kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
BAROLAR TÜRBANI KONUŞTU... Meclis'te türban oylanırken Türkiye Barolar Birliği de konuyla ilgili olarak Ankara'da toplandı. TBB Başkanı Özok, türbanı serbest bırakmanın laiklik ilkesiyle bağdaşmadığını söyledi.

Barolar Birliği'nde türban gerginliği

ANKARA
24 baro başkanı türbana destek verdiğini belirterek söz istedi. Ancak bildiride imzası bulunan bazı başkanların haberi olmadığı ortaya çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Barolar Birliği'nde türban gerginliği
Barolar Birliği'nin, türban serbestisi getiren anayasa değişikliğini görüşmek için gerçekleştirdiği toplantı, türban gerilimine neden oldu. Türkiye Barolar Birliği (TBB), anayasa değişikliğini tartışmak için tüm baro başkanlarını Ankara'ya olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Ancak daha toplantının başında ortam gerildi.

'LAİKLİĞE AYKIRI'
Swissotel'de yapılan 15. Baro Başkanları toplantısının açılışında konuşan TBB Başkanı Özdemir Özok, "22 Temmuz genel seçiminden sonra AK Parti'nin, seçim başarısını da dikkate alarak, sivil ve renksiz anayasa tartışmaları başlattığını, geçen süreçte somut bir öneri sunmadığını ve türban tartışmaları arasında anayasa değişikliği tartışmalarını gündemden çıkarmayı başardığını" ifade etti. Türban konusunun ülkenin birinci sorunu haline getirildiğini ifade eden Özok, şunları kaydetti: Anayasa'nın başlangıç bölümünde ifade edilen laiklik tanımı, Anayasa'nın 2. maddesinde devletin nitelikleri arasında sayılan laiklik kavramı ve Anayasa'nın 4. maddesinde değiştirilemeyecek ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek hususlar arasında laiklik ilkesi bulunduğu sürece türbanı üniversitelerde serbest bırakmayı amaçlayan yasal düzenlemeler, geçmişte olduğu gibi anayasaya aykırılık iddiasıyla karşı karşıya kalacaktır. Çünkü demokrasi, insan hakları, sivil örgütler ve hukuk devletiyle bunların omurgasını oluşturan laiklik, Cumhuriyetimizin üzerinde yükseldiği temel ilkelerin birincisidir. Bunun örselenmesine asla izin verilmemelidir." Özok, yeni anayasa çalışmalarına teklifte bulunduklarını anımsatarak, çalışmalarının geçen süreçte dikkate alınıp alınmadığını bilmediklerini söyledi. Özok, "Türbanın anayasanın laiklik ilkesiyle çatıştığı ve yapılacak düzenlemenin anayasaya aykırı olacağı" içerikli konuşmasını yaptıktan sonra toplantı planlanan şekilde basına kapatılıyordu ki bu sırada Kırşehir Barosu Başkanı Gökhan Maraş söz aldı. Maraş, Özok'un görüşlerine katılmadıklarını, kendi görüşlerinin de basına açık olması gerektiğini söyledi.

DESTEK BİLDİRİSİ
Bu sırada salonda tartışma başladı. Bazı baro başkanları, toplantının açış konuşmasından sonra basına kapalı olacağının daha önceden duyurulduğunu hatırlattı. Ancak, gerilim devam etti. Bunun üzerine Sivas Barosu Başkanı Mustafa Coşkun, bir grup baro başkanıyla salon dışına çıkarak, önceden hazırladıkları altında 24 baro başkanının isminin bulunduğu basın bildirisini okudu. Bu bildiride anayasa değişikliğinin desteklendiği belirtildi.