kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Önce buzdolabı ithal ettiler sonra Koç'la fabrikasını kurdular

- Şirketiniz ne zaman kurulmuş?
Babam Daniel Burla ve amcam Eli Burla tarafından 1911'de kuruldu. Ben ikinci neslin son temsilcisiyim. Şu anda üçüncü nesil ve profesyoneller tarafından şirket yürütülüyor. Dördüncü nesil de başlamak üzere.
- Ciddi rahatsızlıklar geçirmişsiniz. 88 yaşındasınız ama işten kopamıyorsunuz...
Rahatsızlıklarım var ama biz mücadeleciyiz. Ben işe hep giderim. Niye derseniz. İnsanın işi aile işi olunca işi pek bırakmaz. Şirketi gençler idare ediyor. Belki fazla yaptığım bir şey yok. Bu bir alışkanlık. Kalbim orada. İşimi seviyorum. Yardımcı olmaya çalışıyorum. Öğretiyorum biraz. İşe gelmek benim için bir anlamda SOS, oksijen. Nefes alıyorum.
- En beğendiğiniz şirket hangisi?
Tereddütsüz Koç Grubu. En ileri görüşlü, en başarılı. Her konuda çok iyi buluyorum. Bizim de hem dostluğumuz hem de ortaklığımız vardı. İlk buzdolabını Türkiye'ye biz ithal ettik. Sonra Koç'larla Arçelik fabrikasını kurduk.
- Burla Türkiye'de ticaret hayatının öncü ismiymiş. O günleri hatırlatır mısınız?
Bakınız, 1911 Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuydu ve daha ziyade ticaret Musevilerin, Rumların ve Ermenilerin elindeydi Belki örf ve adetlerden, belki biraz dinden dolayı Müslümanlar ticarete sıcak bakmazdı. Ticaretin yaklaşık yüzde 70'i azınlıklardaydı. Son 3040 yıl Türkiye'de azınlıklar çok azaldı. Rumlar gitti, Ermeniler azaldı. Bizim cemaat 100 bin kişiydik, bugün 20 bin kişi. Biraz da Varlık Vergisi yardım etti. Bugün Türkiye'de çok iyi yetişmiş, lisan bile Müslüman Türk gençler iş hayatında öne çıktı. Çok iyi bir nesil yetişti.
VEHBİ KOÇ TAM BİR AKILDI

"Vehbi Koç'u İngiltere'ye yaptığımız bir seyahatinde daha yakından tanıdım. Zaten ben hayrandım. Zekası korkunçtu. Kurmaylarını kendisi yetiştirdi. Bence Türkiye'de ticaret ve sanayide vizyon, görüş, kavrama ve anlama konusunda Vehbi Koç gibisi yoktu. Tam bir akıldı."