kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Chanel

Ve onlar modayı yarattı

Esra ÇORUH
12.01.2008
Bazı tasarımcılar var ki, yıllar sonra bile tasarımları örnek alınıyor. Markalarıyla birer klasik olan bu isimler, vazgeçemediğimiz birçok giysi ve aksesuarın da mucidi..
Moda dünyası içinde olan ya da olmayan herkes onlara teşekkür borçlu. Bugün gardıropların vazgeçilmezi olan siyah elbisenin, spor yaparken giydiğimiz body'nin, gece davetlerinin favorisi uzun tuvaletlerin mucitleri onlar... Kimisi aramızda olmasa da kurdukları modaevleri ve markaları, onların çizdiği yoldan devam ediyor.

Azzedine Alaia
Vücuda ikinci bir deri gibi oturan kıyafetlerin mucidi o. Tunus'ta heykel bölümünde okurken insan figürünü de çok iyi öğrenen moda tasarımcısı, 1957 yılında Paris'e taşınana kadar modanın içinde değildi. Paris'e geldikten sonra ilk olarak Guy Laroche'a asistanlık yapan Alaia, 1960 yılında sadece özel müşterileri için kıyafet tasarlamaya başladı. Ve ardından 1982'de kendi markasını yarattı. Ve o gün bugündür Hollywood yıldızları onun tasarımlarından vazgeçemiyor. Alaia, bugün de sıkça kullanılan streç mininin, likra şortun ve body'nin ilk kullanıcısı.

Chanel
Kadın modasında en etkili isimlerden biri kuşkusuz Gabrielle Coco Chanel. 20. yüzyıla damgasını vuran Chanel, her zaman yeni fikirlerle ortaya çıktı ve kadınları feminen göstermeye çalıştı. Tasarımlarında kadınların rahatlığına da önem veren tasarımcı, elleri boş kalsın diye askılı çantayı ilk kullanan tasarımcı. İnci kolyeleri, ekose dikişli çantaları, iki renkli ayakkabıları bugün bile birçok hazır giyim firması tarafından örnek alınıyor. Chanel'e 1920'li yıllarda tasarladığı siyah küçük elbise ve 'Chanel takım' adıyla bugün bile kullanılan tüvit takımları için ayrıca teşekkür borçluyuz...

Sonia Rykiel
1930 yılında Paris'te doğan Sonia Rykiel, moda eğitimi almamış olmasına rağmen, hamileliği sırasında ihtiyaçtan kendi kıyafetlerini tasarlayarak moda dünyasına giriş yaptı. Canlı renklerdeki çizgili, dar triko süveterleri, onun imzası gibi. 1964'te triko tasarımındaki başarısının ardından, ona 'trikonun kraliçesi' lakabı takıldı.

Christian Dior
İkinci Dünya Savaşı sonrasında her bakımdan çöküntü yaşayan kadınlara yeniden umut veren Dior, kadınlar için kabarık etekler, şaşaalı şapkalar, abartılı detaylarla süslü tasarımlar sundu. Bugün de davetlerde giyilen uzun elbiseler onun eseri. 1957 yılında ölen Dior; A kesimi, zigzag ve oval kesimi de ilk kullanan tasarımcı.

Elsa Schiaparelli
1930'lu yıllarda Paris'te kariyerine başlayan İtalyan modacı Schiaparelli, kullandığı sıra dışı kumaşlarla dikkat çekti. Bugünün modası neon pembesini ilk kullanan, çılgın baskıları kıyafetlerine uyarlayan ilk tasarımcı oldu.

Jean Muir
1928 doğumlu Muir, altı yaşında örgü örmeyi, dikiş dikmeyi öğrendi. 1966'da kendi markasını yaratan Muir, kadınların alışık olduğu etek boyuyla oynadı. 20. yüzyılda kadınların değiştiğine inanan tasarımcı, jean kumaşından gece elbiseleri yaptı. Yunan tanrıçalarından ilham alan ve tek omuz modeli uyarlayan ilk isim oldu. Tasarımcının 'Tanrıça' adını verdiği elbisesi, 2003 yılında New York Metropolitan Müzesi'nde de sergilendi.

Cristobal Balenciaga
İspanya'nın bir balıkçı kasabasında 1895 yılında oğan Balenciaga, kusursuz işçiliği ve tasarımlarının 'zamansız' olmasıyla tanınıyor.

Jeanne Lanvin
Paris'in en eski modaevi olan Lanvin'in kurucusu Jeanne Lanvin, 1867 doğumluydu. 1909'da haute couture, 1926'da erkek giyimi, 1920'de ise dekorasyon tasarımına başlayan tasarımcı, şapka ve kıyafetlerinde Fransız şıklığını sunarak modaevini dev bir imparatorluğa dönüştürdü.

Madame Carven
Kendisi gibi minyon kadınları düşünerek, 1945 yılında kendi haute couture evini açan Madame Carven, 1.55 boyundaydı. Bir anda Mısır prensesi, Edith Piaf gibi ünlü isimlere hizmet vermeye başlayan Carven, kıyafetleriyle tamamlanacağını düşündüğü parfümünü de çıkardı.

Madeleine Vionnet
Fransız tasarımcı, moda dünyasında kravat, eşarp ve deri koleksiyonlarıyla dikkat çekti. Verev kesimi de ilk o kullandı.

Oleg Cassini
Sayısız ödülleriyle tanınan Amerikalı Cassini, Hollywood'un vazgeçemediği bir isim. Natalie Wood, Grace Kelly, Audrey Hepburn giydirdiği ünlü isimlerden birkaçı. Tasarımcı, alışılageldik salaş ve spor giyimin aksine, Amerikan kadınlarına gösterişli ve feminen giyinmeyi öğretti.
Haberin fotoğrafları