kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP dava edecek

Baykal, türban düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi. CHP lideri, "Bütün umutlar Anayasa Mahkemesi'ne bağlanmıştır" diye konuştu..
Meclis, üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini kabul ederken CHP de Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı iptal başvurusunda hazırlıklarını son aşamaya getirdi. CHP'nin yapacağı başvuru metnine CHP milletvekillerinin yanı sıra, DSP milletvekilleri de imza attı. Sol birlikteliğine, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de imza verdi. CHP, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayından sonra yapacağı başvuruyu, "Anayasanın laiklikle ilgili 2'inci maddesini ortadan kaldırmaya yönelik bir değişiklik olması" gerekçesine dayandıracak. CHP, tezlerini Anayasa Mahkemesi'nin 1975'te yine aynı yönde yapılan değişikliği reddetme, 1989 ile 1991 yılında aldığı türban kararları ve AİHM'in 1993-2004 arasında aldığı 7 karar ile destekleyecek. Ludwigshafen'de çıkan yangında ölen 9 Türk'ün cenazelerinin Türkiye'ye gönderilmesi için yapılacak törene katılmak üzere Almanya'ya giden Baykal, hareketinden önce türban konusunda "Umutların Anayasa Mahkemesi'ne bağlandığını" söyledi.

'TEHLİKELİ SÜRECE GİRDİK'
Baykal şöyle konuştu: "Türkiye, Türkiye'nin hukuk birikimi, yargıçları, hukuk karşısındaki bütün otoriteleri bu gelişme karşısında bütün umutlarını Anayasa Mahkemesi'ne bağlamışlardır. Biz de onların sözcüsü olarak bu talebi Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız." Baykal başvurularını değişikliğin Resmi Gazete'de yayınlanmasını izleyen 10 gün içinde yapacaklarını kaydetti. Baykal "Pazartesi gününden itibaren nasıl bir senaryo göreceğiz" sorusu üzerine ise "Bir çatışmanın ortaya çıkmasını beklemiyorum. Ama bu demek değildir ki Türkiye sakıncalı, tehlikeli bir sürecin içine girmemiş olsun. Maalesef böyle bir sürece girdik" dedi.