kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çinko moda oldu oğluma içireyim mi?

Dr. Ece Hattat
29.01.2008
Doktor hanım, oğlum 7 yaşında. Doktorundan bünyesini güçlendirecek bir destek istedim. Bu yıl okula başladı ve çok hastalandı. Bana çinko önerdi. Çok moda olduğunu söyledi, tam olarak etkilerini bilmediğini ancak çocuklar için sıkça kullanıldığını söyledi. Sizce oğlum için kullanayım mı? Yurdagül S./İstanbul

Doktorunuzun söylediği doğru. Çinkonun yıldızı son dönemde gerçekten de parladı. Aslında çinko vücudunuzun her hücresinde bulunan bir mineral. Vücudunuzda pek çok hormon ve enzimin yapısına katılarak doku ve organlarınızın sağlıklı olarak çalışmasını sağlıyor. Normal büyüme ve gelişmeden cilt güzelliğine kadar da birçok görevi bulunuyor. Çinkonun özellikle kış aylarında gündeme geldiği de bir gerçek. Bunun nedeni çinkonun bakteri ve virüslere karşı direnci arttırırken bağışıklık sisteminin askerleri olan antikorların yapımında da rol alması. Bu özellikleriyle çinko sadece soğuk algınlığı, grip değil, diğer enfeksiyonlara karşı da kişiyi koruyor. Çinkonun marifetleri bunlarla da sınırlı değil. Bu mineral ayrıca bir antioksidan ve kişiyi yaşlandıran serbest radikallerle savaşıyor. Yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor, beyin, kalp, kemik ve kaslara da fayda sağlıyor. Deri hücrelerini yenileyen ve kollajen dokuya etki eden bu mineral cilt sağlığını korurken, yanık gibi hasarların tamirini de kolaylaştırıyor. Çinkodan eksik beslenenlerde akne gibi cilt problemleri ile saç dökülmesi daha sık görülüyor.

CİNSELLİĞİ BELİRLİYOR
Eğer hamileyseniz veya çocuğunuz varsa çinko alımına dikkat etmeniz şart! Çinko büyüme hormonunun yapısına katıldığından çocuk ve gençlerde sağlıklı büyüme ve gelişmeye yardım ediyor. Çinko eksikliğinde büyüme geriliği görülebiliyor. Hamilelerde sağlıklı bir gebelik ve doğuma yardımcı olan çinko bebeğin bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Çinkonun bir başka faydası da testosteron hormonun yapısına katılmasıyla ortaya çıkıyor. Bu özelliği ile çocuk ve gençlerde cinsel organ ve üreme fonksiyonlarının gelişimine katkıda bulunuyor. Uzun süre çinkodan eksik beslenen çocuklarda ileride kısırlık görülebiliyor. Çinko eksikliği çocuklarda iştah problemleri, kilo alamama, öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği ile kendisini gösteriyor. Bu nedenle çocuklarda grip, soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyon varsa bu yararları da göz önüne alınarak çinko tavsiye ediliyor.

BESLENMEYE DİKKAT!
Bence eğer yorgunluk, kokutat hissi kaybı, tırnaklarda incelme ve beyaz lekeler, seksüel ve bedensel gelişme bozukluğu, tekrarlayan enfeksiyonlar, cinsel güç azalması gibi problemleriniz varsa mutlaka uzman bir hekime başvurun ve çinko eksikliğiniz olup olmadığını araştırın. Çinkoyu vücudunuza kazandırmak için öncelikle beslenmenize özen gösterin. Kırmızı et, tavuk, istiridye, süt ve yumurtada çinko çok zengindir. Çinkoyu bitkisel kaynaklardan almanız da mümkün. Tam tahıllar, yeşil sebzeler, fasulye, yağlı tohumlar, badem ve ceviz iyi bitkisel çinko kaynaklarıdır. Çinko desteklerinden yararlanmayı düşünüyorsanız dikkatli olmanızda fayda var. Bu desteklerin fazlası bağışıklık sisteminizi zayıflatacak, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetlere neden olacaktır. Çocuğunuzun sağlıklı büyüme ve gelişmesinde çinko kadar kalsiyum, magnezyum, demir, C, E, B ve A vitaminlerinin de gerekli olduğunu hatırlatalım. Omega-3 zengini deniz ürünleri, ketentohumu ve semizotu da çocuklarınıza fayda sağlayacaktır. Çocuğunuzun dengeli ve sağlıklı beslenmesini sağlıyorsanız vitamin- mineral desteklerini kullanmanıza gerek olmadığını belirtelim. Ama "Bir vitamin-mineral takviyesi kullanayım" diyorsanız o zaman en doğru bilgiyi doktorunuzdan almalısınız.

Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@ sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.