kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Demokratlar başa baş, Cumhuriyetçi McCain önde

Yeni Haber
ABD'de başkanlık yarışında önemli bir aşamayı oluşturan "Süper Salı"ön seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'de ılımlı kanadın adayı senatör John McCain zafer kazanırken, DemokratParti'de ise açık bir galip ortaya çıkmadı.

Demokrat Parti'de siyah senatör Barack Obama 13 eyaletten, rakibi senatör Hillary Clinton ise 8eyaletten önde çıktı.Ancak Clinton'ın kazandığı eyaletler arasında California, New York ve New Jersey gibi en büyükolanlar yer aldı. Dolayısıyla toplam oy ve kazanılacak delege sayısında Clinton'ın Obama'yı geçmiş olabileceği dile getirildi. Bu rakamlar daha sonra ortaya çıkacak.Obama, Chicago'da yaptığı konuşmada, "Amerika'ya değişim geliyor. Bunu biz getireceğiz" dedi.Clinton da New York'ta konuşurken, "Bu gece Amerika'nın gecesi" dedi ve kampanyasının bütünhızıyla süreceğini belirtti.

İki adayın da zafer ilan etmediğine dikkat çekildi.Uzmanların büyük çoğunluğu Obama ile Clinton'ın yenişemediğini dile getirirken, bazıları ise Obama'nındaha fazla eyalet kazanmış olmasının avantaj şeklinde görülebileceğini belirtti.

MCCAIN'İN ZAFERİ

Cumhuriyetçi Parti'de ise "Süper Salı"nın galibi McCain, 9 eyalette kazanırken, 7 eyaletten muhafazakareğilimli ve Mormon kökenli eski vali Mitt Romney, 5 eyaletten de "evanjelik" dindar Hristiyanlarındesteklediği eski vali Mike Huckabee önde çıktı.

McCain, hem kazanılan eyalet sayısı hem de delege ve toplam oy kriterlerine göre rakiplerinin önünde yeraldı.McCain California, New York, New Jersey gibi büyük eyaletleri kazanmayı başarırken, özellikle Californiazaferiyle rakibi Romney'e ağır bir darbe vurdu.Senatör McCain, bu sonuçla partisinin başkan adaylığını elde etmeye çok yaklaştı.McCain, taraftarlarına hitaben konuşmasında, "Bugün ülkedeki en büyük eyaletlerin bazılarını kazandık"diyerek başkan adaylığı sürecinin favorisi olduğunu söyledi.Ancak rakipleri Romney ve Huckabee, yarıştan çekilmeyeceklerini açıkladı.

McCain, zaferinde muhafazakar oyların Huckabee ile Romney arasında bölünmesinden büyük ölçüde yararlandı.

"Süper Salı" öncesinde kendisine pek şans tanınmayan Huckabee, evanjelik Hristiyanların oylarıyla beşgüney eyaletini kazanarak sürpriz yaptı.Gecenin kesin mağlubu ise devasa kampanya bütçesine karşın "Süper Salı"da hiçbir temel hedefine ulaşamayanRomney oldu.Buna karşılık ılımlı McCain'in de muhafazakar oyları almakta çok zorlandığı görüldü.Bu dezavantajına karşın McCain'in, bu kadar avantaj sağladığı başkan adaylığı yarışmasında bundan sonrakaybetmesinin çok zor olduğuna işaret ediliyor.ABD'de ön seçim süreci gelecek günler ve haftalarda devam edecek.Demokrat Parti'deki çekişmenin sürmesi durumunda, bu partinin başkan adayının belirlenmesinin haftalar,hatta aylar alabileceği yorumları yapılıyor.

OY MAKİNELERİ KORKUTTU

Önseçimler için oy verme işlemine ülke geneline göre daha erken başlanan doğu yakasında, bazı oy makinelerinin bozulması, seçim kurullarının büyük panik yaşamasına sebep oldu. New Jersey'de Hoboken'daki bir oy verme merkezine kurulan iki makinede çalışmadı. Sabahın erken saatlerinde merkeze gelen seçmenler büyük şaşkınlık yaşadı.

Aynı merkezde oy kullanacağı açıklanan New Jersey Valisi Jon Corzine ise oy verme saatini değiştirmek zorunda kaldı. Öte yandan, iki kar amacı gütmeyen organizasyonun ülke genelinde yaptığı bir araştırmada, altı büyük eyaletin oy verme makinelerinin "oldukça riskli" olduğu belirtildi.

"Common Cause" ve "Verified Voting Foundation" adlı kuruluşların hazırladığı raporda, New York, New Jersey, Georgia, Arkansas, Delaware ve Tennessee eyaletlerinde "yüksek risk" bulunduğu kaydedildi. 2000 yılı başkanlık seçiminde Florida'da yaşanan büyük krizden sonra 2006 yılı Kongre seçiminde yine Florida'nın Sarasota idari bölgesinde 17 bin oy sayılamamış, seçimin sonucuna sadece 369 oy belirleyici olmuştu.

Bunun üzerine ülke çapında elektronik oy verme makinelerinin güvenliği konusunda tartışmalar yeniden alevlenmiş, birçok eyalette eski model makinelerin kullanılmasına son verilmişti.

OBAMA, NEW JERSEY'DE İSTEDİĞİ KALABALIĞI TOPLAYAMADI

Gittiği birçok eyalette 15 - 20 bin kişilik kalabalıklara konuşan Barack Obama, New Jersey'de beklediği ilgiyi göremedi. East Rutherford'taki spor kompleksinde konuşan Barack Obama'yı 3 bin civarında kişi dinledi. Barack Obama'ya, Maasachusetts Senatörü Edward Kennedy ve öldürülen ABD Başkanı John F. Kennedy'nin kızı Caroline Kennedy de eşlik etti. Ancak toplantının asıl sürprizi ise dünyaca ünlü aktör Robert De Niro oldu.

Katılımcıların büyük ilgisi altında kürsüye gelen Robert De Niro, Barack Obama'yı desteklediğini açıklayarak Obama taraftarlarını coşturdu. De Niro'nun, Obama hakkında en fazla vurgulanan konu olan "tecrübe eksikliği" tartışmasına göndermede bulunarak, "Eğer seçimlerde temel unsur tecrübe olsaydı; Dick Cheney'in başkan olması gerekirdi" şeklindeki sözleri salonda büyük bir alkışa neden oldu.

De Niro'nun ardından kürsüye gelen Senatör Edward Kennedy ise, Obama'yı kardeşine benzeterek, "Onun yeni nesillere ilham vereceğine inanıyorum" dedi. Kennedy'in konuşmasının ardından alkışlar altında kürsüye gelen Barack Obama, kampanyasının amacının herkesi bir araya getirmek olduğunu vurguladı.

Toplantının yapıldığı salonun bulunduğu kompleks içinde iki gün önce Super Bowl şampiyonu olan New York Giants'ın stadyumunun da bulunmasına işaret eden Obama, "Bugün burada kurt ve kuzu bir arada. Eğer, ben Super Bowl'dan sadece iki gün sonra Patriots taraftarı Senatör Kennedy'i New York Giants'in sahasına getirebiliyorsam, bütün ülkede herkesi bir araya getirebilirim" şeklinde espri yaptı.
Obama'nın kampanyasının öne çıkardığı partilerüstü mesajlara da gönderme yapan bu esprisi, Senatör Kennedy'nin kahkahalarla gülmesine yol açarken, salondan da büyük alkış aldı. Konuşması zaman zaman sloganlarla kesilen Barack Obama, Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti'nin adayı John Mccain'i eleştirdi.