kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yılmaz, (ortada), Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı (solda) ve Para Politikası Kurulu üyeleriyle uzun bir konuşma yaptı.

2008 yılı için en temel risk arz şokları

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, para politikasının, enflasyon hedefi doğrultusunda temkinli olmayı gerektirdiğini belirterek, "Arz şoklarının ikincil etkisiyle enflasyonun katılık gösterme olasılığı orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin temel risk" dedi. Küresel ekonomide "sert yavaşlama olma riski"nin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, "2008 yılı faiz dışı fazla hedefine ulaşmak için, ek finansman dolayısıyla vergi artışına yönelinmesi olasılığını beraberinde getirmesi ve gıda fiyatlarına ilişkin iki yönlü riskler mevcuttur" diye konuştu. Yılmaz, para politikasının karşı karşıya kalabileceği riskleri şöyle sıraladı:

* Gıda fiyatlarındaki artış ikincil etkileri yemek hizmetleri gibi alt kalemlerle sınırlı kaldı. Gıda ve enerji fiyatlarındaki yüksek artışların ekonominin geneline yayılma riski göz ardı edilmemeli.

* Küresel ekonomide belirsizlik sürüyor. Küresel ekonomide sert bir yavaşlama olasılığı, portföy hareketleri ve döviz kuru kanalıyla kısa vadeli enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir risk anlamına gelse de, kredi genişlemesi ve dış talep yavaşlaması yoluyla orta vadeli enflasyona ilişkin aşağı yönlü bir risk oluşturuyor.

KÜRESEL ENFLASYON
*
Küresel risk iştahının azaldığı bir dönemde mali disiplinin devamı özel bir önem taşıyor. Gıda fiyatlarının seyri enflasyon görünümüne ilişkin iki yönlü risk oluşturmakta.

* Çin malları fiyatlarının dolar ve diğer para birimleri bazında artmasının, önümüzdeki dönemlerde küresel enflasyon oranlarının yukarı yönlü eğilimini desteklemesi bekleniyor. Bu durum Türkiye'de enflasyon oranlarında yukarı yönlü bir risk unsuru olarak ortaya çıkıyor.