kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kadınlardan türban protestosu

Yeni Haber
Üniversitelerde türban serbestisi sağlayan anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerini protesto etmek amacıyla 76 sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen "Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi" sona erdi. 25 bin kişinin üzerinde katılım olan mitingde Ankara Sıhhiye Meydanı kırmızı beyaza boyandı.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ


Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen miting, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Mitingde, Faruk Demir ve Sadık Gürbüz de konser verdi.

Daha sonra ''Düzenleme Komitesi'' adına ilk konuşmayı yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, İzmir, Antalya, Mersin'den Cumhuriyet'e sahip çıkacaklarını hep ifade ettiklerini ama seslerinin duyulmak istenmediğini söyledi.

''Türbanla ilgili düzenlemelerle laiklik ilkesinin ortadan kaldırılması ve bir İslam Devleti kurulmasının hedeflendiğini'' öne süren Sarıhan, ''meydanda bulunanların Cumhuriyet'in gerçek sahipleri olduğunu'' ifade etti.

Sarıhan, ''Türbanın siyasi simge olduğunu kabul edip Anayasa'yı delik deşik etmeye çalışıyorlar. Bu, hukuk dışı bir davranıştır. Yapılmak istenen Anayasa'nın kendisine ihanettir. Kanuna karşı hiledir. Anayasa Mahkemesi bunu görecektir'' dedi.

Geçtiğimiz hafta da yoğun bir katılımla Anıtkabir'i ziyaret ettiklerini hatırlatan Sarıhan, ''Bize 'ağlamaya mı gidiyorsunuz' diyorlar. Hayır. Mustafa Kemal bir direnç merkezidir. O'ndan ateş almaya gittik, ağlamaya değil. Hepimizin geniş bir cephede birleşmeye ihtiyacı var. O geniş cephe partilerin isimleri değildir. Cumhuriyet'in var olma savaşıdır'' diye konuştu.Yapılan tartışmanın kadınların sorunlarını çözmeye yönelik olmadığını,

''Anayasa'nın türbanla örtülmek istendiğini'' savunan Sarıhan, buna karşı olduklarını söyledi.Türkiye Gençlik Birliği Genel Sekreteri Osman Yılmaz ise bugün büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bulunulduğunu belirterek, ''Bunlar ilk değil. Cumhuriyet kurulduğundan beri ayaklanmalar olmuştur. Karşı karşıya bulunduğumuz tehlike büyük, ancak bu alanı dolduranlar kadar büyük değil'' dedi.

Yılmaz, Türk gençliğinin kararlılıkla Atatürk'ün verdiği görevi yerine getireceğini de kaydetti.Atatürkçü Düşünce Derneği Gençlik Kolları adına konuşan Sinem Atacan da Türkiye'de bir dönem sağ-sol çatışmaları yaşandığını şimdi ise bunun yerini türban tartışmalarının aldığını söyledi. Atacan, bunun dış güçlerin Kurtuluş Savaşı'nı intikamını almak istemesinden kaynaklandığını belirtti.

Atacan, inanç ve ibadetin siyasete alet edilmesine karşı olduklarını, Türkiye'nin ekonomi, terör, işsizlik gibi sorunları bulunduğunu, ancak
türban tartışmalarıyla gündemin değiştirildiğini savundu.Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın da TBMM'de türbanla ilgili düzenlemeler görüşülürken, halkın iradesini Cumhuriyet'in başkentinde ortaya koymak durumunda olduklarını söyledi. Günaydın, ''Karşı çıktığımız, bir siyasal simgenin cumhuriyet rejiminin yerine oturtulmasıdır. Meclis'ten geçen siyasal simge olan türbanın rejimidir'' dedi.

Gazeteci Tuncay Özkan da herkesi akla davet ettiklerini belirterek, ''Biz kadınımızla, kızımızla bu milletin onurlu şerefli bir parçasıyız'' dedi.Yapılan değişikliklerin anayasal düzeni değiştirmeye yönelik olduğunu savunan Özkan, ''bu sürecin sonunun sorumlularının yargılanmasına kadar
gideceğini'' ileri sürdü.Özkan'ın savcıları göreve davet ettiğini söylemesi üzerine, mitinge katılan topluluk ''yargı göreve'' diye slogan attı.

