kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bankaların karşılık oranlarına düzenleme

Yeni Haber
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalarca krediler ve diğer alacaklar için ayrılacak karşılıklara ilişkin oranları yeniden belirledi.

BDDK'nın, Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te yaptığı değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre bankalar, standart nitelikli nakdi kredileri toplamının yüzde 1'i ve teminat mektupları, aval ve kefaletleri ile diğer gayrinakdi kredileri toplamının yüzde 0,2'si, yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının yüzde 2'si ve teminat mektupları, aval ve kefaletleri ile diğer gayrinakdi kredileri toplamının yüzde 0,4'ü oranında genel karşılık ayıracaklar.

Bu oranların uygulanmasında, standart nitelikli nakdi krediler ve yakın izlemedeki nakdi krediler, "Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesabı", "Tahsili Şüpheli Ücret, Komisyon ve Diğer Alacaklar Hesabı" ve "Zarar Niteliğindeki Krediler ve Diğer Alacaklar Hesabı" dışında bilanço içi hesaplarda izlenen kredileri ve diğer alacakları kapsayacak.

Önceki uygulamada bankalar, standart nitelikli ve yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının yüzde 1'i ve teminat mektupları, aval ve kefaletleri ile diğer gayrinakdi kredileri toplamının yüzde 0,2'si oranında genel karşılık ayırıyorlardı.

(ANKA)