kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TÜSİAD'dan ''türban'' çıkışı

Yeni Haber
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye'yi, AB üyeliği sürecinden koparmaya çalışanların demokrasi dersi veremeyeceğini bildirdi.

TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, derneğin türban konusundaki açıklamalarının, 'isim verilmeden eleştirildiği' hatırlatıldı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Üniversitelerimizde türban sorununu çözme düşüncesiyle Anayasa ve yasa değişikliği başlatanlar içinde yer alan bir siyasi parti; eşitliği ve öğrenim hakkını savunma görüntüsü altında, gerçek amacının, Türkiye'nin, Atatürk'ün çağdaş medeniyet seviyesine erişme hedefinin gereği olan, Batı normlarını esas alan demokratikleşme süreci ile ilişkisini kesmek olduğunu açıkça ortaya koymuştur.

Daha önce fikir özgürlükleri konusunda çeşitli örneklerini vermiş oldukları gibi, bu kez de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını, Anayasa Mahkemesi içtihatlarını, Kopenhag kriterlerini hiçe saydıklarını fütursuzca ifade eden bu kesimin, kimseye demokrasi ve samimiyet dersi vermesi mümkün değildir.''

''LAİKLİĞE, DEMOKRASİYE VE ÇAĞDAŞLIĞA AYKIRI DÜŞÜLDÜĞÜNÜ GÖRDÜĞÜMÜZ HER KONUDA GÖRÜŞ AÇIKLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), ''Milliyetçiliği kendinden başka kimseye layık görmeyenler, milletini gerçekte ne kadar düşünmektedir ki, işsizliğin had safhada seyrettiği ve ekonomisi yavaşlayan bir ülkede, ekonominin gündemin birinci maddesi olması gerektiğini söyleyenlere bu kadar tepki gösterebilmektedirler'' değerlendirmesinde bulundu.

TÜSİAD, ''Türkiye'yi AB üyeliği sürecinden koparmaya çalışanlar, demokrasi dersi veremez'' başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, TÜSİAD'ın, yüksek öğrenimde türban konusunun acele ve özensiz biçimde ele alınmasının, Türkiye'yi, AB üyeliğinde ifadesini bulan çağdaş medeniyet seviyesine erişme sürecinden koparmaya çalışan bir kesim için fırsat yarattığını ve bu kesimin gizli gündemini açığa vurduğunu belirttiği aktarıldı.

Açıklamada, ''Milliyetçiliği kendinden başka kimseye layık görmeyenler, milletini gerçekte ne kadar düşünmektedirler ki, işsizliğin had safhada seyrettiği ve ekonomisi yavaşlayan bir ülkede, ekonominin gündemin birinci maddesi olması gerektiğini söyleyenlere bu kadar tepki gösterebilmektedirler'' görüşüne yer verildi.

DEMOKRASİ ANLAYIŞI

Demokrasinin farklı düşünceyi duymak isteyen bir duruş ve üslup olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu duruş ve üsluba sahip olmayanların dilinde, demokrasi söylemi inandırıcılığı olmayan bir slogana dönüşür. Demokrasi sicili yıllardır belli olan ve bugün de bir kez daha, en temel eleştiri ve ifade haklarını kullananlara 'Meclisin akıl hocalarına ihtiyacı yok' diyen bir kesimin, 'eşitlik, öğrenim hakkı' gibi söylemlerle ortaya çıkmasındaki samimiyetin takdirini kamuoyuna bırakıyoruz.

Türban gibi, bazı genç kızlarımız açısından gerçekten önemli ve toplum açısından da son derece hassas bir konunun bu tür amaçlara alet edilebilmesinin arkasındaki temel etken, gerekli güven ve uzlaşma ortamını oluşturmadan harekete geçilmiş olmasıdır.

İktidar partisinin Anayasa taslağını hazırlayan akademisyenler bile yer yer mevcut düzenlemeye karşı çıkmış, ilgili maddeler neredeyse her gün yeniden yazılmıştır. Hal böyleyken, bu konunun ülkenin bir numaralı gündem maddesi haline getirilmesini eleştirmemizden daha doğal bir şey olamaz.''

''GÖRÜŞ AÇIKLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Açıklamada TÜSİAD'ın, bugüne kadar ülke çıkarlarını öne çıkaran, laiklik ve demokrasiyi ayrılmaz bir bütün olarak gören, Türkiye'yi çağdaşlaşma yolundan ayırmaya çalışanlara karşı duran tutumunu açık sözlülükle ve kararlılıkla sürdürdüğü vurgulandı.

Açıklamada, ''Çünkü Cumhuriyetimizin bu temel niteliklerini, varlığımızın en temel ilkeleri saymaktayız. Bu yüzden laikliğe, demokrasiye ve çağdaşlığa aykırı düşüldüğünü gördüğümüz her konuda görüş açıklamaya devam edeceğiz'' denildi.

TÜSİAD GENEL KURULU

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, 24 Ocak'ta İstanbul'da gerçekleştirilen TÜSİAD Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, türban tartışmasına değinmiş ve Türkiye'de birinci gündem maddesinin ekonomi olması gerektiğini söylemişti.

(AA)