kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''Türban'' protestosu dış basında

Yeni Haber
Türkiye'de türban yasağının üniversitelerde kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliklerine karşın Cumartesi günü Anıtkabir'de düzenlenen protesto eylemi dünyada yankılandı. Fransız Le Monde gazetesi, "Türkiye'de İslami örtüye karşı önemli seferberlik" ifadesini kullandı.

Le Monde gazetesi, "Türkiye'de İslami örtüye karşı önemli seferberlik" başlıklı haberinde Cumartesi günü Anıtkabir'de düzenlenen türban eylemeni dikkat çekti.

On binlerce göstericinin, "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Hükümet istifa" ve "Hepimiz Atatürk'ün askeriyiz" gibi sloganları atarak hükümetin türban yasağını kaldırma projesini protesto ettiklerini kaydeden gazete, "İslami hareket"ten gelen hükümetin önerdiği anayasa değişikliğine protesto eylemine 100 bin kadar kişinin katıldığını yazdı.

İktidardaki AKP'nin, söz konusu yasağın vicdan özgürlüğü ve eğitim hakkına aykırı olduğunu söylediğini kaydeden gazete, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ise projeyi AB süreci için gerekli bir reform olarak sunduğunu belirtti.

Ancak projenin, ordu, yargı ve üniversitelerin yönetimlerinde yoğunlaşan, laiklik ilkesinin "katı" bir biçimde uygulanmasından yana çevrelerde tepki yarattığına dikkat çekilen haberde rektörlerin "önerilen değişikliklerin cumhuriyetin laiklik ilkesinin ortadan kaldırılmasını hızlandıracağı" tahmininde bulunduklarını, üniversitelerdeki "kaos" ve "çatışma" riskine karşı uyardıkları kaydedildi.

Gazete, yüz binlerce kişinin de, geçen ilk baharda Türkiye'nin en büyük kentlerinde hükümete karşı ve laikliğin lehinde yapılan dev gösterilere katıldığını anımsattı.

(ANKA)