kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dolar dışarıda toparlandı içeride 1.21 liraya ulaştı

AB Merkez Bankası faizi indirmedi, İngiltere beklenen indirimi yaptı. Doların Euro ve sterlin karşısında değeri arttı. Dolar 1.21 YTL'ye ulaşırken, İMKB'de kayıplar 4 günde yüzde 5.8'i buldu..
ABD'deki durgunluğun global ekonomiyi etkilediği ve Avrupa'da reel sektöre sıçradığı endişeleri ile uluslararası piyasalar dün yine çalkalandı. Dolar dün 1.21 YTL'yi aştı, İMKB yüzde 3.35 değer kaybetti. Avrupa borsaları dün olumsuz kâr açıklamaları ile ortalama yüzde 2'ye yakın değer kaybetti. Almanya'nın en büyük çip üreticisi Infineon ve Cisco'nun 2008 satışlarına yönelik durgunluk uyarıları sonrası Avrupa borsaları düşerken, dünyanın en büyük perakende zinciri ABD'li Wal-Mart'ın ocak ayı satışlarının düştüğü açıklaması da tüketici harcamalarının sekteye uğradığı sinyalleri borsalarda kayıpların artmasına neden oldu.

BORSA % 3.35 GERİLEDİ
ABD'de işsizlik maaaşı başvuruları da son haftalarda ilk kez beklentilerin üzerinde artınca yatırımcılar panikledi. ABD borsaları açılışta değer kaybetti. Avrupa borsalarındaki düşüşe paralel dün de değer kaybeden İMKB, yüzde 3.35'lik düşüşle 41 bin 866 puana geriledi. 42 bin puan seviyelerinde tutunamayan İMKB'de işlem hacmi 1.6 milyar YTL oldu. Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon riskinin yükseldiğini açıklaması ve faiz oranlarını değiştirmemesi, İngiltere Merkez Bankası'nın ise durgunluk korkusu ile faizleri çeyrek puan indirmesi doların Euro, İngiliz Sterlini ve uluslararası para birimleri karşısında değer kazanmasına neden oldu. Euro-dolar paritesi dün 1.4501 sente kadar gerilerken, dolar Türk Lirası karşısında da değer kazandı. Dün, güne 1.18 YTL seviyesinde başlayan dolar 1.2115 YTL'ye kadar yükselirken, bankalararası piyasada 1.2085-1.2105 YTL'den kapandı. 7 Ekim 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi dün yüzde 16.63'e yükseldi.