kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bizi tüketmelerine izin vermiyoruz

Sanatçı anne-kız Leman Sam ve Şevval Sam ilk kez birlikte röportaj verdi. Vizyon dergisine konuşan ikili müziğe bakışlarını ve birbirlerini anlattı..
* Siz de anneniz gibi farklı dillerde şarkı söylemeyi seviyorsunuz.
ŞEVVAL SAM: Bizim ailece dile yatkınlığımız var. Sadece ulusal diller değil, etnik dillerde de şarkı söylüyoruz.
LEMAN SAM: Şevval küçüklüğünden beri değişik müzikler dinlerdi. Mesela 15-16 yaşında bir konser verdi. Ben bir anne olarak değil, sadece bir profesyonel olarak da ona hayran kaldım. Bir Angie' söyledi, Mick Jagger dinleseydi derdi ki, "Bunu artık ben söylemeyeyim, Şevval söylesin." O kadar güzeldi.
Ş.S.: Mesela Karadenizli olmamama rağmen Karadeniz müziği okuyorum. Kimse yadırgamıyor. Benim için Alaturka müziğimizin güzide sanatçılarından Şevval Sam' ya da işte 'Halk müziğinin unutulmaz sesi' filan demiyorlar. Unutulmaz olmak için biraz erken ama...
L.S.: Unutulmaz olmak için 'Küçük Şevval' olarak çıkmış olman lazımdı zamanında... (Gülüşmeler)

* Belki dönemsel olarak söylemek istediğiniz şeyler değişiyordur?
Ş.S.: Evet ama söylemekten keyif aldığım şarkılar kolay kolay değişmiyor.
L.S.: Kimileri, değişik türleri moda olduğu için söyler, Şevval'inki öyle değil. Şevval, piyasanın bambaşka bir şey dinlediği dönemde 'Sek' adlı alaturka albüm yaptı.
Ş.S.: Daha devrimci bir tavır var. Piyasanın taleplerini yapımcılar belirliyor, onu talep haline dönüştürüyorlar. Biz de doğru bir şeyi talep haline dönüştürdük. Şu anda en çok satan albümlerden bir tanesi... Zamanında aynı şeyi annem de yaptı.
L.S.: Biraz anarşist bir yapımız var!

İKİMİZ DE DEVRİMCİYİZ

* Sizin politik duyarlılığınız da farklı bir kulvara çekilmenize neden oldu...
L.S.:
Benim politik eylemlerim, tavrım kendi hayatıma dair bir şeydir. Devrimcilik sadece şarkı söylemek ve pankart taşımakla olmuyor. Piyasanın taleplerine uymamak da devrimciliktir.
Ş.S.: Yani biraz akıntıya karşı yüzmek lazım.

* Birlikte proje yapacak mısınız?
L.S.:
Böyle bir proje teklifi geldi ama ben çok erken olduğunu düşündüm. Benim diğer kızımın da albümü çıkacak. Ayrıca kızlarım şarkıcı, ben şarkıcıyım diye illa ki ortak bir proje yapmamız gerekmiyor.
Ş.S.: 'Aa ne güzel annekız; ikisini birden çıkardık mı reytingleri tavana vurdururuz' gibi bir yaklaşım olduğu için çoğunlukla reddediyoruz. Çünkü annemin çok ciddi bir reytingi var. O artık efsaneleşmiş vaziyette. Herkes bunu bir şekilde malzeme edip, bir an önce tüketelim istiyor; biz de buna izin vermiyoruz.