Et Lokantası
Ortalama fiyat: Kişi başı içki dahil 50-65 YTL arasında çıkmak mümkün.
İçki servisi: Var. Rakı, şarap, votka gibi birçok içki servis ediliyor. Yemek öncesi tekila shot söyleyenler bile oluyor.
Maç yayını: Var. Derbi maçlar sesli, diğer maçlar ise sessiz olarak gösteriliyor. Gündüzleri ise daha çok NTV ya da CNBC-e açılıyor.
Müşteri portföyü: Burayı en çok spor camiası ve işadamları tercih ediyor. Bunun dışında gençler de grup halinde geliyorlar.
Paket servis: Var. Evlere serviste üye sistemiyle çalışan mekânın 3 bin üyesi var.
Eti nereden alıyorlar? Bostancı'daki Günaydın Kasap'tan.
Spesiyalleri: Günaydın'da soğuk meze tepsisi masaya geliyor. Meze fiyatları 4.5 YTL-10 YTL arasında. Panço denilen ve patates, patlıcan ve sarımsaklı yoğurtla yapılan mezeleri ünlü.
Kebap çeşitleri: Pastırma, mantar ve bıçak kıymasından yapılan Sosyete Kebabı, buranın en özel kebaplarından. Bunun dışında elit bir müşteri kitlesi olan Günaydın'da her zaman küşleme bulmak mümkün. Kebap çeşitlerinin fiyatları 15.5- 20 YTL arasında değişiyor. Mekânda dört farklı boyda lahmacun servis ediliyor.

Adana Yüzevler
Ortalama fiyat: Kişi başı, içki dahil 50-60 YTL arasında hesap geliyor.
İçki servisi: Var. Rakı, şarap, viski çeşitleri bulmak mümkün.
Maç yayını: Var ancak izlemek istemeyen müşteriler için restoran iki bölüme ayrılmış. Maçlar üst katta sesli, alt katta ise sessiz olarak gösteriliyor.
Müşteri portföyü: Futbolcu ve sanatçıların favori mekânlarından. Hakan Şükür, Gorgonzola Salatası'na bayılıyor. Hıncal Uluç ve Fatih Terim de müdavimlerinden...
Paket servis: Var. Özellikle öğle yemeği için çevredeki işyerlerinden sipariş geliyor.
Eti nereden alıyorlar? Balıkesir'deki Eren Et'ten.
Spesiyalleri: Soğuk mezeler tepsiyle masaya geliyor. Tere, maydanoz gibi yeşillikler her zaman bulunuyor. Tahin salatası, cacık ve ezme gibi lezzetler de var. Analı kızlı çorbası da oldukça popüler.
Kebap çeşitleri: Burası gerçek Adana kebabını tadabileceğiniz bir yer. Fiyatı 14 YTL olan Adana Kebabı 200 gram (iki porsiyon) servis ediliyor. Ciğer, kaburga, pirzola, çöp şiş de en çok ısmarlanan kebapları. Kebap fiyatları 14- 20 YTL arasında değişiyor.

Tavacı Recep Usta
Ortalama fiyat: Kişi başı 30-35 YTL.
İçki servisi: Yok. Müşterileri genellikle çocuklu aileler olduğu için, mekân içki servisi yapmıyor.
Maç yayını: Yok. Buranın konsepti hızlı yemek.
Müşteri portföyü: Gelen müşterinin yaş ortalaması 30-35. Öğlen vakti yoğunluklu olarak İş Kulelerinde çalışanlar geliyor.
Paket servis: Var. Özellikle öğlenleri çevredeki işyerlerinden yoğun talep görüyor.
Eti nereden alıyorlar? Ankara'daki May Et'ten.
Spesiyalleri: Tavacı Recep Usta'da soğuk meze ve meyve yok. Ara sıcak olarak, haşlama içli köfte ve kuru erikli dolması çok meşhur. Bunların adet fiyatları da 1.50 YTL.
Kebap çeşitleri: İki kişilik Çiftlik Kebabı'nın fiyatı 42 YTL. Ancak buraya herkes sac kavurma ya da kaburga dolma yemeye geliyor. İncik haşlama ve kuzu gerdan haşlama da diğer et çeşitleri.

