kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Ziya Mocan

Menopoz ve kilo

08.02.2008
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Şefi Prof. Dr. Ziya Mocan, menopoza giren kadınlarda görülen kilo artışının sebeplerini anlattı:

* Menopoz döneminden sonra kadınlar neden şişmanlıyor?
Menopoz döneminden sonraki dönem yaşlılık dönemidir. Kadınlar bu dönemde hareketsizleşirler, adetin devamı için hormon preperatları kullanabilirler. Bu östrejen preperatları hem iştahı arttırır, hem de su tutar. Bu nedenle kilo alımı başlar. Yaşlanmaya bağlı olarak bu dönemde kadınlar başka vitaminler de alır. Özellikle B vitamini kullanırlar. Bu vitaminler kilo alımına yol açar. Menopoza giren kadınlar, kadınlıklarını kaybettiklerini düşünerek bir anlamda depresyona da girerler. Bu depresyon da, yemek yeme şeklinde kendini gösterir. Yiyerek mutlu olma durumu ortaya çıkar. Bu da kadınların kilo almalarına neden olur.

* Türk kadınları neden daha çok kalça ve basen bölgelerinden kilo alıyorlar?
Akdeniz tipi kadınlar genellikle kalçadan kilo alır. Bu, yapısal bir durum. Hareketsizlik ve spor yapmama alışkanlıkları da bu bölgede yağ toplanmasına yol açar. Bizim kadınlarımız çok hareketsiz olduklarından genellikle karın, kalça ve bacaklardan kilo alılar. Yabancı kadınlar ise, menopoz yaşlılığını bir fırsat olarak değerlendirir ve kendilerini daha iyi bir görüntüye yönlendirirler. Bu bağlamda kendilerini seyahate ve yürüyüşe verirler. Oysa bizim kadınlarımız, özellikle de yaşlılarımız kendilerini hareketsizliğe verir.