kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Prens Andrew ABD'yi eleştirdi

Yeni Haber
İngiltere tahtının 4. sıradaki veliahdı York Dükü Prens Andrew, Amerikan yönetimine, Irak savaşı sonrasında ülkede yaşanabilecek problemlerle ilgili olarak İngiltere'nin görüşlerini dinlemediği eleştirisinde bulundu.

Prens Andrew, savaşa dair Washington'dan açıklanan görüşlerin İngiliz halkında yerinde bir kuşku yarattığını ifade ederek, "ABD, İngiltere'nin sömürge tarihinden dersler almalıydı" dedi. 10 günlük ABD gezisi öncesinde International Herald Tribune gazetesine açıklamalarda bulunan Prens Andrew, İngiltere'de halkın "neden söylenenler dinlenmiyor, neden nasihatlere kulak tıkanıyor" sorularını sorduğunu belirtirken, "Bu ülkenin (İngiltere) mutlaka dinlenmesi gereken müthiş bir deneyimi var" diye konuştu.

Prens Andrew, "Konu sömürgeciliğe, uluslararası operasyonlara, birbirinin kültürünü anlama meselesine, işgal altındaki bir ülkedeki direniş hareketleriyle nasıl başa çıkılacağına bakıldığında, bizim bunların hepsini yaşayıp geçtiğimiz görülecektir. Biz bunların kimisini kazandık, kimisini kaybettik ama müthiş bir deneyim kazandık, bundan yararlanılmalıydı" dedi.

Prens Andrew, 1982 yılında bir asker olarak katıldığı Falkland savaşının kendisini "müthiş" değiştirdiğini ve bütün hayat görüşünün yeniden oluşmasına yol açtığını da söyledi. İngiliz basını ise bu açıklamanın, genellikle siyasi ve uluslararası ilişkiler konularında yorum yapmaktan özenle kaçınan Kraliyet ailesi için alışılmışın dışında bir davranış olduğunu yazdı.