kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erlere cinsel sağlık eğitimi

Yeni Haber
Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında 80 bin ere cinsel sağlık ve üreme sağlığı eğitimi verildiği bildirildi.

Avrupa Birliği ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen program kapsamında Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfınca (YİSAV) erlere yönelik cinsel sağlık ve üreme sağlığı programı uygulandı.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Uluslararası Çocuklar Merkezi'nin de destek olduğu 1 milyon avroluk proje kapsamında, 15 ayda 80 bin ere eğitim verildi.

Projede, 1. Ordu Komutanlığı bünyesinde askerlik yapan 40 bin er ile 2. Ordu Komutanlığı bünyesinde askerlik yapan 40 bin ere, 20'şer kişilik gruplar halinde, cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda eğitim verildi.

Erlere, erkek ve kadın üreme sistemi, adet döngüsü, gebeliğin oluşumu, kısırlık ve çözüm yolları, aile planlamasının önemi, erkeğin ve kadının kullanabileceği güvenilir korunma yöntemleri, gebeliği önleyici yöntemlerle ilgili yanlış inançlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yolları, doğum öncesi ve sonrası bakımın önemi, genetik hastalıklar, akraba evliliklerinin yaratabileceği sorunlar, güvenli doğum, emzirme ve aşılamanın önemi, kadına yönelik şiddetin engellenmesi gibi konular anlatıldı.

MAKETLER KULLANILDI

Antalya'nın Belek beldesinde devam eden Üreme Sağlığı Hizmetlerinde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolleri Kongresi'nde projeye ilişkin bilgi veren YİSAV Başkanı Doç. Dr. Ferit Saraçoğlu, eğitim verilmek üzere 64 dersane kurulduğunu, dersanelerin her birinde televizyon, bilgisayar, yazıcı, DVD oynatıcı, tepegöz, beyaz tahta, LCD projektör, erkek ve kadın üreme sistemi maketleri, kondom uygulama maketleri bulunduğunu söyledi. Saraçoğlu, uygulamalarda kullanılmak üzere 80 bin kondom satın alındığını vurguladı.

Ayrıca cep kitapçıklarının da erlere dağıtıldığını anlatan Doç. Dr. Saraçoğlu, her ere kurs öncesi, kurs sonrası ve eğitimden 6 ay sonra test uygulanarak eğitimin etkinliğin ölçüldüğünü de belirtti.

Her grupta başarı düzeyinde belirgin bir yükselme görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Saraçoğlu, ''Erlere verilen üreme ve cinsel sağlık eğitimi başarılı oldu, mesajlar anlaşıldı. Terhis sonrası erlerin, öğrendiklerini kardeşlerine, eşlerine, arkadaşlarına aktaracağını da düşünüyor, toplumsal bilincin yükseleceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

(AA)