kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyük bir balans ayarı ile karşı karşıya

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bundan böyle yapılacak reformlar konusunda kritik bir karar vermesi gerekeceği öne sürüldü. Newsweek dergisi, türban sorununu da değerlendirdiği haberinde Başbakan Erdoğan için "Erdoğan şimdi çok büyük bir balans ayarı ile karşı karşıya. Avrupa'nın ideallerine olan bağlılığı, önümüzdeki aylarda ilk olarak hangi reformların önce yapılacağına karar verirken - AB reformları mı, yada parti tabanının istediği reformlar mı? - test edilecek" diye yazdı.

Newsweek dergisi, "Gerçek Türk Mümini" başlıklı uzun haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son yıllarda AB reformları konusunda takındığı tavrı ve türban sorununu değerlendirdi. Bu çerçevede Erdoğan'ın iktidara AB üyeliğini taahhüt ederek geldiğini, bu yönde önemli adımlar attığını belirten dergi, AB liderlerinin olumsuz tavrının Erdoğan'ı caydırmadığına vurgu yaptı.

AKP'nin şimdiye kadar "en büyük ve en cesur reform paketi"ni açıkladığını belirten dergi, partinin seçimlerdeki ses getiren zaferinden cesaret alarak ülkenin siyasi sistemini tamamen reform edecek bir çaba başlattığını kaydetti. Bu çabanın merkezinde anayasanın bulunduğuna işaret eden dergi, bu hamlede Erdoğan'ın Türkiye'nin AB üyeliğine olan inancının oynadığı role vurgu yaptı.

Erdoğan'ın yaklaşımında ekonominin de önemli bir faktör olduğunu belirten Newsweek, Türkiye'nin geçen yıl 20 milyar dolarlık yabancı sermaye çektiğine işaret etti.

Buna karşın, Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyasi kariyelerinin büyük bölümünde Türk İslamcılarının, Avrupa ve Batılı değerler konusundaki derin kuşkularını paylaştığını yazan dergi, ancak Erdoğan'ın "Siyasi İslam'ın Türk devleti gibi modernleştirilmeye ihtiyacının olduğunu anladığını, bu "siyasi uyanış"a 2001 ekonomik krizin de katkısının bulunduğunu öne sürdü.

Newsweek, Erdoğan'ın AB'ye yönelik reformları gerçekleştirirken partisinin asıl amacının, AB üyeliği değil, bunun dini gündemi ilerletmek için araç olarak kullanıldığı iddia edildiğini belirtirken Erdoğan'ın, anayasa reformuna yönelik ilk adım atarken ifade özgürlüğü yerine türban yasağından başladığı yönündeki eleştirilerin hedefi olduğuna da dikkat çekti.

ÜAK Başkanı Mustafa Akaydın'ın görüşlerini aktaran dergi, Akaydın'ın, AKP'nin nihai hedefinin "Atatürk reformlarını yok etmek" olmasından korkuttuğunu, Türkiye'nin yakında "bir Arap ülkesi veya İran'a benzeyeceği"ni söylediğini aktardı. Bahçeşehir Üniversitesi'nden Cengiz Aktar'ın "Erdoğan ve hükümeti, Türkiye'yi demokratikleştirmekten çok İslamlaştırmakla ingileniyor" sözlerine de dikkat çekildiği haberde Türkiye'de beklenen reformların bazılarına da vurgu yapıldı.

Newsweek, Erdoğan'ın AB konusunda samimi olduğunu kanıtlamayı sürdürmesi gerekeceğini, ancak yeni reformların türban tartışmalarına kurban gitmesi tehlikesinin bulunduğunu yazdı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Türkiye bir karşı devrim ile karşı karşıya" uyarısını yaptığına işaret eden dergi, AKP'nin, türbanın kamuda tamamen kaldırılmasını isteyenlerden gelen baskıların altında da bulunduğunu kaydetti. Newsweek şöyle devam etti:

"Erdoğan şimdi çok büyük bir balans ayarı ile karşı karşıya. Avrupa'nın ideallerine olan bağlılığı, önümüzdeki aylarda ilk olarak hangi reformların yapılacağına karar verirken - AB reformları mı, yada parti tabanının istediği reformlar mı? - test edilecek."

Buna karşın dergi, Erdoğan'ın, siyasi İslam'ın, Türk seçmenlerinin küçük bir azınlık için çekici olduğunu gördüğünü, "daha pragmatik bir yol" tercih etmesinin beklenebileceğini savunurken de "Türkiye, AB'nin veya Erdoğan'ın karşıtlarının tepkileri ne olursa olsun, tramvayı Batı'ya doğru yönlendirmeye devam edecek" ifadesini kullandı.

(ANKA)