Set Kebap
Ortalama fiyat: Kişi başı içkisiz 35-40 YTL'ye, içkili 50 YTL'ye çıkabilirsiniz.
İçki servisi: Var. Set Kebap'ın müşterisi en çok rakı ve kırmızı şarap ısmarlıyor.
Maç yayını: Var. Maç günleri yer bulabilmek için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.
Müşteri portföyü: Daha çok aileler tercih ediyor. Ayrıca Seda Sayan, Nihat Doğan gibi sanat camiasından isimler de geliyor.
Eti nereden alıyorlar? Kasımpaşa'daki İnci Et'ten.
Spesiyalleri: Mezeler açık büfede sergileniyor. Büfede zeytinyağlı çeşitleri, ordövr tabakları, peynir çeşitleri mevcut.
Kebap çeşitleri: Set'te sosyete en çok 'Keşkeşli' adındaki özel kebabı ısmarlıyor. Adana kebaptan yapılan Keşkeşli, büyük tabakta özel sos, ekmek ve biberle servis ediliyor. En çok ısmarlanan bir diğer et çeşidi ise küşneme. Her zaman bulunan küşnemenin fiyatı ise 23 YTL.

Köşebaşı
Ortalama fiyat: Kişi başı içkisiz 40-50 YTL, içkili 50-70 YTL.
İçki servisi: Var. Şampanyadan Fransız konyağına kadar birçok içki çeşidi bulunuyor.
Maç yayını: Var. Maç için 70 kişilik özel bir bölüm bulunuyor. Maçı kalabalık bir grupla kebap yiyerek izlemek isteyenlere duyurulur.
Müşteri portföyü: Gençler mekânı sıkça tercih ediyor. İş ve spor camiasından tanıdık simalara da rastlamak mümkün.
Paket servis: Var. Öğlenleri İş Kulelerinden, akşamları evlerden yoğun talep var.
Eti nereden alıyorlar? Fatih'teki Mücahit Kasap'tan.
Spesiyalleri: Diyet yapanlar için kepekli lahmacun, kepekli pide çeşitleri yapılıyor. Pideli Şaşlık ise Etiler şubesi dışında yapılmıyor. Toros Salatası ve humus gibi mezelerin fiyatları 5 YTL.
Kebap çeşitleri: Ayranlık ekmek ile servis edilen Tarsusi Kebabı, buranın en lezzetli kebap çeşitlerinden. Çöp şiş de Köşebaşı'nın en iddialı lezzetlerinden biri. Fiyatı ise 15 YTL.

Mustafa Çetin (Şef)
Kebap her yerde yenir

"Etiler'de daha önce canlı müzik yapan kulüpler revaçtaydı. Sonra onların devri kapandı, kebapçılar atak yaptı. Etiler, konumu itibari ile müşteri potansiyeli olan bir semt. Ancak burada lokanta açacaksanız doğru karar vermelisiniz. Balık dört duvar arasında yenmez. Türk damak zevkine hitap eden kebap ise her yerde yenebilir."

Mehmet Aydoğdu (Mekânın ortağı)
Kebap klas bir yiyecek
"Kebap salaş değil, klas bir yiyecek. Avrupa'dan, Amerika'dan sırf kebap yemek için Türkiye'ye gelenler var. Sosyete diye tabir edilen elit kesim de kebabı çok seviyor. Ama maalesef İstanbul'da önceleri kıymetini bilemediler. Bir de her şey modayla alakalı. Çiğ köfte günümüzde moda oldu. Belki eskiden çiğ köfte yiyen ayıplanırdı, şimdi insanlar evlerinde çiğ köfte partileri yapıyor."

Hüseyin Akkaş (İşletme Müdürü)
Etiler'in müşterisi elit
"Biz bir aile lokantasıyız. Kendini bilmeyen müşterinin gelmesini istemiyoruz. Etiler'deki müşteri ise elit. Bu nedenle burada iş yapmak daha kolay. Belli standartları tutturduğunuz takdirde iş yapmamanız imkânsız. Marka olabilmek için Etiler doğru nokta."

Gökhan Güveli (İşletmeci)
Kebap moda oldu
"Sosyete tabir edilen elit kitle artık kebap tercih ediyor. Nedense kebap atağa kalktı ve moda oldu. Etiler'de iyi bir müşteri potansiyeli var. Birinci sınıf bir lokanta olmak istiyorsanız, bu semtte olmanız gerekiyor. Artık lokanta sahipleri, kebapçı da olsa elit kitleye hitap etmek istiyor. Bu nedenle hizmet kalitesini yükseltip, Etiler'e geliyor."

Ali Akkaş (Mekânın ortağı)
Eğlence hayatı Etiler'de
"Kebap hem kolay hem de ucuz bir yemek. 100 kişi arasında kebap sevmeyen azdır. Ama suşi ya da İtalyan sevmeyen çoğunluktadır. Etiler nezih bir semt. Yeşilköy'den de Bakırköy'den de buraya geliyorlar çünkü eğlence hayatı burada. Gelip yemek yiyen gençler daha sonra eğlenmek için buradan başka yere geçiyorlar."
Haberin fotoğrafları