''TÜRBANIN SUNDUĞU ÖZGÜRLÜK BURKAYLA AYNIDIR''

Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği (YAYED) Başkanı Prof. Dr. Birgül Ayman Güler de türbanın bireysel özgürlüklerle ilgili olmadığını savunarak, ''Afganistan'daki burka, Suudi Arabistan'daki peçe neyse Türkiye'de de türban odur. Türban'ın sunduğu özgürlük burkayla aynıdır'' diye konuştu.

Bu arada, konuşmalar sırasında sinevizyon gösterimiyle sunulan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna ve AK Parti Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaban'ın başörtüsüyle ilgili sözlerine mitinge katılanlar tepki gösterdi. Aynı sunumda CHP Genel Başkan Yardımcısı Önder Sav, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un başörtüsüyle ilgili açıklamaları ise alkışlandı.

Öte yandan, miting devam ederken alandan ayrılan bir grup, ''Haydi Meclise'' sloganları atarak, Mithatpaşa Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Sakarya Caddesi'nde polisin oluşturduğu güvenlik barikatıyla
durdurulan gruptakiler, burada bir süre bekleyerek, hükümet ve MHP aleyhine sloganlar attılar.Kısa bir süre oturma eylemi yapan grup, polisin uyarısı üzerine dağıldılar.Bu arada, İzmir'den gelen bir başka grup daha sonra Sakarya Caddesi'nde toplanarak, hükümeti ve MHP'yi protesto eden sloganlar attılar. TBMM'ye gitmek istediklerini söyleyen gruba polisin engel olması üzerine, Anıtkabir'i ziyaret etme kararı alındı. Grup, güvenlik önlemleri altında Anıtkabir'i ziyaret etti.Mitinge, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ve bazı CHP milletvekilleri de katıldı.Sıhhiye Meydanı'ndaki miting olaysız şekilde sona erdi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Yaklaşık 3 saat süren miting nedeniyle mitingin yapıldığı alan ve çevresinde yaklaşık 6 bin polis memuru görev yaptı.Özel hareket timleri, çevik kuvvet, atlı polis birliği ve çeşitli birimlerden görev yapan polisler, miting öncesinde çevre güvenliğini sağlayarak, üst araması yaptılar. Miting süresince güvenliği sağlayan polisler, miting sonrasında da vatandaşların alanı güvenli şekilde terk etmelerine yardımcı oldular.Miting sırasında bir kişi, katılanları provake ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin, ifadesi alınmak üzere Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.Ayrıca, polis helikopterleri de mitingi havadan takip ederek, yerdeki birliklerin koordinasyonunu sağladı.Alanda fenalaşanlara 112 Hızır Acil Servisi ekipleri müdahale etti.Öte yandan, mitingi Lübnan, İran ve Japon televizyonları ve bazı yabancı basın kuruluşlarının temsilcileri de izledi.

YÜKSEK CADDESİ'NDE AÇIKLAMA

Öte yandan, aynı saatlerde bir grup kadın örgütü de Yüksel Caddesi'nde toplanarak basın açıklaması yaptı. Grup adına yapılan açıklamada, ''başını kapatmayı tercih eden bir kadının eğitim hakkından mahrum edilmesinin yıllardır kangren haline gelmiş bir sorun olduğu'' ifade edildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:''Türkiye uzun zamandan beri iki dayatmanın kuşatması altındadır. Bir yanda küresel sermayenin tam desteğini alarak AKP'nin yürüttüğü ılımlı İslam politikaları, öte yanda da ulusalcı-milliyetçi cephenin dayattığı inkarcı politikalar. Sınırlı reformlar ile yerel seçimlere yönelik bir oy avına çıkıldığını da görüyoruz. Türbanın siyasi bir rant aracı olarak kullanılması, kadınların erkek egemenliğine hapsedilmesinin devamıdır.''

AJANSLAR