kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kayıtdışına büyük baskın!

Yeni Haber
İstanbul'da kayıtdışının önüne geçmek için Çalışma Bakanlığı işyerlerini denetime başladı. 800 müfettiş ile baskın...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in pazar gono yaptığı açıklamanın ardından 90 müfettişle İstanbul'daki iş yerlerin denetleme başladı.

İkitelli ve Topkapı'daki sanayi sitelerinde başlayan teftiş, İstanbul genelinde devam edecek. Çalışma Bakanlığı yetkilileri, ''İstanbul'daki bütün iş yerlerine gireceğiz. Sokağa gireceğiz, başından sonuna kadar hiç atlamadan tarayacağız. Hiç şansları yok. 25 Şubattan itibaren de yaklaşık 800 müfettiş ile Marmara Bölgesi'ndeki iş yerlerinin denetimi başlayacak'' açıklamasını yapıyor.

''KAPILAR KAPANACAK, İŞÇİLER SAYILACAK''

Yetkililer, yapılacak denetleme ile müfettişin bir iş yerine girince bütün kapıları kapatacağını, iş yerindeki mevcut kişilerin sayarak, bordrolarını isteyeceğini ifadiyor.

Denetim sonucunda bir iş yerinin kuruluşundan bugüne kadar olan bütün evrak ve muhteviyatının rapora dönüşeceği belirten yetkililer, şunlara dikkat çekiliyor: ''Müfettişler, çalışanların sigortasına bakacak, primine bakacak, geçmişine bakacak, onunla ilgili tutanak tutacak. Prim borçlarına, iş yeri bilgilerine, her şeye bakacak. Yani bu mutat bir denetim değil, bu binlerce, on binlerce rapor anlamını taşır. Her bir raporun 10-20 sayfa tuttuğunu düşünün, bu kolay bir süreç değil.''

Kurallara uygun olmayan iş yerleri hakkında 4857 sayılı İş Kanunu, 506 Sosyal Sigortalar Kanunu ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun hükümleri uyarınca cezai müeyyide uygulanacağı ifade ediliyor.

Cezaların 80 YTL para cezasından başlayıp iş yeri kapatmaya kadar gidebilecek. Ayrıca hapis cezaları da gündeme gelecek.