kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mağaza vitrinlerine 'sanal' satıcı gelecek

TİMUR SIRT
İnteraktif vitrinler mağazanın önünden geçen müşterilere satılan ürünlerle ilgili bilgi verecek. Mağazalar 24 saat açıkmış gibi hizmet verebilecek..
Mağazaları 24 saat açık tutacak, secondlife oyunundaki sanal insan karakterleri avatarlar vitrinlerde müşterilere bilgi verecek. Soğuk kış aylarında mağaza ekranında farklı mayolar tanıtılabilecek. Müşteriler ekranda istediği elbiseyi sanal mankenlere giydirip görebilecek. İsterlerse de sipariş verebilecek. Ancak ilk örnekler daha çok bilgi servisi olarak kullanılması yönünde. Özellikle lüks eşyalar satan mağazalar bu tür çözümlere sıcak bakıyor.

MÜŞTERİYİ ÇAĞIRACAK
Hareket alıcıları ile mağazanın önünden geçen müşteriyi tespit ederek ve sanal mankenler vitrinden seslenecek. İlgi çekici ürünleri müşteriye anlattıktan sonra maaşına zam istemeden müşterilere destek olacak Mağaza vitrinlerini dev bilgisayar ekranına dönüştürecek çözümü Türk yazılım firması hazırlıyor. Mobil uygulama ve reklamları da hazırlayan Mobisera adlı şirket mağazaların kapalı kaldığı anlarda bile müşterilere en azından ürünler hakkında bilgi verilmesini sağlıyor. İnteraktif vitrinlerde sanal mankenleri de internet dünyasının tanınmış karakteri avatarlar canlandırıyor. Bu tür interaktif çözümler mağaza içinde de kullanılıyor. Müşterileri kıyafet değiştirme derdinden kurtuluyor. Böylece kararsız müşterilerin yarattığı zaman kaybının önüne geçiliyor.

BİLGİ İÇİN KULLANILIYOR
Bu tür interaktif vitrinler, hava yolu şirketleri, turizm ofisleri gibi bilgi amaçlı olarak da kullanılabiliyor. Bilgi veren karakterler, mekan istenildiği gibi değiştiriliyor. 24 saat yoğunluğun olduğu sokaklardaki mağazalar yurtdışında bu çözümü kullanmaya başladı. Sanal vitrinler mağazalardaki yoğunluğu da önlemeye yarıyor. Balıklar nasıl hareket ediyor! Gerçekçi interaktif sanal havuz içerisinde balıklar harekete duyarlı olarak hareket ediyor. Sistemdeki arka plan ve logo kurum kimliğiniz ile güncellenebiliyor.