kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tatilde sabah uçuşlarını tercih edin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.01.2008
Çoluk-çocuk, ailece bir sömestr tatili yapmaya hazırlanıyorsanız Dr. Gülnihal Şarman'ın uyarılarını dikkate alın: Uçakla yolculuk yapacaksanız sabah saatlerini seçin, arabayla yolculuk yapacaksanız ateş düşürücüyü unutmayın.....
Klinilk Çocuk ve Genç Sağlığı Merkezi hekimlerinden Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, tatilde çocuklarıyla yolculuğa çıkacak ailelere yönelik soruları yanıtladı:

* Tatil yerinin seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle çocuklara uygun bir ortam seçmeniz gerekir. Çocuklarınız ilkokul çağından küçüklerse, otel seçimi çok önemlidir. Otellerde mönü seçenekleri sunulmalı. Çocuklarınızın ağızlarına asla koymayacakları, karmaşık mönüler değil, seçeneklerin sunulduğu açık büfeleri tercih etmelisiniz. Örneğin sabah kahvaltısında yumurta seçenekleri olmalı; rafadan sert yumurta, sahanda yumurta, omlet çeşitlerinin olması onlara son derece çekici gelecektir. İştahsız ve çok seçen bir çocuğun kendi omletini hazırlatması son derece keyif verecek, evde yemediği kadar tatilde yemekten zevk almasını sağlayacaktır. Yumurta ile verdiğimiz bu örnek diğer tüm öğünler için de geçerlidir... Eğer açık büfe seçenekleri yoksa, ısmarladığınız yemeklerin çoğu sofraya geldiğinde çocuğunuz burun kıvırır, siz de sinirlenirsiniz...

DÖRT YAŞINDA KAYAK BAŞLAR
* Çocuklar kaç yaşından itibaren kayak kayabilir?
Daha neredeyse 'dayday' durmayı yeni öğrenen İsviçreli bebeklerin ayaklarına 2 yaşındayken kayaklar takılmakta, 3 yaşındaki İsviçreli bebekler ise sizi bile kıskandıracak kıvraklıkla kayabilmektedirler. Onların anne-babaları hatta anneanneleri de öyle öğrenmiş bu sporu... Türkiye'de kayak okulları 4-5 yaşından önce çocukları kabul etmez. Çocuğun talimat alabileceği, yeni bir grupta birey olarak davranabileceği, öğretmeni dinleyip uygulayabileceği en uygun yaş budur. Tatilde geçirdiğiniz her gün, çocuğunuz kayağa daha fazla alışacaktır.

* Çocuğu kış tatillerinde nasıl giydirmeli?
Eğer soğuk iklime alışık değilseniz mutlaka yanınıza kalın kıyafetler almalısınız. Kayak ve kış tatillerinde en önemli nokta kat kat giyinmektir. Güneşli bir havada katlar azaltılmalı, hava soğuduğunda, soğuk ve su geçirmeyen bir mont giyilmelidir. Donma özellikle 'uçlardan' olacağından, parmak uçları da kapalı olan eldiven, kalın çoraplar ve gerekirse de burnu kapamak üzere boyunluk veya kaşkol giyilmelidir. Çocuklara bu önlemler anlatılmalıdır. Üşümede hangi bölgelerin kapanması gerektiğini kayak yapan her çocuğa yaşına uygun bir dille anlatmak gerekir.

DİKKAT! KIŞ GÜNEŞİ YAKAR
* Dağda güneşe dikkat!
Kış tatilinde en beklenmedik kaza güneş yanıklarıdır. Güneş ışınlarının beyaz kardan her yönden yansıması nedeniyle karda güneş yanıkları çok sık olur. Örneğin biz çocuklarımızla gittiğimiz bir kayak tatilinden ikinci derecede güneş yanığı ile dönmüştük! Bu hem çok ağrılı hem de cilt kanseri için ileride sakıncalı olacak bir durumdur. Çocukların yüz, ense ve boyunlarına, dışarı çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu krem uygulamak gerekir. Bulutlu günlerde bile bunu yapın. Güneş koruyucu kremin koruma faktörü 40-50 SPF (sun protection factor) olmalı.

* Çocuklar uçak yolculuğundan sonra hastalanabiliyorlar. Sizce uçuştan rahatsız olmadan tatilini geçirmesi için nasıl önlem alınmalı?
Uçuşların çok kalabalık olmadığı saatleri tercih edin. Uçak temizliği gece yapıldığından sabah uçuşlarını tercih edin. Ellerinizi sık sık yıkayın; yanınızda antibakteriyal özelliği olan ıslak mendillerden bulundurun. Yakınınızda nezleli bir kişi oturuyorsa ve başka boş yerler varsa koltuğunuzu değiştirin. Kulak ağrısını önlemek için kalkış ve inişlerde çocuğunuza sakız verin, rahatlatır.
Haberin fotoğrafları