kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İlk nakil yapılan Ayfer Girgin ve oğlu.

Literatüre girmek için 7 nakil daha

Sevdican GÜNEŞ - SABAH
Şu ana kadar üç hastayı iyileştiren kan uyumsuz karaciğer nakli, yedi hastada daha uygulanırsa tedavi 'Türk yöntemi' adıyla literatüre geçecek..
Kan uyumsuz karaciğer naklini bugüne kadar 3 hastaya başarıyla uygulayan Türk doktorlar, aynı metotla 7 hastaya daha nakil yaptıkları takdirde, yöntem dünya tıp literatürüne "Karaciğer naklinde Türk yöntemi" olarak girecek. İlk kan uyumsuz karaciğer nakli İstanbul'da Prof. Dr. Yaman Tokat tarafından, 26 yaşındaki anne Ayfer Girgin'e uygulandı. Onu Gaziantep'te yaşayan Süleyman Senli (39) ve Malatya'da halı ticareti yapan Basri Fırat (42) izledi. Üç hastada da başarılı sonuçlar aldıklarını anlatan Prof. Dr. Yaman Tokat şöyle konuştu: "Eski tedavilerde hastaya bağışıklık sistemini baskılayan yoğun ilaçlar veriliyordu. Bu da nakil sonrasında hastaların ölüm riskini artırıyordu. Oysa bizim geliştirdiğimiz tedavide hedef, hastaya daha hafif ilaçlar vererek sağlığına kavuşturmak."

ONAY VERDİLER
Prof. Dr. Tokat, Amerika, İngiltere, Almanya, Japonya ve Kore'den gelen uzmanlarla yöntemin kullanılabileceği konusunda fikir birliğine vardıklarını da kaydederek, "7 hastada daha tedaviyi başarı ile uygularsak, yöntemin literatüre Türk yöntemi olarak geçmesi mümkün olacak" dedi.
Haberin fotoğrafları