kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şişman çocuk kısır olur

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
31.01.2008
* Şişmanlık kısırlık yapar: Kız çocuklarında cilt altı yağ dokusunun artması kemik gelişimini hızlandırır. Polikistik over hastalığı hem adet düzensizliklerine, hem de üreme yetersizliklerine neden olabilir.

* Şişmanlık yüzünden erkeklerin memeleri büyür: Erkeklerde ergenlik gecikir ve yetersizlikler olabilir. Yağ dokusundan salgılanan aromataz, testesteronu (erkeklik hormonu) östrojene çevirir ve göğüslerde büyüme olur. Kilo kaybı hem erkeklerde, hem de kızlarda görülen ergenlik problemlerini geriletir. Bu nedenle de, fazla kiloların kaybedilmesi önemlidir.

* Rahat yürüyemezler: Fazla kilolar ortopedik problemler yaratır. Aşırı kiloları taşıyamayan iskeletin alt kemiklerinde ve kemik uçlarında kaymalar olur. Diz ve kalça ağrısı yaşayan ve obez olan çocuklarda, kemik kayması mutlaka araştırılmalıdır.

* Safra kesesi taşı oluşur: Çocuklarda safra kesesi taşlarının en önemli nedeni fazla kilolardır. Ani sağ taraflı karın ağrısı (omuza vuran), bu tanıyı düşündürür.

* Uykusuz kalırlar: Şişmanlık uykuyu da etkiler. Fazla kilolu çocukların yüzde 94'ünde gece uykusuzluk ve huzursuz uyuma, gündüz ise uyuklama ve yorgunluk bulguları vardır. Uyku apnesi olan çocukların okulda konsantrasyon sorunları olur ve akademik başarısızlıklar yaşarlar. Uzun süren uyku apneleri oksijensizliğe yol açar. Akciğer tansiyonu yükselir ve kalp yetersizlikleri gelişir.