kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türban görüşmelerinde liderler konuşmayacak

ANKA
Yeni Haber
Gündem, yarın yapılacak türban görüşmelerine kilitlendi. Yarın Genel Kurul'da türban konusunda siyasi partiler arasında tam bir söz düellosu yaşanacak. Liderlerin kürsüye çıkmayacağı Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde, AKP grubunun görüşlerini kadın milletvekilleri aktaracak.

Teklifin geneli üzerine yapılacak görüşmelerde AKP Grubu adına İstanbul Milletvekilleri Güldal Akşit veya Ayşenur Bahçekapılı söz alacak. MHP'den Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ile İzmir Milletvekili Şenol Bal'ın konuşmalarının beklendiği Genel Kurul'da CHP ise Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Konya Milletvekili Atilla Kart ve İstanbul Milletvekili Nur Serter'le muhalefet edecek.

TBMM Genel Kurulu, üniversitelerde türbanı serbest bırakacak anayasa değişikliği teklifi için yarın saat 15.00'de açılacak. AKP, gündem dışı konuşmalarından önce gündeme geçmek için grup önerisi sunacak. TBMM'de yarın yapılacak oylama nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alınırken, ziyaretçi girişi de yasaklanacak.

LİDERLER KONUŞMAYACAK

Liderlerin kürsüye çıkmayacağı anayasa değişikliği teklifinde siyasi partiler kadın milletvekillerine öncelik tanıyacak. AKP Grubu adına İstanbul Milletvekilleri Ayşenur Bahçekapılı veya Güldal Akşit'in konuşması bekleniyor. CHP'den Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ile maddeler üzerine Konya Milletvekili Atilla Kart ile İstanbul Milletvekili Nur Serter'in konuşmaları planlanıyor. MHP'den de Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, İzmir Milletvekili Şenol Bal ve Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz'ın kürsüyü paylaşmaları bekleniyor.

AKP MİLLETVEKİLLERİNİ SON KEZ UYARDI

Öte yandan, AKP Grup yönetimi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla milletvekillerini yarınki oturuma katılmaları konusunda uyardı. AKP Grup yönetimi milletvekillerinin, cep telefonlarına çekilen mesajla Genel Kurul çalışmalarına katılmalarını istedi.

CHP ÖNERGELERLE TEKLİFİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEYECEK

Görüşmelerde CHP'liler de TBMM Genel Kurulu'nda "Anayasa aykırılık" gerekçesiyle önergelerle teklifin geçmesine engellemeye çalışacak.

GİZLİ OYLAMA YAPILACAK

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapılacak. Daha sonra, 3 maddeden oluşan teklifin maddeleri üzerinde ayrı ayrı görüşme yapıldıktan sonra gizli oylamaları gerçekleştirilecek.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde, siyasi parti grupları ile Hükümet adına yapılan konuşmalar 20'şer dakika, milletvekillerinin kişisel görüşlerini açıkladığı konuşmalar da 10'ar dakika olacak. Teklifin maddeleri üzerindeki konuşma süreleri ise tümü üzerindeki sürenin yarısı ile sınırlı tutulacak. Anayasaya göre, anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu olan 330 oyla mümkün olabilecek. Ancak teklifin 330-367 oyla kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı yeniden görüşme için iade etmezse zorunlu olarak referanduma sunulması için Resmi Gazete'de yayınlatacak. Teklifin 367 ve üzeri oyla kabul edilmesi halinde zorunluluk kalkacak, Cumhurbaşkanının istemesi halinde referanduma sunulacak.

İkinci tur görüşmelerde yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri ele alınacak, birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan maddeler hakkında ikinci turda da önerge verilemeyecek. Böylece ikinci turda yalnızca Anayasa değişikliği teklifinin maddeleri ile tümümün gizli oylaması yapılacak.

Birinci turda gerekli çoğunlukla (330) kabul oyu alamayan bir madde, ikinci turda da en az (330) oy alamazsa reddedilmiş sayılacak.