kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Profiterolün Kare As'ı

11.01.2008
En cezbedici çikolatalı tatlılar arasında yer alan profiterolün iyisinin sırrı malzemesinde saklı. Profiterolüyle ünlü mekânların kimi çikolatasını yoğun tutarken, kimi de kremasının lezzetiyle beğeni topluyor. İşte İstanbul'dan Ankara'ya bu tatlının en iyisini yapan adresler..
İNCİ PASTANESİ
1944 yılından beri Beyoğlu'ndaki aynı yerinde hizmet veren İnci Pastanesi, profiterol denilince ilk akla gelen mekân olma özelliğini yıllardır koruyor. İlk olarak Arnavut kökenli Lucas Zigoridis tarafından kurulan pastanenin bugünkü işletmecisi Musa Ateş ise 12 yaşından beri burada çalışmış. Pastanenin ününün sadece İstanbul'da değil, bütün dünyada yayıldığını söyleyen Ateş, Amerikalı ve Avrupalı turistlerin kilolarca profiterolü ülkelerine götürdüğünü ekliyor. Musa Ateş İnci'nin meşhur profiterolünün sırrını, "En iyi kalite malzeme kullanıyoruz," diyerek açıklıyor. Jüri üyelerimizden Ayşe Tüter, İnci'deki lezzetin hiçbir yerde bulunmadığını söylerken Deniz Gürsoy, "Tam 50 yıldır lezzeti hep aynı. Ben 58 yaşındayım ve yedi yaşımdan beri buranın müptelasıyım," diyor. Gönül Paksoy İnci'nin artık bir marka olduğu ve Beyoğlu'na sadece profiterol yemeye gidenlerin bile olduğu görüşünde. Banu Kazanç, Oğul Türkkan, Öncel Öziçer ve Gamze Bursa da İnci'yi profiterolün en iyileri arasında sıralıyorlar. Tel: (0212) 243 24 12
(Aldığı oy: 7)

BAYLAN PASTANESİ

İstanbul'un tarihi pastanelerinden olan Baylan, 1923 yılından beri hizmet veriyor. Kadıköy'deki yerine 1961 yılında geçen Baylan'ın ünlü tatlısı 'Kup Griye'den sonra en beğenilen lezzetleri arasında profiterol geliyor. lüri üyelerimizden Semih Somer, Baylan'daki profiterolün gerek hamuru gerekse sosuyla tam kıvamda olduğu görüşünde: "Kaliteli çikolata kullanılıyor. Zaten işin sırrı burada.." Esra Düzdağ ise Baylan Pastanesi'yle ilgili olarak "Tüm diğer tatlılardaki ve çikolatadaki başarısı, profiterolde de hissediliyor," diyor. Diğer lürimiz Ayşe Tüter, Baylan'ın gerçek profiterol yenilebilecek birkaç adresten biri olduğunu söylüyor: "Orilinal profiterol reçetesiyle yapıyorlar. Sosu gerçek çikolatadan... Her zaman aynı lezzet, hep taze..." Tel: (0216) 336 28 81
(Aldığı oy: 3)

DİVAN PASTANESİ
1956 yılından beri Elmadağ'daki Divan Oteli'nin içinde hizmet veren Divan Pastanesi'nin sunduğu kaliteli ürünlerin arasında profiterol de yer alıyor. Bugün 18 farklı noktada lezzetlerini sunan Divan Pastanesi'nin tatlılarını çok beğendiğini söyleyen Gönül Paksoy, özellikle profiterolün çok başarılı olduğu görüşünde. Diğer lüri üyemiz Gamze Bursa, Divan'daki profiterolün çikolata sosunu beğendiğini söylerken, Semih Somer ise buradaki profiterollerde kaliteli malzemeler kullanıldığını, bunun da lezzete yansıdığını belirtiyor. Tel: (0212) 315 55 00
(Aldığı oy: 3)

GEZİ İSTANBUL
Taksim'in klasik lezzet duraklarından biri olan Gezi Pastanesi, 25 yıldır aynı yerinde AKM'nin hemen yanında hizmet veriyor. Son üç yıldır Gezi İstanbul adıyla müşterilerini ağırlayan mekân, İstanbul'un kaybolmaya yüz tutan lezzetlerini sunarken, tatlı mönüsündeki çeşitlilikle de dikkat çekiyor. Bunların arasında tabii ki profiterol de var. Mekânın profiterolünün en önemli özelliği bitter çikolatayla yapılan sosu. Bu sos oldukça yoğun kullanılıyor. lüri üyelerimizden Ahmet Örs ve Oğul Türkkan, Gezi İstanbul'un profiterol konusunda çok başarılı olduğu görüşünde birleşiyorlar. Tel: (0212) 292 53 53
(Aldığı oy: 2)

SARAY MUHALLEBİCİSİ
İlk şubesini 1949 yılında Beyoğlu'nda açan Saray Muhallebicisi, bugün İstanbul'da 14 farklı noktada hizmet veriyor. Sütlü tatlıların yanı sıra baklava, kadayıf, şöbiyet, gibi hamur tatlılarını da bulabileceğiniz Saray'ın profiterolü de oldukça iddialı. lüri üyelerimizden Ayşe Tüter, Saray'daki profiterolü lezzetinin yanı sıra tazeliği ve sunumuyla da beğendiğini söylüyor. Diğer lürimiz Banu Kazanç ise Saray'ın profiterolünü beğendiğini ve diğerlerine göre daha az yağlı bulduğu için tercih ettiğini belirtiyor. Tel: (0212) 292 34 34 (Aldığı oy: 2)

