kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

411 vekil evet dedi

Zübeyde YALÇIN-Hülya KARABAĞLI-Şenol ATEŞ-Uğur BEC
Meclis, Türkiye'nin son 20 yıldır tartıştığı üniversitelerde türban serbestisi kararını CHP'nin 'Kara devrim' yakıştırmasına rağmen 411 gibi rekor oyla kabul etti. AKP - MHP bloğu 4 fire verdi..
Meclis'te, üniversitelere türbanla girilmesinin yolunu açan Anayasa değişikliği maratonu sona erdi. AK Parti ve MHP'nin uzlaşmasıyla gündeme getirdiği tarihi Anayasa değişikliği, DTP'nin de desteğiyle rekor sayılabilecek, 411 oyla kabul edildi. CHP'nin 'Kara devrim' dediği değişikliğe vekillerden çıkan hayır oyu 103'te kaldı. Oylamaya MHP tam kadro katılırken, AK Parti'den hasta olduğu için Tuğrul Yemişçi gelemedi. Düzenlemeyi destekleyen AK Parti ve MHP, ilk iki maddenin oylamasında yine 4 fire (407 kabul oyu çıkması gerekiyordu) verdi. Ancak tümünün oylamasında 411'i buldu. Onay için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilecek düzenleme 367'nin üstünde oy aldığı için referanduma da gerek kalmadı. Ancak Gül'ün veto ya da referandum yetkisi bulunuyor. Anayasa değişikliği için CHP ve DSP Anayasa Mahkemesine başvurmaya, AKP ve MHP de YÖK Yasasının 17. maddesi değişikliğini gündeme getirmeye hazırlanıyor. AK Parti'nin verdiği kahvaltı ile başlayan maratonda Meclis Genel Kurulu saat 11.00'da toplanıp 4 saatte türbanla ilgili Anayasa değişikliğini kabul etti. CHP lideri Deniz Baykal, MHP lideri Devlet Bahçeli, oylamaya katılırken Erdoğan, yurtdışında olduğu için gelemedi.

TOPTAN'DAN ÇAĞRI
Meclis Başkanı Köksal Toptan, toplantının açılışında sürpriz bir konuşma yaparak vekiller arasında yaşanabilecek gerilimi yatıştırmaya çalıştı. Anayasanın 2. maddesinde sayılı olan "laik, demokratik, sosyal hukuk devleti" niteliklerini hatırlatan Toptan, şöyle devam etti: "Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz" dedi.
Haberin fotoğrafları