kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uyuşturucu bağımlılığına karşı aşı geliştirildi

Yeni Haber
Amerikalı araştırmacılar, uyuşturucu bağımlılığını ortadan kaldırabilecek bir aşı geliştirdiler. Houston'daki Baylor Tıp Fakültesi'nde 1995'ten bu yana bu aşı üzerinde çalışan psikiyatri ve nöroloji Profesörü Thomas Kosten, aşının, bağışıklık sisteminin uyuşturucuyu yabancı madde olarak kabul etmesini ve buna saldırmaya zorunlu kılmasını sağladığını belirtti.

Hastaya uyuşturucunun, vücudun bunu tehdit olarak kabul edeceği bir proteinle birlikte değişik bir türevinin verildiğini anlatan Kosten, vücudun bunun üzerine antikor üretmeye başladığını kaydetti. Aşının insanları uyuşturucu bağımlılığına düşme çıkmazından kurtarmak için umut olabileceğini belirten Kosten, aşının en çok kokain bağımlılığında etkinliğinin saptandığını, ancak metamfetaminler, eroin ve hatta sigara bağımlılığı için kullanılabilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.

Vücudun almak istediği kokain miktarını aşamalı olarak azalttığını kaydeden Kosten, uyuşturucu kullanıldığında vücudun antikor üretiminin de artacağını, kokain almaya devam edildiğinde, aşının etkilerinin de giderek daha çok artacağını anlattı. Kosten, kokain bağımlılığına karşı aşının testlerinde 3 aylık süreçte 5
enjeksiyonluk tedavi uygulandığını belirtirken, aşının Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanabilmesi için daha büyük ölçekli deneyler yapılması gerektiğini kaydetti.

Amerikalı araştırmacı, sigara bağımlılığına karşı bazı Avrupalı araştırmacıların benzer aşı geliştirmekte olduklarını, ancak kendi aşılarının kokain için daha ileri olduğunu belirtti.