MANOLYA PASTANELERİ
Özellikle profiterolüyle ünlü olan pastanelerin başında Manolya Pastaneleri geliyor. 20 yılı aşkın süredir İstanbul Anadolu yakasında hizmet veren pastaneler zincirinin toplam yedi şubesi var. Manolya'da iki çeşit profiterol bulabilirsiniz: Parça çikolatalı ve Antep fıstıklı. lüri üyelerimizden Ahmet Örs Manolya Pastaneleri'nin profiterolünü lezzetli bulduğunu söylerken Esra Düzdağ, "Bence profiterolde bir numara," diyor ve ekliyor: Manolya'nın profiterolü, hamileyken aşerdiğim tek yiyecekti." Tel: (0216) 350 55 42 (Aldığı oy: 2)

BRAVO PATISSERIE
İzmir, Bostanlı semtindeki Bravo Patisserie, 1997 yılından beri aynı yerde hizmet veriyor. Mekânın sahibi Nefise Sevgi, Bravo'nun beğenilen birçok tatlısını kendi elleriyle hazırlıyor. Pastaları kadar profiterolü de ünlü olan pastanede sunulan ürünlerin lezzetlerinin yanı sıra sunumuna da ayrı bir özen gösteriliyor. lüri üyelerimizden Öncel Öziçer, Bravo Patisserie'nin profiterolünü çok beğendiğini söylüyor. Tel: (0232) 362 91 91 (Aldığı oy: 1)

DOLCE

Özellikle butik tarzda hazırlanan pastalarıyla ünlü olan Dolce, 1994'ten beri hizmet veriyor. Dolce'nin profiterolü klasik pastanelerden farklı olarak sunumuyla öne çıkıyor. Çilekli, karamelli, şişe geçirilmiş, hatta altın yapraklarla süslenen özel tasarımlı profiteroller bile var. lüri üyelerimizden Deniz Gürsoy: "Onunki profiterol toplarından oluşan değişik bir pasta gibi," diyor. Tel: (0212) 257 72 99 (Aldığı oy: 1)

KONAK PASTANESİ
Nişantaşı'nın klasiklerinden olan Konak Pastanesi, sürekli yenilenen rengârenk bir vitrine sahip. 1975 yılından beri hizmet veren Konak'ın en beğenilen lezzetlerinden biri profiterol. Bu ürünün iki çeşidi var. Birincisi frambuazların tek tek çikolataya batırılarak yapıldığı ve beyaz çikolatadan sosu olan frambuazlı profiterol. İkincisi ise sade profitefol. lüri üyelerimizden Ahmet Örs, Konak Pastanesi'nin profiterolünü öneriyor. Tel: (0212) 225 28 72 (Aldığı oy: 1)

LİVA PASTANELERİ
1993 yılında ilk olarak Ankara Aşağı Ayrancı'da hizmet vermeye başlayan Liva Pastaneleri, bugün beş şubeyle yoluna devam ediyor. Pastanenin profiterolünün en önemli özelliği özel olarak hazırlanan, yoğun çikolatalı ve akıcı olmasına dikkat edilen sosu. İçinde Antep fıstığı da bulunuyor. lüri üyelerimizden Oğul Türkkan, Liva Pastaneleri'nin her zaman taze ve kaliteli ürünler sunduğunu ve özellikle profiterolünün çok lezzetli olduğunu söylüyor. Tel: (0312) 466 82 30 (Aldığı oy: 1)

Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
* Gezi İstanbul
* Konak Pastanesi
* Manolya Pastaneleri
* Cafe Cadde

Ayşe Tüter (Yemek yazarı)
* İnci Pastanesi
* Saray Muhallebicisi
* Baylan Pastanesi
* The Marmara Cafe

Banu Kazanç (Diyetisyen)
* İnci Pastanesi
* Saray Muhallebicisi

Deniz Gürsoy (Gurme)
* İnci Pastanesi
* Dolce
* Loft Restoran
* Hıdiv Kasrı

Esra Düzdağ (Sofra dergisi genel yayın yönetmeni)
* Manolya Pastaneleri
* Baylan Pastanesi
* Nazar Profiterol
* Hacı Bekir

Gamze Bursa (Yemek stilisti)
* İnci Pastanesi
* Divan Pastanesi
* Venüs Pastanesi
* Mado

Gönül Paksoy (Modacı)
* Senem Betil
* İnci Pastanesi
* Divan Pastanesi
* Pelit Pastaneleri

Oğul Türkkan (Ankaralı gurme)
* İnci Pastanesi
* Gezi İstanbul
* Liva Pastaneleri
* Palet

Öncel Öziçer (SABAH Pazar, yazarı)
* Bravo Pastanesi
* Reyhan Pastanesi
* İnci Pastanesi

Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Üyesi)
* Baylan Pastanesi
* Divan Pastanesi
* Orkide Pastanesi
* Karafırın

DİĞERLERİ
The Marmara Cafe (Taksim) Tel: (0212) 251 46 96
Loft Restoran (Harbiye) Tel: (0212) 219 63 84
Hıdiv Kasrı (Beykoz) Tel: (0216) 413 96 44
Nazar Profiterol (Kurtuluş) Tel: (0212) 225 27 46
Hacı Bekir (Kadıköy) Tel: (0216) 336 15 19
Venüs Pastanesi (Levent) Tel: (0212) 263 51 91
Senem Betil (Teşvikiye) Tel: (0212) 287 78 28
Pelit Pastaneleri (Levent) Tel: (0212) 269 41 22
Reyhan Pastanesi (Alsancak-İzmir) Tel: (0232) 422 28 02
Orkide Pastanesi (Gaziantep) Tel: (0342) 215 15 00
Karafırın (Ulus) Tel: (0212) 265 21 51
Cafe Cadde (Bağdat Caddesi) Tel: (0216) 302 76 24
Palet Pastanesi (Ankara) Tel: (0312) 437 20 21
Haberin fotoğrafları