kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yargıtay: "Mevsimlik işçiler yıllık izin ücreti alamaz"

Yeni Haber
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, mevsimlik işçi statüsünde çalışanların yıllık izin ücreti talep edemeyeceğine karar verdi. Konya Ereğli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay, "Mevsimlik ve kampanya dönemlerinde çalışan davacının yıllık ücretli izin alacağı talep etmesi mümkün değildir. Bu nedenle buna ilişkin talebin reddi gerekir" dedi.

Konya Ereğli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, şeker fabrikasında şeker pancarı sezonunda her sene çalıştıkları için yıllık izin ve kampanya talebiyle dava açan işçilerin davasını kabul etti. Mahkeme, fabrikada her yıl çalışan işçilerin sözleşmelerinin her sene yenilendiğini ve dolayısı ile sürekli iş ilişkisi olduğunu belirterek yıllık izin ücretine ve kampanya tatil ücretine hak kazandıklarına karar verdi. Mahkeme kararında şöyle denildi:

"Davacı işçiler şeker fabrikası aleyhine şeker pancarı sezonunda her sene çalıştıklarından yıllık izin ve kampanya izni talep etmişlerdir. Sözleşmenin her sene yenilenmesi dolayısı ile sürekli iş ilişkisi vardır. Ayrıca toplu iş sözleşmesi ile kampanya tatil ücreti hakkı da doğmuştur."

Davalı fabrika, mahkemenin verdiği kararı temyiz etti. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, mahkemenin verdiği kararın bozulmasına hükmetti. Kararda, "Davacı işçinin davalı işveren fabrikasında pancar kampanya dönemlerinde ve mevsimlik işçi olarak çalıştığı toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Mevsimlik ve kampanya dönemlerinde çalışan davacının yıllık ücretli izin alacağı talep etmesi mümkün değildir. Bu nedenle buna ilişkin talebin reddi gerekir" denildi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin verdiği bu karar sonrası, mevsimlik işçi statüsünde çalışan işçiler yıllık izin ücreti ve kampanya tatil ücreti talep etmesinin önü kapanmış oldu.

ANKA