kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sinefiller için...

Kaya GENÇ
19.01.2008
* Amerikan Gangsteri'nin (American Gangster) yönetmeni Ridley Scott'ın ağabeyi Tony Scott'ı Devlet Düşmanı (Enemy of the State) ve True Romance gibi filmlerden, oğlu Jack Scott'ı ise Radiohead grubunun Fake Plastic Trees, Cypress Hill'in Real Estate, Insane in the Brain, U2'nun Staring at the Sun ve nihayet R.E.M.'in Everybody Hurts (hani sıkışan trafikte arabaların içinde olanları seyrettiğimiz klip) isimli şarkılarının videolarının yönetmeni olarak biliyoruz.

* Jake Scott'ın kız kardeşi Jordan, babasının 1996'da çektiği White Squall'da Hollandalı öğrenci kız rolündeydi. Kendisi ayrıca Scott ailesinin bir ferdi olmanın bütün ayrıcalıklarından faydalanarak, babası Ridley Scott'la birlikte Prada'nın ürettiği bir parfümün milyonlarca dolarlık reklam kampanyasında yönetmenlik yaptı.

* Ridley Scott, 2001 yılında annesini kaybetti. Aynı sene çektiği Black Hawk Down isimli filmi de ona adadı.

* Ridley Scott, oyuncularını bizzat seçmekten hoşlanan, kendi story-board'larını çizen bir yönetmen. Kendisi ayrıca bir solak.

* Ağzı bozuk, maço ve çok yetenekli bir tüccar olarak tanınan ağabeyi Tony gibi Ridley Scott da Küba'dan gelen Montecristo purolarına çok düşkün.

* Yıllar boyunca Hollywood'un en iktidar sahibi isimlerinden biri olan Ridley Scott, acaba sinemanın ticarileşmesi konusunda ne düşünüyor? Şöyle: "Hollywood'u eleştirmiyorum, çünkü orada çalışıyorum, hayatımın büyük bölümü de orada geçiyor. Ama söylediğim şu ki, ticaret sanata üstün geliyor. Film endüstrisinde ticaret en önemli şey haline geldi. Hollywood da bir endüstri, bir sanat biçimi değil, bu yüzden de oradakilerin asıl amaca hizmet etmeleri gerekiyor."

* Ridley Scott, kendini bir agnostik olarak tarif ediyor; yani Tanrı'nın olup olmadığı bilinemez diyor. Haçlı seferlerinden bu yana geçen 900 senede "Hâlâ birbirimizi anlamaktan uzağız," dediği Müslümanlarla alakalı olarak ise şu yorumu yapıyor: "Batı'daki herkes iyi, bütün Müslümanlar da kötüdür düşüncesinin yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyorum." Kendisine çıktığı anlayış seferinde başarılar diliyor ve en sevdiğimiz sözlerinden biriyle Ridley Scott'a veda ediyoruz: "Şayet yapan kişi siz değilseniz, seks sıkıcıdır."

* Amerikalı yönetmenlerin göz bebeği olmadan önce, Juliette Binoche, Jean-Luc Godard'ın Je vous salue, Marie filminde oynayacak denli radikal bir isimdi. İsviçre'de bir benzin istasyonunda çalışan Meryem, taksi şoförü erkek arkadaşı Yusuf'la takılıp basketbol takımında top koştururken, bir yandan da bakire olduğunu iddia ederek kendini tanımlar. Hiç tanımadığı Cebrail diye bir tip Meryem'e bekaretini kaybetmeden hamile kalmayı başaracağını söyleyince, Meryem'in kafası karışır. Bir süre sonra Yusuf'la Meryem evlenirler, İsa isimli bir çocuk doğururlar. Ancak İsa evi terk eder. Meryem de kendini 'cinselliğini keşfetmeye' adar. 1985 tarihli film Kilise'yi delirtmiş, Katolikleri ayaklandırmış, Godard'ın ölüm tehditleri almasına sebep olmuştu. Godard, bir başka deyişle, bir nevi şamar oğlanına dönüşmüştü.
Haberin fotoğrafları