kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyanın ruh hali internette

Yeni Haber
''We Feel Fine'' internet sitesi, internet üzerindeki bütün blogları tarayarak duygu avcılığı yaparken, duyguları da sınıflandırıyor. ..
www.wefeelfine.org sitesinde yer alan bir yazılım sayesinde, bloglarda, içinde ''I feel'' veya ''I am feeling'' ifadeleriyle başlayan cümleler seçiliyor. 2005 yılından itibaren duyguları biriktiren sitede, sistem, her birkaç dakikada bir, dünya üzerinde ''I feel'' ve ''I am feeling'' ifadelerinden oluşan yeni postalanmış blog girişlerini tarıyor.

Bloglar, yazarın yaşı, cinsiyeti, coğrafi konumu gibi büyük ölçüde standart şekillerde oluştuğu için, genellikle bu cümleyle seçilebiliyor ve saklanabiliyor, Aynı zamanda, cümlenin yazıldığı zamandaki yerel hava koşulları da saklanabiliyor. Blogların içindeki ''neşeli, üzüntülü, kızgın, kırgın'' gibi sözcüklerin geçtiği cümleler seçilerek, yaş, cinsiyet, kent, ülke ve hava durumuna göre de sınıflandırılıyor.

Bu partiküllerin ''renk, büyüklük, şekil, donukluk'' özellikleri, içindeki duyguyu işaret ediyor ve kliklenen her partikül, içerdiği fotoğraf veya bütün cümleyi gösteriyor. Her gün 15-20 bin yeni duygu ifadesinin eklendiği sitede, birkaç milyon duygu ifadelik bir veri tabanı oluşturuluyor.Duygular, bir dizi arayüzü kullanarak, ''Avrupalılar, Amerikalılardan daha sık mı üzgün hissediyor?'', ''Kadınlar erkeklerden daha sık mı şişman hissediyor?'', ''Yağmurlu hava, nasıl hissettiğimizi etkiliyor mu?'', ''20'li yaşlardaki kadın New Yorkluların en belirleyici duyguları nelerdir?'', ''Bağdat'ta insanlar şu anda ne hissediyor?'', ''Sevgililer Günündeinsanlar ne hissediyordu?'', ''Dünyadaki en mutlu şehirler hangileri?'' gibi sorularla bir takım demografik dilimlerle taranabiliyor ve sınıflandırılabiliyor.''Duygu avcılığı''nı kent bazında yaparak, kim, nerede hangi duyguyu yaşıyor fikir edinmek de mümkün olabiliyor.