kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Özelleştirme işsizlerine 21 bin 193 geçici kadro

Yeni Haber
Özelleştirme kapsamında işsiz kalan veya kalacak olanlar için, 10 bin 338'i Milli Eğitim Bakanlığı'nda olmak üzere 21 bin 193 geçici kadro açıldı. Geçici kadroya alınanlar, bir yılda en fazla 10 ay çalıştırılacak.

Bakanlar Kurulu'nun ''Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Kararı'', 1 Ocak 2008'den geçerli olmak üzere, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, kararnamede belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarındaki geçici mahiyette işleri yürütmek üzere, 21 bin 193 kişi, ''Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahare İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esaslar'' çerçevesinde, her halükarda bir mali yılda 10 ayı geçmeyecek şekilde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu uyarınca, bu yıl, geçici personel olarak sözleşmeli çalıştırılabilecek.

Karar kapsamında, özelleştirme uygulamaları sonucunda işsiz kalan ve bilahare işsiz kalacak olan işçiler dışında personel istihdam edilemeyecek. Geçici istihdam edilecek geçici personelde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen, ''Türk vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum bulunmamak, askerlik durumu ve görevini yapmasını engelleyecek akıl hastalığı bulunmamak'' şartları aranacak.

SÖZLEŞMELER, EMEKLİLİĞE HAK KAZANINCA SONA ERECEK

Karar kapsamında istihdam edilecek geçici personelin hizmet sözleşmeleri, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekliliğe hak kazanacakları tarihte sona erecek. Bakanlar Kurulu tarafından yürütülecek ve 1 Ocak 2008'den geçerli olacak karar ile Adalet Bakanlığı taşra teşkilatına 2 bin 640, Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatı için 10 bin 338, İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatı için 3 bin 500, Yargıtay Başkanlığı merkez teşkilatı için 115, Danıştay Başkanlığı için 50, Devlet Personel Başkanlığı için 30, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı için 800, Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı için bin 750, Vakıflar Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı için 10, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı için 10, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı taşra teşkilatı için 650, Kültür ve Turizm Bakanlığı taşra teşkilatı için 300, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı taşra teşkilatı için 200, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı için 500, Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı için 300 geçici kadro istihdam edildi.

Bu karara göre istihdam edilecek geçici personele, yükseköğrenim mezunlarına 19.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar, lise ve dengi okul mezunlarına 17.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar brüt aylık ücret olarak ödenecek. İlköğretim (ilkokul mezunu veya okur-yazar dahil) mezunlarına ise 15.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar, brüt ücret olarak verilecek.

Kararda belirlenen ücretler üst sınırlar olup, ödenecek miktarlar kurumlarınca ayrıca tespit edilebilecek. Bu ödemeler, sosyal güvenlik mevzuatına göre kişiden yapılacak kesintiler ile gelir ve damga vergisi dışında herhangi bir kesintiye tabi tutulamayacak. Ödemeler, görevin yapılmasını müteakiben her ayın 14'ünde yapılacak ve hizmet sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde kıst olarak hesaplanan ücret, ayrılma tarihini takip eden ayın başında verilecek. Geçici personele, bu kararda belirtilen ücretler dışında herhangi bir ad altında ücret ödenemeyecek ve sözleşmelerine bu yolda hüküm konulamayacak.

HARCIRAH VE YİYECEK YARDIMI

Geçici personelden, bu kararda belirtilen görevleri yapmak üzere, görevli oldukları memuriyet mahalli dışında görev yapacaklara 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre harcırah ödenecek. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde fiilen görev yapan geçici personel, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin asli personeli gibi iaşe edilecek.

Geçici personel, ''Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'' hükümleri çerçevesinde, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslar dahilinde, yiyecek yardımından faydalandırılacak.

ÇALIŞMA SÜRELERİNE BAĞLI KALMAKSIZIN GÖREVİ SONUÇLANDIRACAK

Geçici personelin çalışma saat ve sürelerinin belirlenmesinde, devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve süreleri dikkate alınacak. Ancak, geçici personel, kendisine verilen görevleri çalışma saatlerine bağlı kalmaksızın sonuçlandırmak zorunda bulunuyor. Bu çalışma karşılığında herhangi bir ek ücret de ödenmeyecek.

Ayrıca, geçici personel, istihdam edildiği sürece dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamayacak.Çeşitli kanun, tüzük ve yönetmeliklerde devlet memurları için suç sayılan fiil ve hareketler ile yaptırımlar bu karar gereğince istihdam edilecek geçici personel için de geçerli olacak.

İZİN HAKKI VE SÜRELERİ

Karar gereğince istihdam edilecek geçici personele, çalıştıkları her ay için azami 1 gün ücretli izin verilebilecek. Yıl içinde resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için çalıştıkları her 4 ay için 2 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilecek. Rapor süresinin 2 günü aşması halinde aşan kısım için ücret ödenmeyecek.

Geçici personelin isteği üzerine; eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için 3 gün ücretli mazeret izni verilecek.

Geçici personele, doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilecek. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenecek. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde tabibin onayı ile geçici personel isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabilecek. Bu durumda, geçici personelin çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenecek. Öngörülen süreler, geçici personelin sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilecek. Geçici personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilecek. Süt izninin kullanımında, annenin saat seçim hakkı olacak.

Geçici personel, sosyal güvenlik mevzuatı yönünden 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabi olacak ve kararda belirtilen işler dışında herhangi bir işte çalıştırılamayacak.Geçici personelin hizmet sözleşmesinin feshinde, ihbar, kıdem veya sair adlar altında herhangi bir tazminat ödenmeyecek.

SÖZLEŞMELER MALİYE BAKANLIĞI'NA VİZE ETTİRİLECEK

Karar uyarınca istihdam edilecek geçici personelin tip sözleşme örnekleri Maliye Bakanlığı'na vize ettirilecek. Vize işlemi yapılmadan sözleşme yapılamayacak ve herhangi bir ödemede bulunulamayacak.Devlet Personel Başkanlığınca yapılan atama teklifleri doğrultusunda, kurumlarca 30 gün içerisinde geçici personelin atama işlemleri tamamlanarak Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgiliye tebliğ edilecek, sonucundan Devlet Personel Başkanlığı'na bilgi verilecek.

Geçici personel, atandıkları yerin iş akitlerinin feshedildiği andaki görev yerlerinin yer aldığı mahalli sınırlar içerisinde olması halinde, atama emirlerinin kendilerine tebliğ edildiği günü izleyen iş günü, başka yerlerdeki görevlere atananlar ise atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 günü izleyen iş günü içerisinde işe başlayacak.

Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın süresi içerisinde göreve başlamayanlar ile belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebeplerle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde, bu kişilerin atamaları iptal edilecek. İstihdam edilenlerden (askerlik hizmeti dolayısıyla ayrılanlar hariç) herhangi bir şekilde görevinden ayrılanlar ile istihdam işlemleri tamamlanmasına rağmen göreve başlamayanlar, ikinci kez bu haktan faydalanamayacak.

AA