kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Dünya yüzde 4.1 büyüyecekse bu fırtına neden?

Yeni açıklanan IMF Dünya Ekonomik Görünüm ve Küresel Mali İstikrar Raporu ile ABD'nin son çeyrek büyüme rakamları resesyon konusundaki belirsizliği ortadan kaldırmaya yetmedi.
Öncelikle ABD büyümesine ilişkin veriler karışık sinyaller göndermeye devam ediyor. 2007'nin dördüncü çeyreğinde yüzde 1.2 büyüme beklenirken bunun yarısı düzeyinde yüzde 0.6'lık bir gerçekleşme meydana geldi. En azından negatif bir büyüme değil. Resesyonu 2007'nin son çeyreğinden başlatmıyor. Ama aynı zamanda umut kırıcı bir rakam da. Bir önceki dönem büyüme oranı yüzde 4.9'dan yüzde 0.6'ya düşebiliyor. Gerçi bu ilk tahmini rakam. İki kez daha revize edilecek.

Büyümede indirim
Bu rakamın ardından ABD büyümesinin nereye doğru gittiği konusunda yarın açıklanacak ocak ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin önemi şimdi daha da artmış durumda.
IMF'nin raporunda ise dünya ortalama büyümesi konusunda yüzde 0.7 puanlık bir indirim yapılmış. Ekim 2007'de dünya büyümesini yüzde 4.8 olarak tahmin eden IMF son yayımladığı rapora baz teşkil eden Ocak 2008 tahmininde büyümeyi yüzde 4.1'e indirdi. Hemen belirtelim ki, Temmuz 2007'de bu yılki büyüme tahmini yüzde 5.2 idi. Böylece küresel dalgalanmadan kaynaklanan büyüme eksikliği yüzde 1.1 düzeyinde. Yani beşte bir oranında bir indirim söz konusu. Hatırı sayılır bir oran.

10 yılın büyümesi
Ancak yüzde 4.1 büyüme de, eğer yakalanabilirse gayet iyi bir oran. Son üç yılın biraz altında ama örneğin 2003 yılının büyümesi de yüzde 4.1 düzeyinde. Yine IMF'nin verilerine göre, 1998-2007 arasındaki 10 yılın ortalama büyümesi de yüzde 4.1. Ortalamanın üzerine çıkan yıllar yüzde 4.9 ile 2000, yüzde 5.3 ile 2004, yüzde 4.9 ile 2005, yüzde 5.2 ile 2006 ve beklenen yüzde 4.9 ile 2007. Dolayısıyla yüzde 4 civarında IMF'nin tahmin ettiği büyüme gerçekleşirse bu ekonomide iyi bir yıl yaşayacağız demektir.

IMF Başkanı'nın söylemi
Ama sanki IMF tahmini biraz erken yapılmış ve bugünkü ortama göre biraz iyimser kalmış gibi. Çünkü IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Davos'da küresel dalgalanmayı kusursuz fırtınaya benzetti. Sadece faiz indirimleriyle bu dalgalanmanın atlatılamayacağını, maliye politikalarının gevşetilmesinin gündeme getirilmesini savundu. IMF'nin misyonuna bile ters düşen böyle bir söylemin yüzde 4.1 büyümenin sağlanacağı normal bir yılda yapılması önemli bir çelişki oluşturuyor.

İkisinden biri yanlış
Ama nasıl ki yüzde 5.2 olarak beklenmesine karşılık revizyonlarla yüzde 4.1'e inen dünya büyümesi, bundan sonra yeni düzeltmelere pekala tabi tutulabilir.
Yoksa yüzde 4.1'lik büyüme olacaksa ortalıktaki bu endişe, beklenti bozulması, veri bozulması, finansal piyasa kötüleşmesi neden? İkisinden biri yanlış değil mi?

Sonuç
"Kendi kişiliği ile konuşan adam kendisini çok az gösterir. Ona bir maske verin, o zaman gerçeği anlatacaktır."
Oscar Wilde