kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Aysel Tuğluk

Barış Konferansı'nda kardeşlik uyarısı

Hazal ATEŞ ANKARA
"Kürt kimliği ve kültürü anayasada güvence altına alınmazsa kardeşlik çağrıları işe yaramaz" diyen DTP'li Tuğluk, "Bölgede dengeler değişiyor, federasyon ve ayrılma tartışılabilir" dedi..
Türkiye Barış Meclisi'nin dün Ankara'da başlayan ve bugün sona erecek olan "Yeni Anayasa Sürecinde Demokratikleşme ve Kürt Sorunu" konulu konferansı renkli diyaloglara sahne oldu. Konferansa, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, sosyolog-yazar İsmail Beşikçi, yazar Murat Belge'nin yanı sıra çok 300'ü aşkın yazar, akademisyen ve izleyici katıldı. Toplantıda konuşan DTP Genel Başkanı Aysel Tuğluk "Kürt kimliği ve kültürü anayasada güvence altına alınmadıkça, kardeşlik çağrıları işe yaramaz. Kürt dili, kültürü güvence altına alınmadıkça kardeşlik olmaz" diye konuştu.

DİCLE, ÖZERKLİK ÖNERDİ
Kuzey Irak'ta yeniden yapılanmaya atıfta bulunan Tuğluk, "Kürtler varlığını kabul ettirmek için mücadele vermiş. Yeniden reddedilmeleri tutumlarında değişikliğe yol açabilir. Bölgedeki yeni dengeler, süren çatışmalardan doğan kırılganlıklar olabilir. Kürtler federasyonu ve ayrılmayı tartışabilir" diye konuştu. Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun ise, Tuğluk'a, "Kürtler, Kemalistleri siyasal ittifak olarak mı seçti" diye sordu. Tuğluk ise,"Kemalizm değişmeli, dönüşmeli. Kürt inkarını sürdüren CHP, MHP karşısında AKP daha ılımlı göründü" dedi. Üçüncü oturumda söz alan, eski DEP Milletvekili Hatip Dicle ise, Türkiye'yi 25 bölgeye ayrılmasını öngören "demokratik özerklik modeli"ni anlatırken, "Bayrak ve resmi dil tüm Türkiye ulusu için geçerli olmakla birlikte, her bölge ve özerk birim kendi renkleri ve sembolleriyle demokratik özyönetimini oluşturmalı" dedi.