kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ankara'da türban karşıtı miting

Göksel ÇAĞLAV ANKARA
Cumhuriyet mitingini düzenleyenler dün de türban için sokaktaydı. Meclis anayasa değişikliği yaparken karşı çıkan 76 sivil toplum örgütü de Ankara'da eylem yaptı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ankara'da türban karşıtı miting
Meclis'te dün türban düzenlemesinin ikinci oylaması yapılırken, kadın dernekleri de Ankara'da eylem yaptı. 76 sivil toplum örgütünün düzenlediği "Bağımsızlık ve Laiklik" mitinginde çoğunluğu kadın on binlerce kişi protesto eyleminde buluştu. Miting için İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden otobüslerle gelen gruplar, sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk Kültür Merkezi(AKM) alanında toplandı. Mitinge katılanlar tek tek arandı.

"MOLLALAR İRAN'A"
Miting sırasında, "Askere çuval, kadına türban", "Şeriat Orta Çağdır", "Yargı tarafsız, adalet bağımsız" yazılı döviz ve pankartlar taşıyan gruplar sık sık "Türkiye laiktir laik kalacak", "Hükümet istifa" ve "Cumhuriyet değerlerine sahip çıkacağız" "Mollalar İran'a" ve "Tayip türbanı Bahçeli'ye tak" diye sloganlar attılar. Sıhhiye meydanı, katılımcıların ellerindeki binlerce Atatürk posteri ve Türk bayrağı ile kırmızı beyaz renklere bürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra sanatçı Sadık Gürbüz sazıyla 10. Yıl Marşı'nı ve Ankara Marşı'nı seslendirdi. Alanı dolduran kalabalık marşlara eşlik ederken bir anda "Türkiye laiktir, laik kalacaktır" sloganları attı.

"TÜRBAN SİYASİ SİMGE"
2007'deki genel seçimlerden önce Cumhuriyet mitinglerini düzenleyen Kanaltürk televizyonunun sahibi Tuncay Özkan'ın da aralarından bulunduğu birçok konuşmacı türbana karşı olduklarını söyledi. Mitingde konuşan Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şenal Saruhan, anayasanın büyük bir türbanla örtülmek istendiğini ifade ederek, laiklik ilkesinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını söyledi. Ilımlı İslam Cumhuriyeti'nin kurulmaya çalışıldığını öne süren Saruhan, "Cumhuriyetin gerçek sahipleri sizler en temel değerlerin değiştirilmeye çalışıldığı konusunda herkesi uyardınız. Başbakan Erdoğan Madrid'den fetva verdi. Türbanın siyasi simge olduğunu kabul etti. Hem bunu kabul edip hem de anayasayı delik deşik ediyorlar. Bütün özürlerine rağmen temel değerlerimizi siperleyen anayasanın laiklik ilkesi dolanılarak aşılmaya çalışılıyor. Anayasa Mahkemesi'nin bu gerçeği göreceğine eminiz. TBMM ile aramıza kurulu duvarları direncimiz aşacak" dedi. Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği Başkanı Prof. Birgül Güler de " A f g a n i s - tan'daki burka, Arabistan'daki peçe neyse Türkiye'de de türban odur. Türbanın sunduğu özgürlük burkayla aynı" dedi.
Haberin fotoğrafları