kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yazıcıoğlu:Çene altı tartışmalarından utanıyoum

Yeni Haber
BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, AKP ve MHP tarafından Meclis'e sunulan türban teklifine destek verdi.

Teklifi "iç güveyinden hallice" sözleriyle değerlendiren Yazıcıoğlu, "yetersizliğine rağmen geç kalmış bir iyileştirmeydi. Bu konuyu rejim elden gidiyor kışkırtmalarıyla bir gerilime dönüştürmeden barış ve huzur vesilesi yapmalıyız" diye konuştu.

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla, dün Meclis'e sunulan türban teklifine ilişkin görüşlerini açıkladı. MHP ve AKP tarafından hazırlanan anayasa değişiklik teklifini laiklik, özgürlük ve demokrasi açısından bir açılım olarak gördüğünü kaydeden Yazıcıoğlu, Türkiye'nin birlik ve beraberliğini sağlamak için bu tür sorunların birlikte çözülmesi gerektiğini söyledi.

Başörtüsü sorununu gizlemenin çözüm olmadığının görüldüğünü ifade eden Yazıcıoğlu, "Meclis duyarlılık gösterip bu yasayı en kısa sürede gerçekleştirmeli" dedi. Yazıcıoğlu, gazetecilerin türban sorununun referanduma götürülüp götürülmemesine ilişkin sorusuna ise "Temel haklar oylanamaz, kısıtlanamaz, engellenemez. Temel haklar üzerinden referandum yapılamaz, haklar verilir. Eğer laik, demokratik bir ülke olduğumuzu iddia ediyorsak, bu hakları vermeliyiz" yanıtını verdi.

Yazıcıoğlu, herhangi bir şekilde konunun Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyecek bir düzenlemenin yapılabileceğini kaydederek anayasaya kılık-kıyafetle ilgili ibarenin konulması gerektiğini savundu.

Yazıcıoğlu bir başka soru üzerine ise başörtüsünün bağlanma şekline yönelik tartışmaları eleştirdi. Yazıcıoğlu, "ben böyle tartışmalardan utanıyorum. Böyle bağlanırsa tamam, şöyle bağlanırsa yandık. Toplu iğne varsa rejim elden gidiyor demeyi ben utanarak konuşuyorum. Yıllar sonra çocuklarımız, neyi tartışmışlar diye bakacak. Koca koca kalemşörler, milletvekilleri, aydınlar, bakanlar, başörtüsünün nasıl bağlanacağını tartışmışlar diyecekler. Bütün bunlar tartışmaları bitirmeyecek, iç güveyinden hallice bir durum ortaya çıkmış olacak" diye konuştu. Başörtüsü tartışmalarının rejim problemi gibi görülmesi, laiklik elden gidiyor telaşına düşülmesinin doğru olmadığını ifade eden Yazıcıoğlu, "gerilim yaratmadan sorun çözülmeli. Yıllardır Türkiye gereksiz bir sorun yaşıyor, bunu çözüp atlayıp geçmek gerekiyor" dedi.

CHP'Yİ ELEŞTİRDİ

Yazıcıoğlu basın toplantısında CHP'nin türban konusundaki tutumunu da eleştirdi. Yazıcıoğlu, "CHP'nin sorunu rejim sorunu gibi görerek ortamı germek yerine, bu sorunun çözümüne katkı sağlayabilir. Böylesi ülke için de CHP için de daha yararlı olur." dedi. Yazıcıoğlu, kamuda türbanın serbest bırakılıp bırakılmamasına yönelik bir soruya ise "hizmet alanlar hizmet verenler ayrımını yanlış buluyorum" karşılığını verdi. Yazıcıoğlu, rütbe ve özel kıyafetler gerektiren kurumlar olduğunu, buralarda görev yapacakların, kurallarını kabul etmesi gerektiğini kaydetti.

VAKIFLAR YASASI'NA ELEŞTİRİ

Yazıcıoğlu, Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesi beklenen Vakıflar Yasası'nı da eleştirdi. Uzun zamandır Vakıflar Yasası'nın çıkarılması için dışarıdan baskı olduğunu dile getiren Yazıcıoğlu, "bu azınlık vakıflarının yabancı istihbarat servislerinin, bölücü örgütlerin ya da Türkiye aleyhine faaliyet gösteren diğer örgütlerin kontrolü altına girebileceği ve müstevlilerin ülkemizi bir müstemleke olarak kullanacağını gözardı edemeyiz. Büyük Türk milletinin ve devletimizin yakın tarihte ve istikbalde başına dertler açacak olan Vakıflar Yasası'nı bir kez daha düşünmesi için hükümeti uyarıyorum. Bu vakıflar yasasını geçiren hükümet olarak tarihe geçmeyin" diye konuştu.

(ANKA)