kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İngiltere polisi canı istediğinde üst arayacak

Yeni Haber
İngiltere'de polisin sokakta herhangi birini durdurup üstünü aramasının önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasının planlandığı, hükümetin bu yoldaki hazırlığının ana muhalefetteki Muhafazakar Parti tarafından da desteklendiği bildirildi.

BBC'nin haberine göre, bu konudaki yasal hazırlığın tamamlanması ve uygulamaya geçilebilmesi halinde, polis memurları kimseden izin almaksızın sokakta kuşkulu birini durdurup arama yapabilecek ve arama sonunda bir form doldurup, detayları bağlı bulundukları merkeze daha sonra bildirebilecek. Polisin yaptığı aramanın ardından bürokratik işlemleri tamamlayıp kayıt tutmak için polis merkezine dönmesi gerekmeyecek. Polisin arama yaptığı kişinin ''kuşkulu'' bir durumu olduğunu kanıtlaması gereğini de ortadan kaldıracak yeni yasa, polise ''kuşkunun
bir temeli bulunduğuna'' dair delil sunma zorunluğuna son verecek. Sivil toplum kuruluşları, yasa hazırlığına karşı çıkarken, bu tür bütün diğer yasalar gibi bunun da etnik azınlıklara karşı haksız biçimde kullanılacağına dair kaygı taşıdıklarını bildirdi. Yasayı savunan iktidar ve muhalefet sözcüleriyse bu yasayla gençlerin bıçak ve ateşli silahlar taşımasının ve suça karışmasının önüne geçilebilmesini umduklarını belirtiyor.

Yasal hazırlıkla ilgili açıklamanın önümüzdeki birkaç gün içinde İçişleri Bakanı Jacqui Smith tarafından Avam Kamarasına yapılması bekleniyor. Halen İngiltere'de polisin sokakta kuşkulu birinin üstünü araması için Emniyet Müdürü düzeyinde bir yetkiliden izin alması ve aramanın ardından hemen bağlı bulunduğu merkeze dönüp tutanak tutması gerekiyor.